Aparat dentar metalic
Aparatul dentar metalic este un dispozitiv ortodontic fix folosit pentru corectarea defectelor precum dinții înghesuiți, depărtați sau aflați în poziții necorespunzătoare.
Citeste mai mult* Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.
Ne puteti contacta pentru un simplu sfat sau intrebare
Conținut
Aparatul dentar reprezintă un dispozitiv ortodontic folosit pentru a corecta diferite anomalii ale dinților definitivi. Acesta se aplică pe arcadele dentare și exercită o presiune asupra acestora pentru a asigura, în timp, alinierea lor. La clinicile Neoclinique, o echipă interdisciplinară de medici și tehnicieni va analiza în detaliu situația ta stomatologică unică și îți va proiecta exact aparatul dentar de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta zâmbetul și încrederea în sine.
Principalul scop al unui aparat dentar copii sau adulți este acela de a asigura funcționalitatea danturii. Dacă dinții sunt aliniați corespunzător, aceștia devin mai ușor de curățat prin periaj și, astfel, se poate preveni dezvoltarea cariilor. În plus, dacă dinții sunt poziționați corect, riscul de apariție a fracturilor dentare scade, crește calitatea vieții, asigurându-se totodată o masticație și o fonație corectă, zâmbetul devenind astfel unul plăcut, iar igiena dentară fiind mai ușor de realizat.
O altă funcție a aparatului dentar mobil sau a aparatului dentar fix este și cea estetică, de a reda frumusețea zâmbetului. Acesta intervine asupra tuturor dinților cu o poziție incorectă, îndreptând dantura și corectând defecte precum spațiile interdentare sau înghesuirea dinților, asigurând armonia tuturor trăsăturilor feței.
Modificările estetice pe care purtarea aparatului dentar le poate aduce sunt, de asemenea, un avantaj ce nu trebuie neglijat. Zâmbetul în general reprezintă aproximativ 80% din estetica facială, ceea ce înseamnă că, practic, vă puteți modifica aspectul fizic fără operații estetice. Aparatul dentar invizibil sau aparatul dentar metalic va asigura modificarea danturii prin alinierea dinților, oferind un aspect facial mai plăcut, mai armonios, mai curat și mai sănătos.
Un alt considerent foarte important legat de necesitatea aparatului dentar apare în cazurile de reabilitare dentară. În majoritatea reabilitărilor orale majore, în etapele urmate de un plan complex și complet de refacere a danturii, survine, în 90% din cazuri, necesitatea tratamentului ortodontic.
Așadar, aparatul dentar mobil sau aparatul dentar fix se recomandă în următoarele cazuri: pentru a reda funcționalitatea danturii; pentru a pregăti alinierea dinților în vederea aplicării unor fațete/coroane dentare într-un mod cât mai conservativ posibil; pentru a evita traumele ocluzale, acolo unde mușcătura nu este corectă, din cauza înghesuirii danturii sau a altor probleme dentare, cum ar fi lipsa anumitor dinți. Este important ca poziția mandibulei față de maxilar să fie aliniată corect, pentru a evita orice alte consecințe, precum cele mai sus amintite.
Iată care sunt cele mai comune probleme pentru care medicul ortodont vă va recomanda folosirea unui aparat dentar mobil sau aparat dentar fix.
Malocluzia reprezintă o poziționare anormală a dinților din maxilarul superior față de cei din maxilarul inferior sau o aliniere greșită a acestora. Aceasta este cunoscută și sub numele de “mușcătură greșită” și se caracterizează prin dinții arcadei superioare sau inferioare aflați mult în fața arcadei opuse.
Principalul dezavantaj al malocluziei este cel de ordin estetic. Totuși, poate provoca și alte probleme, în general în cazurile severe. Malocluzia poate duce la apariția cariilor din cauza dificultății igienizării dinților, pot apărea dificultăți de mestecare, înghițire, vorbire sau dinții pot deveni predispuși la fracturi, din cauza presiunii aplicate asupra lor.
Acest fenomen poate apărea din cauza unui dezechilibru dintre dimensiunea dinților și cea a oaselor maxilare. În momentul în care erup, nu există spațiu suficient pentru ca aceștia să se alinieze corespunzător și, astfel, pot apărea înghesuiri.
