Servicii cover image

Conținut

 


 

Tratamentul endodontic - Endodonția microscopică modernă

Endodonția reprezintă acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul pulpei dentare. Pulpa dentară este țesutul moale din interiorul dintelui, care găzduiește nervii și canalele dentare. Principalul scop al endodonției este de a vindeca afecțiunile pulpare și de a salva dinții, astfel prevenind tratamentele chirurgicale precum extracția.

 

Despre tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic implică intervenții asupra pulpei dentare pentru a elimina infecțiile sau cariile profunde și a oferi protecție dintelui pe viitor. Procedura de endodonție care stă la baza acestui tratament este obturația de canal. Infecțiile din interiorul dintelui îi pot pune în pericol rădăcina și, dacă nu sunt tratate la timp, extracția va fi necesară. Însă, prin intervenția endodontică, dintele poate fi salvat.

Astfel de lucrări dentare necesită o precizie ridicată, de aceea utilizăm o tehnologie modernă care permite tratamentul de canal dentar cu dimensiuni foarte reduse. Folosim un microscop cu factor de mărire 25x, cu sistem de iluminare a canalelor dentare și cu apex locator, un instrument electronic care măsoară lungimea exactă a acestora.

 

Avantajele endodonției microscopice moderne la Neoclinique

Tratamentul nostru modern presupune atât folosirea microscopului în timpul obturației de canal, cât și izolarea lichidă la cald cu beefill, un instrument lichid care sigilează dintele după tratament. O astfel de tehnologie vine cu numeroase avantaje:

  1. Precizia - Tratamentul endodontic la microscop permite o mai bună vizualizare a canalelor și a interiorului dintelui, lucru care crește gradul de precizie al lucrării.

  2. Izolarea canalelor dentare - Cu ajutorul sigilantului lichid (gutaperca lichida incalzita la 200 grade Celsius), se realizează condensarea la cald a dintelui. Substanța umple toate ramurile canalelor dentare (canaliculi dentinari) și, astfel, împiedică pătrunderea bacteriilor si elimina orice bacterie, astfel, se asigură succesul procedurii de endodonție.

  3. Curățarea eficientă - Utilizăm instrumente cu ace rotative care vor curăța bine dintele și vor elimina orice urme de impurități.

  4. Tratament și vindecare rapidă - Tehnicile manuale necesitau o perioadă mai lungă de timp pentru a finaliza tratamentul, fiind nevoie de 3 până la 10 ședințe de câte o oră pentru a rezolva problema dentară. În schimb, tratamentul microscopic modern permite o obturație de canal completă în doar o singură ședință, lucru care presupune și o vindecare mult mai rapidă.

  5. Rată mare de succes a tratamentului - Realizarea manuală a obturației și a izolării canalelor are o rată de succes de aproximativ 50%, datorită preciziei mai scăzute. În schimb, tratamentul modern are mult mai puține riscuri și este asociat cu o rată de succes de peste 90%.

 

Întrebări frecvente

Pentru a înțelege cât mai bine în ce constă procedura endodontică și cum se realizează, am făcut o listă cu cele mai frecvente întrebări legate de acest tratament. Astfel, sperăm să eliberăm orice neclarități, pentru ca pacienții noștri să fie cât mai informați în legătură cu toate procedurile realizate la Neoclinique.

 

Ce presupune tratamentul endodontic (obturația de canal)?

Întreaga procedură de endodonție trebuie să aibă loc într-un mediu steril, de aceea dintele asupra căruia se va interveni va trebui izolat, pentru a nu permite pătrunderea de bacterii sau salivă. Apoi, se va crea o cale de acces către canalul dintelui și va începe procesul de curățare.

Cu ajutorul microscopului, medicul va curăța corespunzător interiorul dintelui, va elimina orice urmă de infecție și se va asigura că întregul canal este perfect curat. Dacă totul este în regulă, va putea începe procesul de sigilare cu ajutorul lichidului beefill. În cazul în care structura dintelui a fost grav afectată în timpul obturației, se va opta pentru reconstrucția acestuia cu ajutorul unei coroane.

 

Este dureroasă o obturație de canal?

Înainte de a începe procedura de endodonție, medicul va administra un anestezic local la nivelul dintelui afectat care va amorți zona timp de 2 sau 3 ore. Astfel, acesta va putea desfășura lucrările fără ca pacientul să resimtă durere sau disconfort. 

Totuși, odată ce intervenția a fost finalizată, există posibilitatea ca aceștia să aibă de-a face cu o oarecare sensibilitate dentară timp de aproximativ 7 zile. Aceasta se poate resimți în timpul masticației sau al consumului de alimente și băuturi prea reci sau prea calde. Însă, disconfortul se va diminua treptat de la o zi la alta. În cazul în care sensibilitatea post-intervenție este severă, medicul va putea prescrie medicamente pentru tratarea acestor simptome.

