Servicii cover image

Conținut


Ce este parodontoza?

Parodontoza este o afecțiune cronică a gingiei și a osului din jurul dintelui. Dacă rămâne netratată, această boală poate duce la căderea dinților sau la apariția altor complicații, precum probleme cardiace, afecțiuni ale creierului sau accidente vasculare. De asemenea, problemele de sănătate deja existente se pot agrava.

 

Ce cauzează parodontoza?

Principala cauza a parodontozei este placa bacteriană care se acumulează la nivelul dinților și al gingiilor și poate evolua în tartru. Totuși, mai există și alte cauze asociate cu apariția acestei afecțiuni. Parodontoza poate fi provocată și de alte tipuri de bacterii sau de o predispoziție genetică pentru o asemenea boală.

Printre principalii factori de risc, se numără fumatul, o igienă orală precară, stresul, anumite boli cronice precum diabetul, dar și problemele ortodontice, cum ar fi dinții înghesuiți sau cu spații foarte mari, ocluzia incorectă, trauma ocluzală.

 

Care sunt primele semne ale parodontozei?

În urma unui control mai amănunțit, medicul îți va putea confirma dacă suferi sau nu de această afecțiune. Mai jos, vom prezenta simptomele parodontozei. În cazul în care ai de-a face cu astfel de probleme, cere imediat sfatul unui specialist pentru a primi diagnosticul corect.

 

  • Respirație neplăcută persistentă

Această problemă poate apărea din cauza multor afecțiuni dentare dar, în cazul parodontozei, respirația urât mirositoare apare în urma depunerilor de placă bacteriană care se acumulează la nivelul gingiei.

  • Gingii roșii, inflamate sau care sângerează la periaj

Având în vedere că gingiile sunt principalele victime ale acestei afecțiuni, primele simptome vor apărea la nivelul acestora. La început, se poate observa inflamarea gingiilor și modificarea aspectului, culoarea lor schimbându-se într-un roșu mult mai pronunțat, iar textura devenind mai moale decât de obicei.

Aceste modificări vor duce și la apariția sângerărilor, cel mai comun simptom al parodontozei. În momentul în care pacientul observă că suferă de sângerări gingivale care apar în mod frecvent, vizita la medicul stomatolog este obligatorie. Astfel, acesta va putea interveni cu diagnosticul și va alege metoda de tratament potrivită.

  • Retragerea gingiei

Pe măsură ce afecțiunea avansează, gingiile vor începe să se retragă, astfel cauzând descoperirea rădăcinii și senzația unor dinți mai lungi. Acest fenomen poate duce la modificarea poziției danturii și la o mobilitate mai mare, care poate provoca pierderea dinților.

  • Senzație de durere și disconfort

Din cauza tuturor modificărilor suferite, dantura și gingiile vor deveni mult mai sensibile și vor apărea disconfortul și senzațiile de durere la nivelul acestora. Desigur, aceste simptome nu sunt specifice numai parodontozei dar, asociate cu problemele apărute la nivelul gingiilor, ele pot semnala evoluția acestei afecțiuni.

 

Tipuri de parodontoză

În funcție de stadiul în care se află sau de situațiile în care poate apărea, parodontoza poate fi de mai multe tipuri.

 

Gingivita

Aceasta reprezintă o formă incipientă a parodontozei în care sunt afectate doar gingiile, nu și rădăcina dinților. Așadar, simptomele prezente vor fi sângerările gingivale, inflamarea, durerile, modificarea culorii și mâncărimea la nivelul acestora. Din fericire, gingivita este reversibilă, așa că este recomandat să te prezinți imediat la medicul stomatolog în cazul în care ai de-a face cu astfel de simptome.

Parodontita marginală cronică

Dacă parodontoza nu este tratată cât încă se află în stadiul incipient, se va dezvolta următoarea fază a bolii. În funcție de severitatea simptomelor, parodontita marginală cronică poate fi superficială sau profundă. Din păcate, chiar și în cazul formei superficiale, aceasta nu mai este reversibilă, dar evoluția sa poate fi încetinită prin urmarea unui tratament adecvat.

În cazul acestui tip de parodontoză, simptomele avansează până la apariția retracției gingivale. Astfel, intervine o mai mare mobilitate a dinților și, în cele din urmă, poate apărea chiar și pierderea acestora.

 

Parodontita agresivă

Acest tip de parodontoză este destul de rar și se întâlnește la o vârstă fragedă, la copii sau adulți tineri, având ca principală cauză factorul genetic. Afecțiunea poartă denumirea de “agresivă” datorită ritmului accelerat în care avansează. În cazul în care nu se intervine la timp, oasele danturii se degradează rapid și pot duce la căderea dinților.