O altă cauză a dinților înghesuiți o reprezintă și spațiul insuficient pentru erupția măselelor de minte. Astfel, în momentul apariției acestora, ele vor împinge întreaga arcadă pentru a-și face loc.
În afara problemelor estetice, dinții înghesuiți sunt mai predispuși la cariile interdentare, din cauza igienizării necorespunzătoare. De asemenea, persoanele cu astfel de defecte dentare pot dezvolta și afecțiuni gingivale.
Principala cauză a spațiilor interdentare mari (treme) este factorul genetic, dar acestea pot fi și dobândite în urma malocluziei, a unor obiceiuri necorespunzătoare sau a unor extracții dentare. Acestea pot cauza o serie de probleme în procesul de masticație, în special dacă tremele sunt dobândite și nu moștenite.
Aparatul dentar mobil sau aparat dentar fix mai poate trata sau corecta și alte probleme ortodontice precum dinții situați prea în spate sau prea în față, dinții rotiți, spațiul aflat între cei doi dinți din față (cunoscut și drept diastemă sau strungăreață), dar și mișcarea dinților blocați în os într-o poziție necorespunzătoare. De asemenea, folosirea unui aparat dentar este recomandată și în urma extracțiilor, pentru a preveni deplasarea dinților și a nu mai fi nevoie de realizarea unor lucrări dentare mai complexe.
Dacă aveți probleme dentare de natură structurală și estetică, dar încă nu v-ați decis să optați pentru folosirea unui aparat dentar invizibil, aparat dentar transparent, sau aparat dentar metalic, vă prezentăm principalele avantaje asociate cu purtarea acestuia.
Aparatul dentar ajută în obținerea un zâmbet perfect, eliminând orice defecte de natură estetică. Problemele precum dinții poziționați greșit sau spațiile prea mari nu vor mai fi o problemă, iar zâmbetul nou va fi unul de invidiat.
Dacă rămâne netratată, malocluzia poate avea consecințe serioase asupra sănătății și întregul organism poate fi afectat. Prin folosirea unui aparat dentar, veți obține o mușcătură corectă, cu un aspect estetic și veți preveni apariția complicațiilor atât la nivelul danturii, cât și al întregului corp.
Dinții poziționați incorect au un mare impact asupra procesului de masticație. Din această cauză, sistemul digestiv poate avea de suferit. Odată cu îndreptarea danturii, masticația va fi îmbunătățită în mod semnificativ și, astfel, se poate preveni apariția problemelor digestive.
În momentul masticației, presiunea este dispusă inegal asupra danturii atunci când aceasta are diferite defecte. Odată cu îndreptarea dinților și corectarea danturii, forțele masticatorii vor fi distribuite în mod egal. Astfel, dinții nu vor mai fi predispuși uzurii excesive.
Așa cum deja am menționat, un aparat dentar poate corecta toate problemele de ordin estetic cauzate de poziționarea greșită a dinților. Astfel, se poate obține o dantură perfect aranjată, cu un aspect îngrijit.
Un zâmbet defectuos are un impact emoțional major și poate cauza probleme serioase când vine vorba de încrederea în sine. Tocmai de aceea corectarea acestuia vă ajută să deveniți mai mulțumiți de aspectul fizic și să zâmbiți cu plăcere de fiecare dată, fără a vă mai face griji în legătură cu dinții inestetici.
Programați acum o consultație pentru a afla dacă medicul vă recomandă folosirea unui aparat dentar!
Acest dispozitiv ortodontic poate fi purtat atât de copii, începând cu vârsta de 7 ani, cât și de adulți. Într-adevăr, în cazul aparatelor dentare copii, rezultatele sunt vizibile mai rapid, deoarece oasele se află într-o dezvoltare continuă și se pot face mai ușor modificări la nivelul danturii.
Totuși, vârsta nu ar trebui să fie un factor decisiv în momentul în care se optează pentru purtarea aparatului dentar. Acesta poate fi la fel de eficient chiar dacă este aplicat la o vârstă mai înaintată, singura diferență fiind perioada de timp în care va trebui purtat. Spre deosebire de copii, un adult va avea nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru corectarea danturii.
Iată ce tipuri de aparate dentare îți poate recomanda medicul ortodont.