 

Cât durează o ședință de endodonție pentru obturarea canalelor dentare?

În majoritatea cazurilor, un întreg tratament de endodonție poate fi finalizat în timpul unei singure ședințe care poate dura între una și două ore. Totuși, timpul variază în funcție de starea pacientului și de gradul de dificultate al intervenției. Tratamentul se poate prelungi dacă infecția este una serioasă sau dacă medicul va trebui să îndepărteze o lucrare protetică anterioară pentru a ajunge la dintele afectat.

 

Ce se întâmplă cu rădăcina dintelui și cu nervul?

Principalul scop al unei proceduri de endodonție este acela de a salva rădăcina dintelui și de a preveni extracția. Așadar, un tratament de obturație de canal nu afectează în niciun fel rădăcina, întreaga lucrare realizându-se în interiorul dintelui. Acesta își păstrează stabilitatea și, după ce este curățat și dezinfectat, se poate realiza reconstrucția sa.

În schimb, dacă infecția a fost una mai severă, va fi necesară extracția nervului. Acest lucru va duce la pierderea sensibilității dintelui, așadar disconfortul post-intervenție nu va mai fi prezent. Totuși, acesta nu își va pierde stabilitatea. Rădăcina nu este afectată nici în timpul procesului de extracție a nervului, așadar se va păstra senzația de dinte natural în timp ce acesta este în continuare atașat de osul maxilarului.

 

De ce este recomandată obturația de canal realizată cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație?

Tehnologia endodontică modernă vine cu numeroase avantaje și reprezintă cea mai bună soluție pentru obturația de canal și eliminarea infecției dentare. Iată care sunt avantajele acesteia:

  • Tratamentul endodontic poate fi finalizat într-o singură ședință și nu va fi nevoie de nenumărate vizite la medicul stomatolog pentru tratarea infecției.

  • În urma realizării manuale a procedurilor de endodonție, era nevoie de aproximativ 7 ședințe pentru vindecarea afecțiunilor apicale. În schimb, acestea se pot vindeca mult mai rapid cu ajutorul tehnologiei moderne.

  • Lungimea exactă a canalului se poate determina în mod electronic, tehnică recunoscută ca fiind cea mai sigură metodă. În plus, acest lucru se poate realiza fără utilizarea de raze X.

  • Utilizarea microscopului permite proiecția largă a canalelor cu vizualizare unică a constricției apicale, precum și reprezentarea live a mișcării prin întreg canalul radicular.

  • Procesul de izolare la cald cu lichidul beefill asigură cele mai bune rezultate de umplere.

  • Endodonția modernă asigură o obturație sigură chiar și în canalele laterale.

  • După finalizarea procedurii, pacientul are un risc minim de fracturare a rădăcinii dentare.

  • Dacă infecția nu este una foarte severă, se poate realiza restaurarea completă a dintelui într-o singură ședință de lucru.

  • Această tehnologie permite folosirea funcțiilor downpack și backfill.

  • Medicul poate realiza testarea sensibilității pulpei dentare în timpul ședinței de endodonție.

  • Poate avea loc înlocuirea rapidă a cartușelor prin sistemul drop-in/drop-out.

  • Medicul poate realiza lărgirea exactă și rapidă a canalelor radiculare până la nivelul apexului prin semnalizări sonore și grafice. Așadar, depistarea apexului, curățarea și lărgirea canalelor și urmarea tratamentului endodontic corect se poate face rapid, fără depășiri ale apexului. Spre deosebire de tehnica modernă, manevra uzuală din tratamentul clasic cu ace endodontice pe canal poate duce la apariția complicațiilor și la necesitatea intervențiilor chirurgicale pentru a înlătura cauza îmbolnăvirii și pentru a salva dintele.

  • Sigilarea endodontică are loc fără risc de infiltrare a canalelor radiculare. În acest caz, sigilarea se realizează la cald, prin imersia sigilantului în forma lichida care va pătrunde în absolut toate canalele si microcanalele radiculare. 

  • În mod normal, aceste canale ar putea avea legătură cu mediul intern al organismului și pot facilita pătrunderea în canal a microorganismelor ce îmbolnăvesc dintele. Metoda clasică presupune o sigilare uscată care, de multe ori, poate lăsa acces deschis către organism ori către mediul extern, lucru care poate duce la apariția de complicații radiculare ulterioare. În schimb, sigilarea lichidă este mult mai sigură.

 

Dacă ai de-a face cu dureri dentare severe sau sensibilitate pronunțată, fă acum o programare și cere sfatul specialiștilor Neoclinique. Aceștia îți vor recomanda cel mai bun tratament pentru tine și, cu ajutorul tehnologiei moderne, îți vor garanta rezultate rapide și de lungă durată!

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.