 

Parodontita cronică

Această afecțiune este întâlnită numai la adulți și are o evoluție mai lentă. Principalele simptome asociate sunt respirația neplăcută, retragerea gingiilor și creșterea mobilității dinților, care poate duce, în cele din urmă, la pierderea lor. În general, parodontita cronică nu se manifestă prin dureri gingivale dar, în anumite cazuri, pot apărea inflamații care să provoace durere.

 

Boala parodontală necrotică

Această afecțiune reprezintă cel mai grav tip de parodontoză, fiind o inflamație severă a gingiilor și a oaselor dentare. Este caracterizată de necroză, care apare în momentul în care un țesut nu mai este alimentat cu sânge. 

Ea apare în cazul persoanelor care suferă de boli grave ce le afectează sistemul imunitar sau în cazul malnutriției dar, din păcate, poate apărea și drept complicație în momentul erupției molarilor de minte. În cazul unor asemenea simptome, este obligatorie prezentarea la medicul stomatolog în regim de urgență.

 

Cum depistăm parodontoza la Neoclinique?

Medicul parodontolog îți va evalua dantura și va ține cont de o serie de criterii pentru a aplica un diagnostic și a decide cât de mult a fost afectat suportul dinților. Criteriile luate în considerare sunt următoarele:

  • spațiul aflat între dinți și gingie - un spațiu mai mare este asociat cu un stadiu mai avansat al bolii;

  • nivelul de pierdere osoasă vizibil în radiografii;

  • nivelul de retracție gingivală;

  • gradul de mobilitate al dinților.

 

Pentru a putea evalua acești factori, medicul va realiza o examinare atentă a gingiilor, precum și o parodontogramă, unde se vor efectua o serie de măsurători importante. De asemenea, acesta va recomanda și radiografii tridimensionale pentru o imagine mai bună asupra oaselor și rădăcinii dinților.

 

Tratamentul parodontozei

În funcție de severitatea simptomelor, se pot recomanda mai multe tratamente care, după caz, pot asigura vindecarea sau încetinirea evoluției bolii. Tratamentul poate fi nechirurgical sau chirurgical, utilizând terapia cu laser.

 

Nechirurgical

Acest tip de tratament implică mai multe moduri de curățare a gingiilor și de eliminare a bacteriilor și a tartrului, pentru a favoriza o vindecare mai bună și a preveni pierderea dinților. 

O primă etapă a tratamentului nechirurgical constă în igienizarea prin periaj specializat, detartraj și airflow. De asemenea, se va realiza și o curățare specială sub nivelul gingiilor, pentru a elimina toate depozitele de tartru și a putea goli complet pungile parodontale.

Neoclinique igienizare dentara profesionala

În anumite cazuri, pentru o dezinfectare corectă se recomandă și un tratament medicamentos special cu antibiotice pentru parodontoză. Asigură-te că apelezi la astfel de soluții numai după recomandarea medicului.

 

Chirurgical

Pentru a putea elimina complet placa bacteriană și a promova o refacere mai rapidă a țesuturilor, se poate apela și la un tratament chirurgical. Acestea implică reducerea pungilor parodontale prin metode chirurgicale sau tratamentele cu laser. Tratamentul parodontal poate fi realizat cu succes cu Sirolaser. Laserul cu diodă poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata alveola postextracțională și pungile parodontale, suplimentar față de tratamentul convențional (pentru reducerea germenilor, a bacteriilor sau a granuloamelor). Utilizarea laserului va ajuta la obținerea unor rezultate excelente.

În cazul formelor mai severe, se poate recurge la realizarea de grefe de țesut gingival sau la prelungirea coroanei dentare. Această metodă presupune tratarea efectelor parodontozei, nu a parodontozei în sine.

 

Cât costă tratamentul parodontozei?

Ai de-a face cu simptome precum sângerarea gingivală sau respirația neplăcută? Te sfătuim să faci o vizită la medicul stomatolog și să afli dacă te confrunți cu probleme precum parodontoza. Află care sunt prețurile serviciilor noastre și programează acum o consultație!

 

Parodontoza este o infecție bacteriană a gingiilor și, dacă nu este tratată la timp, poate cauza complicații serioase. Mergi la controale stomatologice regulate și depistează din timp problemele dentare, pentru a evita pierderea dinților și a păstra un zâmbet cât mai frumos.

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.