Servicii cover image

Conținut


Ce este parodontologia?

    Parodontologia este ramura medicinei stomatologice care se ocupă cu studiul întregului sistem ce menține dinții în oasele maxilare, acest sistem fiind numit parodontiu sau spațiu parodontal. Aceasta studiază anatomia, fiziologia parodontiului marginal, precul și bolile care îl afectează și posibilitățile de tratament.

 

Ce este boala parodontală (parodontopatia)?

     Există o serie de îmbolnăviri ale parodontiului marginal numite boli parodontale, parodontopatii, având denumirile populare parodontoză/ paradontoză. Aceste afecțiuni sunt cel mai frecvent de etiologie bacteriană, fiind cauzate de biofilmul de pe suprafața dentară și întreținute de numeroșu factori favorizanți printre care amintim: tartrul, cariile dentare, lucrările protetice realizate incorect, anumite stări fiziologice (sarcina, menstruația, pubertatea, menopauza), dar și o serie de medicamente sau afecțiuni generale (diabet, anemii, tulburări imunodeficitare).

          Afecțiunile parodontale pot fi gingivite (formele ușoare) sau parodontite (parodontoza) care reprezintă formele mai avansate, cele ce, dacă nu sunt tratate în timp util, pot duce chiar și la pierderea dinților.

 

Cine poate fi afectat de boala parodontală?

       Există o multitudine ce forme de îmbolnăvire parodontală, iar acestea ne pot afecta din copilărie până la senescență. Procentul persoanelor care suferă de afecțiuni parodontale este în continuă creștere, estimarea ajungând la aproximativ 80% din totalul populației. 

       Cel mai frecvent întâlnită este parodontita marginală cronică profundă și afectează pacienții adulți,, dar poate debuta și la alte vârste. Pentru că are o evoluție lentă, cronică, fără durere sau simptomatologie alarmantă, pacienții acuză primele semne tardiv, în jurul vârstei de 40-45 de ani, moment în care afecțiunea (parodontoza) este deja într-un stadiu avansat.


 

Cine este medicul parodontolog?

     Este medicul dentist specialist, instruit suplimentar timp de 3 ani în cadrul programelor de rezidențiat, după finalizarea Facultății de Medicină Dentară, capabil să prevină, să diagnosticheze și să trateze afecțiunile parodontale.

 

 Ce este chirurgia parodontală și de ce este necesară în anumite planuri de tratament?

      Chirurgia parodontală reprezintă ramura medicinei dentare ce se ocupă cu operațiile la nivelul țesutului parodontal.  Aceasta nu soluționează doar problemele funcționale, ci și cele de ordin estetic.  

      Prima etapă în identificarea și diagnosticarea afecțiunii se axează asupra investigațiilor realizate în cabinetul medicului dentist cu specializare în parodontologie. Astfel, evaluarea inițială cuprinde atât o componentă clinică (în cadrul căreia se măsoară dimensiunea pungilor parodontale și starea generală a danturii pacientului), cât și o analiză radiologică (concretizată prin evaluarea tridimensională a oaselor și dinților). În cadrul Neoclinique, dispunem de aparatură performantă ce ne permite realizarea unor radiografii bidimensionale cu o rată de radiație minimă, oferindu-ne, însă, imagini foarte clare, cu o calitate la un nivel înalt.  Ulterior, medicul specialist va stabili în ce măsură pacientul necesită un tratament chirurgical și va face toate demersurile pentru soluționarea problemelor sale dentare.

       Prin intermediul chirurgiei parodontale, avem posibilitatea de a trata afecțiuni precum: înlăturarea inflamației ce se datorează afecțiunilor parodontale, corectarea conturului atipic la nivelul gingiei și a osului alveolar, dar și a morfologiei dentiției pacientului (pentru a facilita igienizarea), soluționarea problemelor gingivale, obținerea unor informații relevante în cazul unui tratament protetic sau ce implică și implantologia, dar și corectarea esteticii zâmbetului unei persoane.

           

     Simptomele bolilor parodontale sunt greu de identificat fără ajutorul sfatului și expertizei unui medic și cuprind manifestări precum:

  1. inflamația gingiei;

  2. dureri ușoare în timpul masticației;

  3. mobilitate dentară;

  4. abcesele dentare (apariția pungilor parodontale);

  5. retracție gingivală;

  6. halitoză (respirație urât mirositoare);

  7. sângerări în timpul utilizării aței dentare sau a periajului;

  8. modificarea culorii normale a gingiei;

 

Cum poți preveni apariția unor afecțiuni parodontale?

     Pentru a identifica în timp util o afecțiune parodontală și pentru a o trata mai ușor, vă recomandăm să efectuați controale periodice la medicul stomatolog și să mergeți constant la igienizări dentare profesionale. 

      Puteți preveni apariția afecțiunilor parodontale prin intermediul unor pași simpli: menținerea unei igiene dentare corespunzătoare, renunțarea la fumat și stabilirea unui regim alimentar echilibrat (minimizarea consumului de alimente făinoase sau de zaharuri - acestea favorizează dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavității orale).
 

    În pofida așteptărilor, chirurgia parodontală poate îmbunătăți semnificativ aspectul zâmbetului unui pacient, nu doar sănătatea acestuia. Tehnicile de remodelare gingivală sunt acum, în stomatologia modernă, realizate cu precizie și atenție sporită la detaliile estetice. Astfel, cu ajutorul unor ghiduri chirurgicale realizate digital, medicul poate soluționa afecțiunile ce necesită intervenții chirurgicale parodontale mai ușor, oferindu-i pacientului un zâmbet natural, frumos și sănătos!

 

   Adresează-te acum unui medic stomatolog și află care este starea sănătății danturii tale! Unii pacienți vin prea târziu la un consult în cabinetul medicului dentist și ajung să se confrunte cu probleme mult mai grave, acestea necesitând, în cele din urmă, proceduri mai complexe și costisitoare pentru a fi soluționate.

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.