Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu

Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu

Ce sunt fatetele?

 

Fatetele ceramice sunt foite subtiri de ceramica similare ca dimensiune lentilelor de contact, ce se aplica pe suprafata exterioara a dintilor, fiind una dintre cele mai neinvazive metode de a estetiza aspectul acestora sau de a proteja  suprafetele deteriorate, dupa indepartarea cauzei si tratamentul deteriorarii! 

 

Pot fi considerate adevarate “masti” ce ascund  foarte bine identitatea  dintilor, aceasta schimbare a “personalitatii dentare”, facandu-se bineinteles in directia imbunatatirii ei!

 

Fatetarea dentara face parte din ramura esteticii dentare si in estetica sunt reguli clare, obiective ale frumosului, dar sunt si reguli mai putin clare, cele subiective, din categoria “nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie“, aici avem zambetul hollywoodian, ce da bine pe sticla si in poze, de un alb imaculat, si avem si zambetul natural, foarte placut atunci cand admiri o prietena la un ceai, intr-o zi insorita de primavara!


Tipuri de fatete 


Fatetele dentare se fac adesea din ceramica sau din material compozit, cele din ceramica fiind mai rezistente decat cele din compozit si nu isi schimba culoarea in timp. 

 

In general,  pentru fatetele din ceramica sunt necesare 2 vizite la medicul dentist, cele din compozit putand fi aplicate intr-o singura vizita, dar, per ansamblu, cele din ceramica sunt superioare atat ca rezistenta dar mai ales ca estetica, acestea din urma putand reda perfect aspectul natural al smaltului dentar!
 

Realizarea fatetelor ceramice
 

Pentru realizarea preparatiilor este nevoie de anestezie locala astfel incat procesul sa fie complet nedureros, apoi medicul dentist indeparteaza un strat foarte subtire de smalt pentru a face loc viitoarelor fatete, urmatorul pas fiind amprentarea, amprenta apoi trimisa la technician, ce va turna modelul pentru a reda  in laborator situatia preparatiilor peste care el va realiza fatetele.

 

Amprenta va fi trimisa la technician impreuna cu o serie de indicatii precise de culoare si forma, si foarte important, de poze ale dintilor si fetei pacientului si proiectul Digital Smile Design cu fotografiile pacientului dupa ce s-a efectuat mock-up-ul, pentru a avea in final un rezultat frumos si in perfecta armonie cu zambetul si expresia fetei!

 

Intre timp, medicul dentist va realiza fatete provizorii pentru a inlocui stratul de smalt indepartat, acestea fiind purtate pana cand cele din ceramica vor fi gata. 

 

Fatetele temporare sunt foarte fragile si trebuie tratate cu grija cand se mananca si cand se igienizeaza, deoarece se pot dezlipi usor!

 

La urmatoarea vizita, medicul va indeparta fatetele temporare si va pregati suprafetele dintilor pentru cimentare, apoi va aplica fiecare fateta una cate una folosind un ciment special pentru fatete! 
 

Cine poate avea fatete?
 

Nu toata lumea este un candidat bun pentru fatete.

 

Iata cateva situatii in care  medicul poate recomanda alt tip de tratament:

- daca un dinte este cariat sau are afectiuni parodontale, gingivale, mai intai trebuie tratate aceste probleme, apoi se va hotari posibilitatea realizarii sau nu a fatetelor dentare

- in cazul in care  lipseste prea mult dintr-un dinte, o coroana estetica de acoperire din ceramica presata sau ceramica cu suport din zirconiu, argint sau aur platinat,  va fi o solutie de tratament mult mai buna decat fatetarea dentara

- daca o persoana strange / scrasneste  din dinti, adica are bruxism,  mai devreme sau mai tarziu va fractura fatetele dentare

 

Igienizarea fatetelor


La fel ca si dintii naturali, dintii fatetati trebuie igienizati in fiecare zi folosind:

-  ata dentara, 

-  periajul corect si atent executat si de asemenea, 

-  folosirea dusului  bucal pentru o igienizare completa a spatiilor greu accesibile si pentru pastrarea  gingiei sanatoase!

 - sunt de evitat pastele de dinti abrazive pentru  a nu afecta suprafata fatetelor!

 

Si nu in ultimul rand, controlul  la fiecare sase luni pentru o igienizare si un periaj profesional!

 

Dr. Eliza Munteanu, NeoClinique, Clinica Unirii, +4 0371.000.111 , www.neoclinique.ro

 

Citeste si aceste articole :

 

Lista de preturi servicii estetica dentara

 

Servicii implantologie dentara

 

Cazuri estetica dentara, fatete dentare

 

Distribuie pe:

Un articol scris de

Eliza Popa (Munteanu)
Eliza Popa (Munteanu)

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara Natural Concept si DSD, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Ce trebuie să știi despre erupția dentară?
Ce trebuie să știi despre erupția dentară?

Procesele de erupție dentară pot fi inconfortabile pentru bebelușul tău, dar cu cât știi mai multe despre această etapă a dezvoltării organismului, cu atât îl poți ajuta pe copilașul tău să se adapteze schimbărilor și să se bazeze pe sprijinul tău emoțional.

Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare
Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare

Daca va loviti de persoane care va fac sa va retrageti un pas in spate (mirosul neplacut se simte de la cel putin 10 cm), daca va apare respiratia urat mirositoare si nu stiti care este explicatia, atunci trebuie sa aflati cateva lucruri despre halena.

Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos
Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos

Utilizăm instrumente avansate cu ultrasunete pentru îndepărtarea eficientă a tartrului și a plăcii bacteriene..