7 MODURI IN CARE FUMATUL ITI AFECTEAZA DINTII
Stii deja ca fumatul nu este sanatos pentru tine.
Dar dintii probabil nu sunt printre primele lucruri care iti vin in minte, cand te gandesti la efectele fumatului asupra organismului tau.
Probabil ai incercat, de mai multe ori, sa renunti la fumat, dar nu ai reusit.
Adevarul este ca dependenta de fumat este una reala, iar efortul psihic de a reusi sa renunti la tutun este considerabil.
Insa, pe masura ce anii trec, iar tu nu reusesti sa scapi din plasa acestei dependente, fumatul iti afecteaza dintii si sanatatea generala, uneori pe nevazute.
Cati dintre noi nu avem rude sau prieteni care nu puteau sa renunte la fumat, pana intr-o zi cand o afectiune provocata de fumat si-a facut simtita prezenta si le-a pus in pericol viata?
Dar, de cele mai multe ori, orice fumator ignora efectele acestui viciu asupra dintilor, chiar si atunci cand acestea sunt evidente.
1. Determina formarea de placa bacteriana si tartru, favorizand parodontoza
Compusii chimici din tigari (formaldehida, benzenul, arsenicul, monoxidul de carbon, acidul cianhidric) cresc aciditatea salivei - PH-ul acesteia scade sub 5,5.
Ti se intampla foarte des sa ai senzatia de uscaciune a gurii? Asta pentru ca fumatul determina scaderea secretiei salivare.
Nicotina dauneaza circulatiei normale a sangelui. Astfel, gingiile se inflameaza si sangereaza usor.
Statistic, esti de trei ori mai predispus la parodontoza, daca fumezi.
2. Creste riscul de aparitie a cariilor
Fumatul scade secretia de saliva, iar acest fapt determina multe reactii negative inlantuite.
Saliva, pe langa sustinerea digestiei, are rolul de protectie a dintilor impotriva atacurilor bacteriene ce provoaca cariile. Ajuta la indepartarea resturilor alimentare dupa mese,
De asemenea, saliva repara cariile incipiente, remineralizand smaltul dentar.
3. Favorizeaza aparitia cancerului oral
Studiile arata ca peste 90% dintre pacientii care au diverse forme de cancer oral sunt fumatori.
Daca va gandeati ca fumati de peste 20 de ani si nu aveti inca nimic, este bine sa stiti ca 87% dintre cazurile de cancer oral se inregistreaza la persoane trecute de 50 de ani.
Riscul ramane si dupa ce fumatorii se lasa de viciu, in urmatorii 20 de ani.
Daca ai fumat in trecut si ai reusit sa renunti, este important sa mergi la consulturi stomatologice regulat, o data la 6 luni. Daca este detectat in stadii incipiente, rata de supravietuire a celor afectati de cancer oral este de 90%, dar daca nu este descoperit imediat, rata scade sub 50%.
Atentie, mestecatul de tutun nu este mai sanatos, ci chiar si mai periculos.
4. Ingalbeneste dintii
Ai crede ca smaltul dentar este prea dur si lucios pentru a fi patat, dar de fapt dintii au o suprafata poroasa. Nicotina si gudronul penetreaza smaltul, colorandu-l in galben sau chiar maroniu.
Petele se fixeaza adanc in smalt si adesea patrund in stratul exterior al dentine. Astfel, periajul dentar nu le poate indeparta.
Albirea dentara profesionala este singurul mijloc de albire a dintilor afectati de fumat, dar datorita continuarii fumatului, petele vor reaparea.
Dupa procedura de albire dentara, fumatul este total nerecomandat pentru urmatoarele 24 de ore.
5. Cauzeaza mirosul neplacut al gurii
Mirosul neplacut al gurii, denumit si “halena” iti poate afecta serios increderea in tine, viata personala, profesionala si sociala in general.
O mare parte din acest miros este cauzat de chimicalele urat mirositoare din fumul de tigara, precum gudronul si nicotina.
Substantele daunatoare si urat mirositoare se acumuleaza pe dintii si limba, obraji, gingii, uscandu-le.
Cresterea cantitatii de dioxid de carbon la nivelul gurii o reduce pe cea de oxigen, creand un mediu in care bacteriile se dezvolta mai rapid.
Fumatul iti afecteaza dintii si, in mod implicit, viata sociala.
6. Incetinirea vindecarii, probleme cu implanturile (periimplantita)
Ca urmare a fumatului, vasele de sange se ingusteaza si fluxul sangvin scade corespunzator. Mobilitatea dentara este intalnita mult mai des in randul fumatorilor.
De asemenea, apare foarte des inflamatia in jurul implanturilor dentare, ce astfel, risca sa fie pierdute.
Dupa interventii chirurgicale, precum inserarea de implanturi, timpul de vindecare si riscul de infectare sunt mai mari la fumatori.
Renuntarea temporar, cat si definitiv, la fumat, cu cateva luni inainte de tratamentul cu implanturi dentare, elimina efectul negativ al nicotinei si permite succesul implantarii.
7. Modificarea gustului si mirosului alimentelor
Nicotina afecteaza papilele gustative.
Gustul alimentelor este modificat, fiind mai putin pregnant, la fumatori. Renuntarea la fumat te va face sa simti din nou gustul normal al mancarii.
Fumatorii consuma sare in exces, deoarece nu ii simt gustul. Escesul de sare dauneaza sanatatii.
Simtul mirosului este de asemenea alterat. Fumatorii sunt de 6 ori mai predispusi la disfunctii legate de simtul mirosului, iar numarul de tigari fumate pe zi creste riscul.
Pierderea capacitatii de a mirosi corespunzator ne poate pune in pericol, cand vine vorba de scurgeri de gaze sau fum.
FIE CA AI RENUNTAT LA FUMAT, SAU INCA MAI FUMEZI, ESTE ESENTIAL SA TE PROGRAMEZI LA CONSULTURILE STOMATOLOGICE DE SPECIALITATE SI SA EFECTUEZI SCREENING-UL DE CANCER ORAL, O DATA LA 6 LUNI.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.