-
Plan de tratament
-
Implantologie dentară
-
Igienizare dentară
-
Coroane dentare
-
Digital Smile Design
-
Albire dentară
-
Radiologie şi CBCT
-
Aparat dentar
-
100% aspect natural
-
Fațete dentare
-
Proteze dentare
-
Tratamente parodontale
-
Chirurgie parodontală
-
Tratament de canal (endodonție)
-
Plombe (odontoterapie)
-
Consultație punctuală
Va asteptam la clinica
Ne puteti contacta pentru un simplu sfat sau intrebare
Conținut
Cariologia (Odontoterapia) - Tratamentul cariei dentare
Cariologia, numită și odontoterapie, este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul cariei dentare și cu redarea funcționalității dinților în urma unor astfel de afecțiuni. De asemenea, acest tip de terapie se poate ocupa și cu diferite leziuni ușoare de la nivelul dinților, precum fisuri, ciobiri, fracturi, loviri sau semne de uzură.
Despre cariologie (odontoterapie) sau tratamentul cariei dentare
Cariologia presupune curățarea și tratarea cariilor dentare și refacerea dinților atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. După ce depunerile de bacterii care au format caria sunt eliminate de la suprafața dinților, are loc obturația (astuparea) cu ajutorul unei plombe. În funcție de dimensiunea cariei, plomba poate fi realizată din diferite materiale sau se poate apela la o modalitate mai complexă de reconstrucție cu ajutorul coroanelor dentare.
Beneficiile tratamentului cariilor dentare
Un dinte cariat își poate pierde din proprietățile funcționale și, pe măsură ce caria se agravează, structura sa poate fi afectată și se poate ajunge chiar și la pierderea danturii. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât scad șansele de a apărea complicații precum durere sau infecții ale pulpei dentare. În cazul în care caria devine din ce în ce mai adâncă și afectează pulpa, aceasta ajunge la nerv și va fi necesară o intervenție endodontică mai complexă.
Rolul cariologiei nu este numai acela de a reda funcționalitatea dinților. Procedurile urmate au și un rol estetic, deoarece se pot corecta leziunile suferite de dinți. De asemenea, cariile afectează și aspectul dinților, ele fiind pete de culoare închisă care se pot extinde dacă nu se intervine la timp cu un tratament. Așadar, prin acoperirea colorațiilor și a fisurilor dentare, odontoterapia poate reda estetica danturii.
Tipuri de tratamente pentru odontoterapia restauratorie disponibile la Neoclinique
Tratamentul cariei dentare începe cu administrarea unei anestezii locale, pentru a elimina durerea și a asigura confortul pacienților. Apoi, medicul va îndepărta tot țesutul afectat, va curăța și igieniza foarte bine zona și, la final, va folosi un material pentru a realiza restaurarea dintelui și a funcțiilor sale.
Cel mai frecvent întâlnit tratament este cel al obturației printr-o plombă fotopolimerizabilă. Aceasta este realizată din compozit, un material biocompatibil de culoarea dintelui, care conține un amestec de plastic și dioxid de siliciu. După aplicarea plombei, aceasta este expusă luminii unei lampe cu led care ajută la întărirea sa.
În cazul unei carii de dimensiuni mai mari sau afectează o măsea, se recomandă utilizarea unei plombe mai rezistente, din ceramică (porțelan), numite și încrustații inlay/onlay. Acestea sunt mai durabile, au o mai bună rezistență la colorare și nu necesită îndepărtarea de țesut sănătos pentru a fi aplicate. În cazul în care caria a afectat structura dintelui, va fi nevoie de o lucrare mai complexă de reconstrucție ce constă în aplicarea unei coroane dentare.
O carie poate fi identificată ușor, chiar și de către pacient. Însă, pentru un diagnostic corect și pentru a descoperi cât de adâncă este, medicul va recomanda și realizarea unei radiografii dentare.
Întrebări frecvente
Caria nu reprezintă o afecțiune gravă a dintelui însă, dacă aceasta nu este tratată la timp, pot apărea complicații serioase care pot duce la pierderea danturii. Iată ce ar trebui să știi despre cariologie și tratamentul cariei dentare.
Care sunt simptomele cariei dentare?
Caria apare atunci când bacteriile se acumulează pe suprafața dinților și distrug smalțul și celelalte țesuturi aflate în componența lor. Așadar, principalul simptom al cariei dentare este apariția petelor de culoare maronie, gri sau neagră la suprafața dinților. În cazul formării de carii interdentare, pot apărea și sângerările gingivale.
Caria poate provoca și o sensibilitate mai ridicată sau durere suportabilă în momentul contactului cu băuturi și alimente calde sau reci. Atunci când apare durerea mai acută, caria a ajuns deja la nivelul pulpei dentare și a afectat nervul.
Cum se poate preveni caria dentară?
Principala cauză a cariilor este igiena dentară necorespunzătoare, așadar astfel de probleme sunt ușor de prevenit. Periajul de două ori pe zi folosind o pastă de dinți de calitate, precum și utilizarea unei periuțe interdentare, a apei de gură și a aței dentare pot ține la distanță cariile dentare.
De asemenea, o dietă echilibrată, bazată pe un consum scăzut de alimente dulci și băuturi acidulate, va preveni această problemă dentară. Vizitele regulate la stomatolog sunt la fel de importante. Cariile în stadiu incipient nu pot fi observate decât în timpul unui control amănunțit. Dacă medicul le va depista la timp, va putea interveni pentru a preveni agravarea acestora.
Există un tratament modern pentru cariile dentare?
Odontoterapia presupune folosirea unor tehnici moderne pentru a trata cariile și a reda funcționalitatea dinților afectați. Medicul va folosi microscopul pentru a identifica leziunile de dimensiuni extrem de mici și pentru a realiza tratamentul cu cel mai înalt grad de precizie.
Dacă obturația se va realiza prin încrustații ceramice sau coroane dentare, medicul poate folosi tehnologia CAD/CAM pentru a realiza lucrări protetice după măsurători exacte, pentru a se potrivi perfect pacientului. Pentru un diagnostic cât mai precis, se vor realiza și radiografii dentare digitale, care folosesc un grad foarte scăzut de radiații și reduc semnificativ riscurile la care pot fi expuși pacienții.
Programează-te acum pentru un control stomatologic! Chiar dacă nu ai nicio carie vizibilă, profilaxia este cel mai bun mod de a preveni apariția acestora, pentru a îndepărta toate urmele de tartru sau placă bacteriană care pot provoca astfel de leziuni dentare. De asemenea, există riscul să ai mici carii incipiente pe care nu le-ai observat, iar medicii noștri te pot ajuta să le tratezi înainte ca acestea să se agraveze.
Cazuri - Plombe (odontoterapie)
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.