Aparatul dentar invizibil tip gutieră, denumit și sistemul Invisalign sau aliniator transparent reprezintă cea mai modernă metodă de corectare a danturii, reprezentând un dispozitiv aproape invizibil, eficient și confortabil. Acest tip de aparat este construit cu ajutorul tehnologiei digitale și reprezintă o alternativă la soluțiile clasice de îndreptare a danturii, fiind format din gutiere cu aspect transparent, care se aplică ușor.
Avantaje și beneficii
Datorită tehnologiei digitale, acest tip de aparat poate fi conceput special pentru fiecare pacient, în funcție de dantura acestuia. Este invizibil, confortabil și nu este asociat cu nicio restricție alimentară, acesta putând fi scos în timpul mesei sau în timpul igienizării dinților.
Un aparat dentar safir este o altă variantă foarte puțin vizibilă a dispozitivelor montate la exteriorul dinților. Este un aparat dentar fix cu brackeți confecționați din safir, un material translucid care nu permite trecerea luminii și, astfel, preia culoarea dinților. Datorită acestui lucru, aparatul este aproape insesizabil.
Avantaje și beneficii
Principalul beneficiu al aparatului dentar safir va fi pe placul celor care doresc ca aparatul dentar să fie mai discret, acesta fiind mai greu de observat. Totuși, în afara considerentelor estetice, acesta are și alte avantaje: este foarte rezistent, fiind confecționat din materiale de calitate, se montează ușor și nu se pătează. În plus, dinții sunt protejați împotriva cariilor, deoarece aparatul previne acumularea resturilor alimentare.
Aparatul dentar ceramic reprezintă o altă variantă de aparat dentar fix foarte puțin vizibil, datorită brackeților din materiale ceramice. Aceștia vor fi special concepuți pentru a avea aceeași culoare cu dinții pacientului și, astfel, aparatul va fi mai greu de observat.
Avantaje și beneficii
Aparatul dentar ceramic reprezintă o altă alternativă pentru persoanele care doresc un dispozitiv ortodontic mai puțin vizibil. Acesta se montează ușor și este destul de confortabil, pacientul obișnuindu-se ușor cu materialele ceramice.
Aparatul dentar metalic reprezintă modelul clasic de aparat dentar fix, cu o formă standard, potrivită pentru majoritatea tipurilor de dinți și de defecte dentare. Brackeții sunt confecționați din metal, ceea ce înseamnă că vor fi mult mai vizibili comparativ cu celelalte tipuri de aparate dentare. Totuși, aceștia oferă o mai bună rezistență și stabilitate.
Avantaje și beneficii
Brackeții vor fi fixați pe suprafața exterioară a dinților, ceea ce asigură o eficiență ridicată și un grad de rezistență mai mare. În plus, datorită materialelor și a formei standard, costurile pentru aplicarea acestui tip de aparat dentar vor fi mai mici.
Mai ușor și mai rezistent decât oțelul inoxidabil, utilizat adesea pentru persoanele alergice la metale.
Că tot am pomenit de aparat dentar cu brackeți, să explicăm un pic despre ce e vorba. Brackeții dentari sunt un sistem de corecție a poziției dinților utilizat în ortodonție pentru a alinia dinții și a corecta mușcătura. Acest sistem este format din mai multe componente care acționează împreună pentru a aplica o forță continuă asupra dinților, determinându-i să se miște treptat către poziția corectă.
Deoarece deplasarea dinților trebuie să fie graduală și controlată, aparatul dentar necesită ajustări regulate (de obicei, la fiecare 4-6 săptămâni). În timpul acestor vizite, ortodontul ajustează tensiunea din arcuri, schimbă elasticele sau, în unele cazuri, înlocuiește arcul pentru a menține progresul tratamentului.
Programați acum o consultație pentru a descoperi care tip de aparat dentar vă avantajează.
Înainte de detalii, o remarcă: la clinicile Neoclinique, TOT ce ai nevoie se află sub un singur acoperiș! Uită de alergătura dintr-un loc în altul pentru consultație, radiografii, mulaje și tratament propriu-zis. O echipă dedicată și experimentată va avea grijă ca experiența ta stomatologică să fie plăcută și rapidă.
Primul pas în urmarea acestui tratament este o consultație realizată de medicul ortodont. Acesta va stabili exact problemele cu care se confruntă pacientul și va putea recomanda o serie de investigații suplimentare.
