Boala parodontală: simptome și tratament

Boala parodontală: simptome și tratament

Boala parodontală sau parodontoza, este o afecțiune inflamatorie a țesuturilorcare susțin dinții, inclusiv gingiile, ligamentele și osul alveolar. Netratată poate duce la pierderea dinților. De aceea, este important să recunoaștem simptomele timpurii și să luăm măsuri pentru a preveni progresia acesteia. Recunoașterea simptomelor timpurii și adoptarea unor măsuri preventive adecvate pot contribui semnificativ la menținerea sănătății parodontale. Dacă observați semne ale bolii parodontale, este important să consultați un medic dentist pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat. Printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la dentist, se poate preveni progresia bolii și se poate menține un zâmbet sănătos.


Care sunt simptomele paradontozei?


Acestea pot varia în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii. Cele mai importante simptome pe care le puteți urmări sunt:


Gingiile inflamate și sângerânde


Dacă în timpul periajului sau atunci când folosiți ața dentară observați sângerări, pot fi semnele unei paradontoze. În cele mai multe cazuri, aceste sângerări apar alături de gingii inflamate, roșii și sensibile.


Respirația urât mirositoare


Halitoza sau respirația urât mirositoare persistentă poate fi un semn al bolii parodontale. Aceasta apare atunci când bacteriile care se acumulează în cavitatea bucală și în pungile parodontale. Este unul cele mai neplăcute simptome ale paradontozei, pe care majoritatea pacienților încearcă să o combată prin periaj excesiv sau consumul de gumă de mestecat, fără rezultat.


Retragerea gingiilor


În timp, gingiile încep să se retragă, expunând rădăcinile dinților. Apare o sensibilitate dentară sporită iar estetic, zâmbetul este compromis. În acest stadiu deja paradontoza este într-un stadiu destul de avansat, iar o vizită la stomatolog este absolut necesară.


Formarea pungilor parodontale


Apare durerea de dinți. Asta pentru că între dinți și gingii se pot forma pungi parodontale adânci, care favorizează acumularea bacteriilor și a plăcii bacteriene. Durerea înseamnă și că se distrug țesuturile de susținere a dinților.


Mobilitatea dinților


În stadiile avansate ale bolii parodontale, dinții pot deveni mobili din cauza pierderii suportului osos și ligamentar. Aceasta poate duce la pierderea dinților dacă nu este intervenit prompt.


Tratamentul bolii parodontale


Tratamentul bolii parodontale variază în funcție de severitatea și stadiul afecțiunii. Scopul tratamentului este de a controla infecția, de a preveni progresia bolii și de a restabili sănătatea parodontală. Iată câteva metode comune de tratament:


Igiena orală riguroasă


Primul pas în tratamentul bolii parodontale este îmbunătățirea igienei orale. Acest lucru include periajul regulat al dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și utilizarea apei de gură antiseptice.


Detartrajul și planarea radiculară


Detartrajul este un proces de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și sub gingii. Planarea radiculară implică netezirea rădăcinilor dinților pentru a elimina bacteriile și a favoriza reatașarea gingiilor de dinți.


Antibiotice


În cazurile de infecție severă, medicul dentist poate prescrie antibiotice pentru a combate bacteriile. Acestea pot fi administrate oral sau sub formă de geluri și soluții aplicate direct pe gingii.


Intervenții chirurgicale


În cazurile avansate de boală parodontală, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta pungile parodontale și a repara țesuturile afectate.


Monitorizare și întreținere


După tratamentul inițial, este esențial să se mențină o igienă orală riguroasă și să se facă vizite regulate la medicul dentist pentru curățări profesionale și evaluări. Aceasta ajută la prevenirea recurenței bolii parodontale.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

PACIENTUL DIGITAL
PACIENTUL DIGITAL

Stomatologia digitală oferă în prezent o precizie de neegalat şi c...

PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare
PRF (Platelet Rich Fibrin) - metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare

PRF este un produs natural obținut din sângele venos al pacientului ...

TEST DRIVE YOUR SMILE
TEST DRIVE YOUR SMILE

Tot ce ti-ai dorit de la zambetul tau se poate obtine acum cu Test Drive Yo...

Interviu - Dr. Cristina Toader
Interviu - Dr. Cristina Toader

Am investit în tehnologie, în cursuri pentru noi și in echipa Neoclinique foarte mult, am creat un sistem de organizare al serviciilor astfel încât să se elimine posibilitatea apariției unor erori medicale, ne dezvoltăm în permanență și evoluăm din punct de vedere medical. Și întotdeauna ne ascultăm pacienții și nevoile acestora.

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?
Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?

Radiografiile dentare. De ce sunt necesare?Va intrebati de ce va trimite ...