Radiografia dentara este periculoasa ?

Radiografia dentara este periculoasa ?

Fiecare persoana care a pasit vreodata pe usa unui cabinet de radiologie dentara, s-a intrebat, in acel moment, daca radiografia dentara este periculoasa.

Este normal si chiar indicat sa ne punem intrebari de acest gen, iar la fel de important este sa fim corect informati asupra tuturor procedurilor medicale carora suntem supusi.

Radiografia dentara reprezinta primul pas ce trebuie realizat inaintea inceperii unui tratament, aceasta dezvaluind detalii si posibile afectiuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Radiografiile dentare sunt imagini ale tesuturilor dure, obtinute cu ajutorul razelor X.

Ele sunt utilizate in stabilirea unui diagnostic complet si corect, dar ajuta si la descoperirea anumitor afectiuni, inca din stadiu incipient, ajuntand astfel la evitarea avansarii afectiunilor respective, care, cu timpul, ar putea dezvolta complicatii.

Medicina stomatologica moderna nu mai functioneaza pe ghicit, ca pe vremuri, ci se bazeaza pe imagini ce descriu fidel situatia clinica a fiecarui pacient in parte.

Privirea umana nu poate patrunde prin tesuturi, asa ca medical stomatolog nu poate examina decat exteriorul dintilor si gingiilor.

Razele X sunt o forma de radiatie electromagnetica, asa cum sunt microundele, lumina sau undele radio. Razele X pot penetra si pot fi absorbite de tesuturile organismului, oferind in final o imagine a structurilor interne, invizibile pentru ochiul uman.

Exista o radiatie naturala la care este expus organismul nostru, in principal radiatia cosmica si radiatia terestra, astfel , fiecare dintre noi este supus la radiatii din surse naturale in decursul vietii, de la raze cosmice, radon in atmosfera, sol si roci, pana si din apa si mancare.

Unitatea de masura pentru doza de radiatie care ajunge in organism este sievert (Sv).

Orice lucru care emite caldura radiaza energie.

Un lucru atat de banal precum o banana, reprezinta de fapt o buna sursa de radiatie. Doza de radiatie emisa de o banana este de 0,1 microsievert ori 0,0000001 sievert.

Cimentul este al doilea cel mai folosit material de pe Terra si contine elemente radioactive. In medie, absorbim circa 30 microsievert de radiatie, in fiecare an, din peretii cladirilor, drumuri si fundatiile cladirilor.

Apa conţine mici cantitati de material radioactiv. Cea mai importanta sursa de radiatie din apa este tritiul (un izotop radioactiv al hidrogenului), produs in urma coliziunii dintre moleculele de apa si razele cosmice. In medie, absorbim din apa bauta circa 50 microsievert intr-un an.

Tigarile sunt radioactive. In urma fumatului, se depune pe plamani plumb radioactiv, care este responsabil de o doza de radiatie de circa 160 microsievert.

Dar radiografia dentara este periculoasa ?

La o radiografie retroalveolara doza efectiva de radiatii este in medie de 5 microsivert.

La o radiografie panoramica doza efectiva de radiatii este in medie de 30 microsivert.

In cazul necesitatii efectuarii unei radiografii dentare, ca si in cazul oricarui alt tratament medical, este optim sa cantarim beneficiile, in balanta cu riscurile.

Este important de stiut faptul ca multe afectiuni ale dintelui si tesuturilor inconjuratoare nu pot fi vazute decat pe radiografie, ca de exemplu cariile interdentare, cariile secundare, aparute sub plombe vechi, infectiile de la nivelul radacinilor (granuloame, chisturi), fracturile dentare, resorbtia oaselor maxilare datorata afectarii parodotale. 

Daca asteptam ca afectarea sa devina vizibila clinic, tratamentul ar fi mai complicat, mai costisitor si cu sanse mai mici de reusita, iar complicatiile deja vor fi aparut.

De exemplu, un implant inserat intr-un tesut osos necorespunzator ca densitate, va fi un esec.

Tratamentul de canal efectuat fara radiografie, pe ghicite, este, de multe ori, ineficient.