Pe baza diagnosticului stabilit în urma consultației, medicul ortodont va face o serie de recomandări de tratament. Împreună cu pacientul, se va stabili opțiunea de aparat dentar cea mai avantajoasă și se vor urma demersurile necesare pentru următoarele etape. La Neoclinique poți alege aparat dentar mobil sau fix, aparat dentar invisalign sau metalic, safir sau ceramică.
Aparatul dentar va trebui aplicat pe o dantură sănătoasă și curată. Astfel, vom apela la toate procedurile necesare pentru a curăța dinții în mod corespunzător. Profilaxia este obligatorie înaintea oricărei intervenții de ordin stomatologic.
Această etapă diferă în funcție de tipul de aparat dentar ales. Pentru un dispozitiv fix, acesta se va monta pe fiecare dinte în parte. În cazul aparatului dentar invizibil tip gutieră, care este un dispozitiv mobil, se va realiza amprentarea danturii în mod digital, pentru a putea obține forma și dimensiunea perfectă.
După aplicarea aparatului, vor fi necesare o serie de consultații pentru a ne putea asigura că totul este în regulă și că aparatul funcționează. Intervalele la care se vor realiza aceste controale diferă în funcție de tipul aparatului și de situația fiecărui pacient.
După terminarea tratamentului, dinții tind să revină în poziția inițială odată ce aparatul dentar fix a fost îndepărtat. De aceea, se recomandă purtarea unui aparat de contenție care va ajuta la fixarea dinților în poziția corectă. Acesta va fi necesar doar pentru o perioadă limitată de timp și se poartă, în general, în timpul nopții.
A venit momentul să vă întrebați cât costă un aparat dentar. Dacă v-ați decis asupra unui tratament cu aparat dentar, consultați prețurile serviciilor noastre și programați-vă la o consultație ortodontică.
Aparatul dentar fix poate reține resturi alimentare, așa că va fi nevoie de o igienă specială în timpul tratamentului. Este necesar periajul de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri fini și o pastă de dinți cu fluor. Se poate utiliza și o periuță interdentară pentru locurile mai greu accesibile și mai greu de curățat.
Pentru a se asigura curățarea corespunzătoare atât a dinților, cât și a aparatului dentar, se poate folosi apa de gură și dușul dentar. În cazul în care anumite piese ale aparatului se desprind, este obligatorie vizita la medicul ortodont, pentru a fixa mai bine dispozitivul.
Neoclinique pune întotdeauna pacientul pe primul loc. Indiferent de problema cu care vă confruntați, veți avea întotdeauna la dispoziție un consultant care să vă ofere cele mai bune sfaturi. În plus, vă oferim un set complet de investigații, pentru a decide împreună care este cel mai potrivit tratament. Pacienții noștri sunt mereu informați cu privire la toate procedurile pe care le realizăm și la toate costurile pe care acestea le implică.
Aparatul dentar metalic este un dispozitiv ortodontic fix folosit pentru corectarea defectelor precum dinții înghesuiți, depărtați sau aflați în poziții necorespunzătoare.
Citeste mai multAparatul dentar din safir este un tip de aparat pentru corecție dentară. El este discret, translucid și cu brackeți din safir. Mult mai puțin vizibil decât cel metalic, este alegerea perfectă pentru cei ce doresc să își alinieze dantura, dar să aibă și un aspect plăcut.
Citeste mai multUn zâmbet frumos si sănătos, poate avea un mare impact asupra încrederii de sine. De aceea, în momentul în care apar probleme de poziționare ale dinților, este important să intervenim încă de la o vârstă fragedă.
Citeste mai multUn aparat dentar ceramic este un dispozitiv ortodontic fix format din brackeți realizați din material ceramic, arcuri și elastice. Acesta reprezintă o metodă mai discretă de a realiza îndreptarea danturii și de a obține un zâmbet fermecător.
Citeste mai multAparatul dentar invizibil tip gutieră este un sistem ortodontic care se bazează pe aparate dentare complet diferite de cele clasice (cu sârme și brackeți) și care, din punct de vedere estetic, reprezintă cel mai modern dintre aparatele dentare moderne.
Citeste mai multincepand de la
incepand de la
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.