Demineralizarea dentară

Demineralizarea dentară
 

Ce este demineralizarea dentară?

Demineralizarea, numită și decalcifiere, este cauzată de acumularea pe suprafața smalțului dentar a plăcii bacteriene, pe termen lung. Bacteriile pot ataca smalțul. 

Smalțul dinților este cea mai dură substanță din corp, creând un scut pentru a proteja straturile interioare ale dinților de bacteriile dăunătoare. Cu toate acestea, smalțul în sine este susceptibil de deteriorare, rezultat din acumularea de placă și tartru pe dinți și în jurul liniei gingivale. Când smalțul este erodat, nu se poate regenera - nu are celule vii.

Pe măsură ce smalțul se uzează, poate duce la apariția de pete albe sau maronii pe dinți. Deoarece acest tip de decolorare a dinților poate duce la apariția cariilor, medicul dentist va trebui să le examineze la fiecare consult stomatologic.

Dintre factorii de risc care determină demineralizarea generalizată a țesuturilor solide dentare la copii mici (tulburări în timpul dezvoltării prenatale a embrionului, boală frecventă a sugarului etc.), cel mai important factor este tipul de hrănire a sugarului. Factori precum echilibrul bun de calciu și fosfor din laptele matern contribuie la menținerea țesuturilor dentare sănătoase. Acest fapt are influență asupra reacțiilor fizico-chimice care apar în smalțul dinților.

 

Cum tratăm demineralizarea

Pentru smalțul care este demineralizat sau decalcificat, dacă nu există cavități săpate în smalț, nu este necesar niciun alt tratament decât o creștere a frecvenței periajului, a utilizării aței dentare și o remineralizare locală cu produse profesionale pe bază de fluor. 

Atât pentru copii, cât și pentru adulți, este esențial să fie spălați dinții cel puțin de două ori pe zi și să fie  utilizată ața dentară o dată pe zi, pentru a preveni acumularea excesivă de bacterii pe dinți și în smalț. Situația se va ține sub control, iar dacă se formează o carie, aceasta se va plomba încă din stadiu incipient.

 

Ce este fluorul?

Fluorul mineral este prezent în mod natural în multe alimente, precum și în apă, roci și sol. Deoarece ajută la prevenirea cariilor, fluorura este produsă sintetic și se adaugă la apa potabilă și la produsele de sănătate orală, cum ar fi ața dentară, pasta de dinți și apa de gură. O formă de fluor, fluorura protejează dinții copilului tău împotriva cariilor dentare prin întărirea smalțului, stratul protector exterior al dinților.

 

Factori de risc pentru degradarea timpurie

Un copil poate fi expus riscului demineralizării dinților pe durata copilăriei timpurii, dacă există una sau mai multe dintre aceste situații:

1. Locuirea într-o zonă cu sursă de apă non-fluorurată.

2. Consumul regulat de zahăr între mese (inclusiv zahărul de arțar, miere sau fructe) sau utilizarea exagerată a biberonului.

3. Dinții periați mai puțin de o dată pe zi.

4. Probleme de sănătate sau de comportament care limitează capacitatea unui părinte de a spăla dinții copilului.

5. Părintele sau îngrijitorul are carii dentare. (Bacteriile bucale care cauzează demineralizarea pot fi transferate copiilor.)

6. Placă vizibilă (depuneri albe sau galbene) pe dinți.

7. Un defect vizibil, crestătură, cavitate sau zonă cretoasă albă pe un dinte.

8. Nașterea prematură cu greutate mică la naștere mai mică de 1.500 de grame (3 kilograme).

 

Depistarea din timp a afecțiunilor incipiente ce afectează dinții copilului tău este foarte importantă pentru menținerea dinților de lapte pe arcade până la finalul misiunii acestora și menținerea sănătății dinților definitivi.

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Welcome package
Welcome package

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii
Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Distribuie pe: Facebook icon twitter icon linkedin icon
Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.