Amigdalita: cauze, simptome, tratament
Semnele și simptomele amigdalitei sunt amigdalele inflamate, durerea în gât, dificultatea la înghițire și noduli limfatici dureroși la nivelul gâtului.
De ce se inflamează amigdalele?
Amigdalele reprezintă prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva bacteriilor și virusurilor care pătrund în cavitatea bucală. Această funcție poate conduce la sensibilizarea amigdalelor, la infecție și inflamație și poate conduce la umflarea acestora. Totuși, sistemul imunitar al amigdalelor se reduce după pubertate – un factor care se traduce prin raritatea cazurilor de amigdalită în rândul adulților.
Cauzele amigdalitei
Amigdalita se datorează în mai mult de jumătate din cazuri unei infecții respiratorii cu adenovirus, rinovirus, influenzae virus, virus respirator sincitial sau coronavirus, există însă și situații mai puțin întâlnite precum virusului Epstein Barr, herpes simplex, citomegalovirusului sau virusului imunodeficientei umane HIV.
Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a amigdalitei este un virus obișnuit, însă și infecțiile bacteriene pot fi adesea o cauză - cea mai frecventă bacterie care provoacă amigdalita este Streptococcus pyogenes (streptococul de grup A), care provoacă infecții ale gâtului și care provin din infecții respiratorii virale.
Alte cauze mai puțin întâlnite în practica medicală curentă sunt amigdalitele determinate de infecția bacteriana cu S. pneumoniae, tulpini rezistente de S. aureus MRSA, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Bordetella pertussis, Fusobacterium, Corynebacterium diphteriae, Treponema pallidum sau Neisseria gonorrhoeae.
De cele mai multe ori amigdalita este contagioasă, de aceea intrarea în contact cu o persoană infectată poate determina apariția bolii. Simptomele apar de obicei după 2-5 zile de la expunerea față de agentul infectant.
Simptomele amigdalitei
Amigdalita afecteaza cel mai frecvent copiii de vârsta preșcolară și preadolescenții, iar pe adulți foarte rar. Amigdalita poate fi resimțită ca o răceală severă sau ca o gripă. Semnele și simptomele frecvente sunt:
- Amigdale roșii, inflamate
- Pete albe sau galbene pe amigdale
- Durere în gât
- Dificultate sau durere la înghițire
- Febră
- Noduli limfatici măriți și dureroși la nivelul gâtului
- Voce răgușită
- Respirație neplăcută
- Durere de stomac, în special la copiii mai mici
- Gât înțepenit
- Cefalee
La copiii mici, care nu pot descrie disconfortul care se instalează sau nu pot localiza durerea, semnele amigdalitei pot include:
- Saliva care se prelinge din gură (bale) ca urmare a dificultății/durerii la înghițire
- Refuzul de a mânca
- Iritabilitate neobișnuită
Factori de risc
- Vârsta reprezintă un prim factor de risc, deoarece amigdalita se instalează de cele mai multe ori la copiii. Amigdalita de natură bacteriană este mai frecventă la copiii de 5-15 ani, în timp ce amigdalita de cauză virală este mai frecventă la copiii mai mici;
- Expunerea frecventa la germeni predomina la copiii de vârsta școlară deoarece au contact apropiat cu, colegii și sunt frecvent expuși la virusurile sau bacteriile care pot provoca amigdalita;
- obstrucția nazală, datorită respirației pe gură crește riscul de amigdalită;
- un sistem imunitar slăbit poate predispune la apariția unei astfel de inefecții;
- fumul de țigară.
Tratament
Indiferent dacă infecția este de natură bacteriană sau virală, vă prezentăm câteva sfaturi de îngrijire la domiciliu care vă pot ajuta copilul să se simtă mai bine și să se recupereze mai rapid. Dacă un virus este cauza amigdalitei, aceste sfaturi sunt singurul tratament, deoarece medicii nu vor prescrie antibiotice, iar starea copilul se va îmbunătăți în 7-10 zile. Sfaturile de aplicat pentru refacerea la domiciliu includ următoarele:
- încurajează-l să se odihnească
- asigură-te că se hidratează
- oferă-i alimente bune, lichidele calde – supa, ceai fără cofeină sau apă caldă cu lămâie și gustarile reci, precum acadelele de înghețată contribuie la ameliorarea durerii în gât.
- pregătește-i o gargară cu apă sărată
- folosește un umidificator
- evită iritanții
- tratează-i durerea și febra.
Dacă amigdalita este cauzată de o infecție bacteriană, medicul dumneavoastră vă va prescrie antibiotice. Luarea penicilinei sub formă de capsule timp de 10 zile este cel mai frecvent tratament antibiotic pentru amigdalita cauzată de streptococul de grup A.
Dacă copilul este alergic la penicilină, medicul va prescrie un alt antibiotic. Chiar dacă simptomele se ameliorează complet, copilul trebuie să ia întregul ciclu de antibiotice conform prescripției. Dacă nu luați întregul ciclu de antibiotice, infecția se poate agrava sau se poate răspândi în alte părți ale corpului. În plus, un ciclu de antibiotice incomplet crește riscul de febră reumatică sau inflamație severă a rinichilor.
Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor (amigdalectomie) poate fi folosită pentru a trata amigdalita frecventă, amigdalita cronică sau amigdalita bacteriană care nu raspunde la tratamentul cu antibiotice. Amigdalita frecventă este definită ca:
- peste 7 episoade pe an
- este 4-5 episoade pe an in ultimii doi ani
- peste 3 episoade pe an in ultimii trei ani
Amigdalectomia mai poate fi recomandată în cazul în care amigdalita a determinat complicații dificil de gestionat precum:
- apnee obstructivă în somn
- dificultate în respirație
- înghițire cu dificultate, în special carne sau alte alimente cu volum
- abcese care nu se ameliorează cu tratamentul antibiotic
Recuperarea completă după amigdalectomie se produce în general în 7-14 zile.
Prevenție
Germenii care determină amigdalita virală și bacteriană sunt contagioși. Prin urmare, cea mai bună prevenție este o bună igiena. Invață copilul să:
- se spele complet, corect și frecvent pe mâini
- să evite să împartă mâncarea, paharele de băut, sticlele de apă sau tacâmurile
- să își înlocuiască periuța de dinți după ce a fost diagnosticat cu amigdalită
Pentru a preveni răspândirea infecției virale sau bacteriene:
- ține copilul acasă când este bolnav
- întreabă medicul când este cel mai potrivit moment să se întoarcă la școală
- învață-ți copilul să tușească sau să strănute într-un șervețel sau în cotul îndoit
- învață-ți copilul să se spele pe mâini după ce tușește sau strănută.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.