Conținut
Aparat dentar ceramic
Un aparat dentar ceramic este un dispozitiv ortodontic fix format din brackeți realizați din material ceramic, arcuri și elastice. Arcurile aplică o presiune asupra danturii și ajută brackeții să aducă dinții în poziția corectă, iar elasticele mențin arcurile tensionate. Acesta reprezintă o metodă mai discretă de a realiza îndreptarea danturii și de a obține un zâmbet fermecător.
Avantajele și dezavantajele unui aparat dentar ceramic
Principalul avantaj al acestui tip de aparat dentar este de natură estetică. Compoziția brackeților este realizată din ceramică, un material opac de o culoare foarte similară cu cea a dinților. La nivelul brackeților se vor instala elasticele, care sunt transparente. Astfel, aparatul este foarte puțin vizibil, confortabil și ideal pentru cei care doresc o opțiune care să atragă atenția cât mai puțin.
De asemenea, materialul ceramic al brackeților nu se pătează, dar elasticele își pot schimba culoarea în urma consumului anumitor alimente și băuturi. Din fericire, acestea trebuie schimbate periodic, pentru a-și menține flexibilitatea și a păstra aparatul în poziția corectă.
Aparatul dentar ceramic fix este rezistent și durabil însă, fiind din material ceramic, brackeții se pot crăpa sau sparge în urma unor șocuri. Din această cauză, aceștia nu se montează în zona molarilor, unde se realizează masticația și unde forța aplicată pe dinți este mai mare.
La ce vârstă poți să îți pui aparat dentar ceramic?
Montarea unui aparat dentar ceramic se poate realiza la orice vârstă, asigurând o îndreptare eficientă a dinților. Tratamentul poate fi mai scurt în cazul copiilor, deoarece aceștia se află în creștere și, în anumite situații, este mai ușor pentru cavitatea lor bucală să își modifice forma.
Totuși, și adulții pot folosi aparat dentar. În funcție de problemele ortodontice cu care se confruntă, perioada tratamentului poate varia. Fiind un dispozitiv puțin vizibil, aparatul dentar ceramic este o alegere grozavă pentru adulți.
Aparat dentar ceramic versus metalic
Aceste două tipuri de aparate dentare fixe sunt destul de similare din punct de vedere al modului în care funcționează. Principala diferență o reprezintă materialul brackeților, în cazul aparatului metalic acesta fiind mult mai vizibil. De aceea, brackeții din metal sunt mai puțin confortabili decât cei ceramici și pot cauza un disconfort mai mare la nivelul obrajilor.
Totuși, din punct de vedere al gradului de rezistență, aparatul metalic se află în avantaj. Datorită durității materialului brackeților, acesta se deteriorează mult mai greu, iar timpul necesar tratamentului este scurtat. Aparatul dentar ceramic are un grad de rezistență mai scăzut, iar brackeții sunt mai predispuși fisurilor în urma șocurilor. De asemenea, este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru a fi complet eficient.
Așadar, aparatul metalic este potrivit persoanelor care doresc un dispozitiv mai accesibil și rapid, indiferent de aspect, în timp ce aparatul ceramic este recomandat pacienților doritori de o intervenție mai discretă.
Cât timp trebuie să porți aparatul dentar ceramic?
Perioada tratamentului diferă de la persoană la persoană, în funcție de problema cu care se confruntă. În medie, un aparat dentar ceramic poate fi purtat între 18 și 24 de luni.
Igiena orală în timpul purtării unui aparat dentar
Un aparat dentar ceramic fix poate reține resturi alimentare, așa că este nevoie de o igienă orală corespunzătoare. În cazul în care aceste resturi nu sunt curățate, există riscul de apariție a cariilor.
De aceea, periajul este obligatoriu după fiecare masă. Pentru o curățare eficientă, se recomandă și folosirea unei periuțe interdentare, care poate pătrunde în spatele arcurilor și în locurile mai greu accesibile. Apa de gură și ața dentară pot fi de ajutor pentru a asigura curățarea completă a cavității bucale.
Ce trebuie să știi înainte să îți pui un aparat dentar ceramic?
Fiind un aparat dentar fix, dispozitivul ceramic va trebui purtat non-stop pe perioada tratamentului. Deși reprezintă o variantă mai discretă, acesta nu va putea fi dat jos. Va trebui să mergi periodic la medicul ortodont pentru a înlocui elasticele, a realiza reglaje și a verifica felul în care evoluează tratamentul.
În cazul în care observi că brackeții se desprind sau se fisurează, va trebui să te prezinți imediat la medic. Pentru a evita astfel de incidente, se recomandă impunerea câtorva restricții alimentare mai ușoare. Acestea implică evitarea alimentelor lipicioase sau dure, a sucurilor carbogazoase și consumarea de produse feliate în bucăți cât mai mici, pentru a limita impactul asupra aparatului.
Dacă aveți întrebări în legătură cu tipul de aparat dentar care vi se potrivește sau doriți să vă verificați sănătatea cavității bucale, Neoclinique vă stă la dispoziție. Programați acum o consultație și aflați cum să vă îmbunătățiți zâmbetul.
incepand de la
incepand de la
Cazuri - Aparat dentar
Echipa medicala - Aparat dentar
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiTe vom contacta in cel mai scurt timp posibil.