Incercarea de extractie a maselelor poate fi periculoasa in lipsa radiografiei, caci radacinile pot avea forme neobisnuite.

Nedescoperirea la timp a infectiilor poate dauna organismului.

Pe termen lung, afectiunile netratate ale dintilor pot imbolnavi inima, rinichii si articulatiile.

Infectiile bucale pot duce la nastere premature, asa ca radiografiile in acest caz, sunt indicate chiar si in sarcina, pentru a inlatura riscuri mult mai mari.

De-a lungul timpului, tehnologia a evoluat substantial, pentru a reduce riscurile in cazul folosirii razelor X in medicina. Oamenii de stiinta au creat diverse modalitati pentru minimizarea expunerii la raze X.

O foarte mare importanta o are, prin urmare, aparatura cat mai performanta, functionarea ei corespunzatoare si formarea adecvata a specialistilor care manevreaza aparatura.

Radiografia dentara este periculoasa daca este efectuata de catre persoane care nu sunt specializate in domeniu, cu aparatura care nu functioneaza corect.

Alegeti intelept clinica unde urmeaza sa efectuati radiografia dentara. O clinica cu reputatie si cu specialisti experimentati nu va face rabat de la achizitionarea celor mai noi aparaturi, pentru a-si trata clientii in cel mai bun si sigur mod posibil.

In cadrul Neoclinique va punem la dispozitie cele mai performante tehnologii si cea mai avansata aparatura medicala, pentru siguranta dumneavoastra, acuratetea diagnosticelor si succesul tratamentelor.

Neoclinique va ofera cele mai moderne tehnologii de radiologie, in cadrul laboratorului nostru de radiologie dentara efectuam:

  • Radiografii dentare retroalveolare
  • Radiografii panoramice
  • Tomografii computerizate
  • Radiografii ortodontice (teleradiografii)

Asadar, radiografia dentara este periculoasa ?

Radiografiile dentare efectuate strict la recomandarea unui specialist, de catre specialisti cu experienta, cu aparaturi de inalta tehnologie, ce filtreaza si dozeaza foarte eficient cantitatea de raze X, sunt sigure pentru sanatatea noastra.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Curățarea limbii la bebeluși și copii mici
Curățarea limbii la bebeluși și copii mici

Dacă bebelușul nu mănâncă alimente solide sau nu are încă dințișori, curățarea limbii poate părea inutilă. Dar igiena orală nu este doar pentru copiii mai mari și pentru adulți - bebelușii au nevoie și ei de o gură curată și, cu cât începi mai devreme rutina de igienă orală a copilului tău, cu atât mai bine.

Interviu - Bajenaru Alina, Specialist Igienist
Interviu - Bajenaru Alina, Specialist Igienist

Specialitatea mea este necesară fiecărei persoane în parte. Grija față de organismul, corpul și sinele nostru este elementară, așadar și cea legată de dinții noștri.

Tur virtual al Neoclinique Unirii
Tur virtual al Neoclinique Unirii

Etaj 4 - Receptie, 2 cabinete si sala de curs in Neoclinique UniriiRece...

Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique
Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique

Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique La N...

CURS KPG 21-24 APRILIE 2015
CURS KPG 21-24 APRILIE 2015

CURS KPG 21-24 APRILIE 2015Dupa cateva luni de experienta a serviciului de...

De ce albire dentara?
De ce albire dentara?

Medicina dentara evolueaza, implicit si aparaturile si materialele utilizate sunt din ce in ce mai performante, iar odata cu ele, evolueaza nu numai posibilitatile de tratament al diverselor afectiuni orale, ci si metodele de pastrare sau refacere a aspectului zambetului.

Cursuri Neoclinique Pro Courses in 2015!
Cursuri Neoclinique Pro Courses in 2015!

DSD FUNCTIONAL, ABORDARE ORTO-RESTAURATIVAIn 2015 am avut un super curs i...

TEST DRIVE YOUR SMILE
TEST DRIVE YOUR SMILE

Tot ce ti-ai dorit de la zambetul tau se poate obtine acum cu Test Drive Yo...