Carii la copii mici. Cum le previi?

Carii la copii mici. Cum le previi?

 

Caria dentară reprezintă o afecțiune cauzată de alterarea compoziției biofilmului bacterian, ducând la un dezechilibru între procesele de demineralizare și remineralizare. Cariile se manifestă prin formarea leziunilor la nivelul dentiției primare și permanente.

Se estimează că, până la vârsta de patru ani, aproape 25% dintre copii au sau au avut o carie. 

Obiceiurile incorecte de periaj și o dietă dezechilibrată pot contribui la cariile dentare.

Prevenirea cariilor dentare la copiii mici îi poate ajuta mai târziu în viață.

Carierea dinților la copiii mici este o problemă foarte reală, deoarece le lipsește coordonarea pentru a se spăla bine pe dinți singuri. Unii copii mici au o preferință strictă pentru alimente bogate în carbohidrați și zaharuri, aceste restricții dietetice auto-impuse fiind dăunătoare sănătății generale și orale. 

Medicii stomatologi cunosc fiecare aspect al acestei afecțiuni orale și pot îndruma părinții cu ajutorul nutriției și care sunt instrumentele cele mai bune pentru a impune o dietă limitată.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni cariile dentare ale copilăriei timpurii:

  • Examinează gura bebelușului atunci când primul dinte erupe sau la prima zi de naștere. Medicul stomatolog pedodont al copilului tău este instruit să caute indicatorii timpurii ai eventualelor probleme dentare ale copiilor.

  • Începe să cureți gura sugarului după fiecare hrănire, masând gingiile cu o periuță de silicon de genul  degetar.

  • Încercați să limitezi alimentele acide, lipicioase, zaharate sau cu un conținut mare de amidon. Câteva exemple sunt portocalele, acadelele și fursecurile. Toate alimentele sănătoase pot fi savurate cu moderație, dar alimentele de acest tip pot eroda smalțul dinților sau se pot lipi de dinți, permițând bacteriilor care se hrănesc cu zaharuri să se înmulțească, afectând smalțul dinților.

  • Ajută-l pe copil să se spele pe dinți cu o periuță de dinți cu păr moale, special concepută pentru copii. Ar trebui să îi ajuți să își perie dinții de două ori pe zi, timp de două minute, în timp ce ții peria la un unghi de 45 de grade.

  • Evită utilizarea unei paste de dinți fluorurate până la vârsta de doi ani sau până când  sunt capabili să scuipe pasta de dinți fără a o înghiți. Copiii sub doi ani ar trebui să folosească o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de orez. Pentru copiii mai mari, este adecvată o cantitate corespunzătoare unui bob de mazăre.

 

Ce faci dacă, în ciuda eforturilor depuse, copilul tău dezvoltă o carie?

În acest caz, se recomandă refacerea dintelui printr-o obturație sau o coroană dentară, pentru asigurarea unei masticații corecte și se așteaptă căderea dintelui la termen. Acest lucru va preveni răspândirea bacteriilor la alți dinți, apariția cariilor pe un dinte neerupt sau provocarea unei infecții numite gingivită.

Este posibil să fie necesar să se extragă un dinte grav deteriorat, dar acest lucru este evitat dacă este posibil, deoarece dinții de lapte țin locul pentru dinții adulți neerupți și ajută maxilarul să se dezvolte în poziția corectă.

În calitate de părinte, pui bazele pentru obiceiurile de igienă orală ale copilului tău, pentru tot restul vieții sale. Stabilirea unor obiceiuri bune de sănătate orală la o vârstă fragedă va preveni cariile dentare ale dinților de lapte, dar și ale dinților permanenți, iar obiceiurile pe care copilul tău le învață îi vor rămâne pe tot parcursul vieții.

Cu puțină îndrumare și atenție, dar și cu o zestre genetică bună, îți vei ajuta copilul să ajungă la adolescență fără a simți dureri dentare și fără să fie supus unor tratamente complexe.

 

Neoclinique îți este alături în călătoria micuțului tău prin copilărie și adolescență, pentru îndrumare și prevenție orală profesională.

Echipa medicala - Stomatologie copii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.