Dinte de lapte înnegrit. Care sunt cauzele?
Dinții de lapte, numiți și dinți primari, sunt de obicei mai albi decât dinții permanenți, deoarece sunt mai calcificați.
Atunci când un dințișor de lapte se înnegrește, părinții se îngrijorează și acest fapt este perfect natural. Este indicat să contactezi medicul stomatolog pedodont imediat ce ai observat o modificare a culorii unuia dintre dinții copilului tău.
Ce semnifică înnegrirea dintelui?
Dintele este compus din trei tipuri de țesut: pulpă, dentină și smalț.
Pulpa este o combinație de țesut venos, limfatic și fibre musculare, ce hrănesc dintele, menținându-l vital. Atunci când pulpa dentară este afectată, organismul, ca să se apere, vascularizează și mai puternic zona afectată. Prin dentină și smalț, pulpa dentară transpare, făcând dintele să pară gri-negru. În timp, pulpa se infectează, cauzând devitalizarea dintelui, adică necrozarea sa.
Unele cauze ale înnegririi dinților la copii includ:
-
Traumatisme. Trauma dentară este probabil cea mai frecventă cauză a dinților necrotici la copii. Traumatismele pot opri alimentarea cu sânge, devitalizând dintele. Dacă copilul tău a suferit traume la nivelul cavității bucale, este necesar să vizitați împreună medicul stomatolog, indiferent de severitatea percepută.
-
Cariile dentare avansate, ajunse la pulpa dentară. Cariile dentare ale copiilor pot fi aproape întotdeauna prevenite, prin bune practici de sănătate orală și igienizări regulate. Învăță-ți copiii importanța unei igiene orale sănătoase.
-
Mișcarea ortodontică prea rapidă a dinților. În timpul tratamentului ortodontic, procesul de mișcare a dinților prin aparat dentar se poate desfășura prea repede și poate conduce la necrozarea dinților.
-
Boala parodontală. Afecțiune care poate fi prevenită printr-o bună igienă orală și controalele periodice ale medicilor dentiști.
-
Devitalizarea dintelui prin tratament endodontic.
Problemele cauzate de dinți devitali variază de la copil la copil. Uneori, copilul tău simte durere, dar nu întotdeauna. Cea mai bună prevenție este efectuarea de consulturi stomatologice. Unele dintre simptomele dinților necrotici includ:
-
Înnegrirea dintelui. Înnegrirea este unul dintre primele simptome. La copii, acest lucru se întâmplă adesea, înainte ca dintele să moară complet. Este cauzată de lipsa fluxului sanguin către dinte. Deoarece acesta este un simptom timpuriu, cu cât vă aduceți copilul mai repede la medicul dentist, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare a dintelui.
-
Disconfortul ușor este un alt simptom timpuriu al dinților necrotici. Dintele poate deveni sensibil și poate provoca disconfort în timpul mestecării. Totuși, acesta nu este întotdeauna un simptom; un dinte înnegrit nu provoacă întotdeauna sensibilitate sau disconfort. Uneori aceste simptome apar la ani după devitalizarea dintelui.
-
Durere. Poate apărea o durere difuză în timpul masticației sau o durere pulsantă, constantă și severă.
-
Abces dentar acut. Acesta apare atunci când bacteriile care se adăpostesc în dinte devin active. Abcesul provoacă durere și o inflamație care face ca dintele să fie la un alt nivel decât dinții din jur. Această dezaliniere contribuie la durere în timpul mestecării.
-
Lipsa de răspuns la stimuli termici. Deoarece dintele este devital, copilul nu va simți nimic atunci când medicul dentist încearcă să îi testeze sensibilitatea la cald, cât și la rece.
Neoclinique îți stă la dispoziție pentru consulturi pedodontice regulate. Asigură-te că medicul depistează din timp afecțiunile orale și că le tratează corespunzător, pentru menținerea stării de sănătate a dinților copilului tău și a frumuseții zâmbetului său.
Echipa medicala - Stomatologie copii
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiTe vom contacta in cel mai scurt timp posibil.