Cariile dentare sunt contagioase?

Cariile dentare sunt contagioase?

 

Știm cât de mult îți dorești să menții dințișorii copilului tău sănătoși. De aceea, în special atunci când te străduiești să faci tot posibilul în acest sens, ai putea fi surprins când medicul dentist pedodont al familiei îți spune că unul dintre copiii tăi are nevoie de o plombă.

 

Cariile dentare sunt extrem de frecvente la persoanele de toate vârstele. În timp ce periajul dentar și folosirea aței dentare de două ori pe zi reduc riscul de cariere, o igienă orală bună nu ne poate proteja împotriva bacteriilor contactate de la o altă persoană.

 

Pare o glumă, dar nu este. Nu mulți oameni își dau seama că similar altor afecțiuni ale organismului, cariile se pot răspândi de la un dinte la altul, în propria cavitate bucală, dar și de la o persoană la alta.

 

În continuare, vei afla exact ce sunt cariile dentare și cum se pot transmite la micuțul tău.


 

Ce sunt cariile?

 

Cariile dentare sunt cauzate de placa bacteriană, un strat lipicios de bacterii care se depune treptat pe dinți, între periaje. Aceste bacterii eliberează toxine care pătrund prin smalțul protector al dinților. Această  deteriorare a smalțului are ca rezultat găuri mici în dinți, numite carii dentare.

 

Fără tratament, deteriorarea continuă, iar cavitățile formate continuă să crească. Bacteriile responsabile se pot răspândi chiar și la alți dinți din gura copilului. Dacă o cavitate crește suficient de mare, aceasta îl pune pe cel mic în pericol de pierdere timpurie a dintelui respectiv și de gingivită.


 

Cum se transmit cariile și cum pot preveni transmiterea bacteriilor cauzatoare de carii, la copilul meu?

 

Bacteriile ce cauzează cariile se răspândesc prin salivă. Cariile se răspândesc de la o persoană la alta mai ușor decât credeți.

 

Cariile se pot transmite în anumite situații:

 

  • Mâncând cu aceleași tacâmuri și bând din același pahar.

 

De fiecare dată când mănânci și bei, saliva ta ajunge pe toate ustensilele și paharele utilizate. De aceea, majoritatea dintre noi evită să împărtășească mâncare și băuturi atunci când știu că cealaltă persoană este bolnavă sau se simte rău. Nu dorim ca virusul sau infecția lor să se răspândească la noi.

 

Așa cum virusurile se răspândesc prin salivă, la fel și bacteriile care cauzează cariile. Un gest minor, precum împărtășirea unui pahar de lapte cu un prieten, îl face pe copilul tău vulnerabil la bacteriile care cauzează cariile.

 

  • Depozitarea periuțelor de dinți împreună

 

Multe familii își depozitează periuțele de dinți împreună. Deși acest lucru poate fi convenabil, nu este igienic. Dacă tu sau o persoană dragă aveți carii dentare, bacteriile se pot transmite de la o periuță la alta, atunci când acestea se ating. 

 

Poți reduce în mod semnificativ riscul de apariție a cariilor la copilul tău, depozitând periuțele de dinți ale membrilor familiei în recipiente diferite. În plus, asigură-te că înlocuiești periuțele de dinți cel puțin o dată la 3-4 luni, pentru a preveni acumularea bacteriilor.

 

  • Sărutul

 

Deoarece sărutul este un schimb direct de salivă, este una dintre cele mai frecvente cauze ale răspândirii cariilor. Bebelușii, în special, nu au sisteme imune complet dezvoltate, ceea ce crește riscul de infecții bacteriene în cazul lor.

 

Dacă tu sau un membru apropiat al familiei aveți cariile dentare, încercați să evitați sărutul copilului direct pe gură, pentru a preveni răspândirea cariilor.


 

Cu o echipă experimentată de stomatologi, Neoclinique te poate ajuta să menții zâmbetul copilului tău frumos și sănătos. 

Te așteptăm în București, în oricare dintre sediile noastre din Unirii, Str. Th. Speranția 14, et 1, Sector 3, și Militari, Str. Rosia Montana 6, Sector 6.

Echipa medicala - Stomatologie copii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.