Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

 

Caria dentară este o afectiune care poate duce la probleme dentare grave, daca nu este tratata. Un diagnostic de carie dentara se pune in timpul unei examinari clinice, iar medicul dentist va recomanda următorii pasi, in functie de severitatea afectiunii. 

In acest articol vom discuta despre ce sunt cariile dentare, de ce apar, modul in care le tratam si strategiile de prevenire ale acestei afectiuni.

Ce este caria dentara

Cariile constau in leziuni carioase in dinte. Acest lucru se intampla atunci cand exista o deteriorare a smaltului, ce cauzeaza expunerea stratului dentinar al dintelui.

Deteriorarea smaltului poate aparea atunci cand:

 • bacteriile normale din gura metabolizeaza carbohidratii ramasi din resturile alimentare pentru a produce acizi. Acesti acizi ataca suprafetele dintilor si cauzeaza incet demineralizarea, prin pierderea de calciu si fosfor, conducand la formarea ulterioara a leziunilor carioase;

 • dintii sunt fracturati;

 • exista o pierdere de substanta din cauza abraziunii sau eroziunii;

Leziunile carioase se pot dezvolta pe orice dinte si pe orice suprafata, inclusiv suprafata interioara, suprafata exterioara, suprafetele de mestecat, intre dinti sau chiar deasupra radacinii dintelui. Leziunea incepe de la smalt si progreseaza incet spre dentina. O cavitate este complet formata odata ce leziunea trece de smalt, in dentina.

De ce apare caria dentara

Aparitia cariei este determinata de trei factori:

1- Flora microbiana

Streptococcus mutans a fost indicat drept bacteria cariogena primara si, in acelasi timp, s-a demonstrat posibilitatea transmiterii bolii carioase prin contaminarea cu acest germen intre oameni.

2- Alimentatia 

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca hidratii de carbon (glucidele) sunt factori cariogeni principali.Adica, zaharul este principalul vinovat de aparitia cariei dentare, deoarece produce mari cantitati de acid. Lipidele si proteinele s-au dovedit a fi lipsite de nocivitate.

3- Calitatea dintilor

Calitatea structurilor dentare este rezultatul componentei genetice, modificata de totalul influentelor din perioada de formare (nutritia joaca un rol foarte important).

Tratament pentru caria dentara

Pentru a preveni formarea cariilor, este important sa respectati o igiena orala buna prin periaj. Doar un medic stomatolog va putea recomanda si efectua un tratament pentru cariile dentare, in functie de gravitatea acestora.

Tratamentul pentru cariile dentare poate include:

 • Tratamente cu fluor, in stadiu incipient

Fluorul este un mineral care poate ajuta la intarirea smaltului. Un dentist poate folosi fluor sub diferite forme, pentru a ajuta la oprirea si chiar la repararea daunelor care au aparut din cauza cariilor dentare.

Medicul poate aplica tratamente profesionale cu fluor direct pe dinti. Aceste tratamente locale cu fluor sunt, in general, rapide, durand doar cateva minute. Fluorul cu aplicare locala exista sub forma de gel, lac, spuma sau solutie.

 • Obturatii

Atunci cand caria nu mai este incipienta, obturatia poate fi o optiune de tratament. Dupa obturarea dintelui pentru a indeparta tesutul bolnav, dentistul umple si sigileaza cavitatea formata, folosind materiale precum compozitul.

 • Coroane dentare

Cavitatile mai mari cauzate de carii dentare extinse pot necesita aplicarea unei coroane, in loc de o simpla obturatie. Pentru a plasa o coroana, dentistul indeparteaza mai intai orice tesut cariat, precum si un strat al dintelui, pentru a face loc coroanei. La Neoclinique coroanele dentare se realizeaza pe loc, prin tehnologia CAD-CAM.

 • Tratamente de canal radicular

Un dentist poate efectua un tratament de canal radicular, pentru a preveni necesitatea extractiei, atunci cand pulpa dintelui este foarte deteriorata sau chiar nevitala.

Medicul va anestezia zona, apoi va indeparta pulpa afectata si, daca este cazul, infectia existenta. Apoi va curata si dezinfecta si va modela canalul radicular pentru sigilarea acestuia printr-o obturatie de canal. La final, va plasa o coroana dentara, pentru a-i restabili functia si estetica si a-l intari.

 • Extractia dentara

Medicul stomatolog  poate recomanda extractia dentara daca exista leziuni foarte grave si tratamentul endodontic a esuat in mod repetat, iar diagnosticul dintelui este negativ. Aceasta este procedura pe care o evitam pe cat posibil, caci scopul stomatologiei este mentinerea dintilor naturali pe arcade, sanatosi, pentru cat mai mult timp. 

Cum putem preveni apariția cariei dentare

Pentru a preveni formarea cariilor, este important sa urmati o igiena orala buna prin periaj, cel putin de doua ori pe zi si prin folosirea atei dentare cel putin o data pe zi. De asemenea, incercati sa evitati alimentele si bauturile cu zahar, deoarece acestea vor creste cantitatea de acid din gura si  vor creste riscul de cariere dentara. 

Se recomanda vizite regulate la medicul dentist, pentru a preveni nu numai cariile prin igienizari profesionale regulate, ci si pentru a permite depistarea timpurie a unor probleme, cum ar fi igiena orala inadecvata sau leziunile carioase precoce, care ar putea duce la dezvoltarea cariilor. Leziunile carioase incipiente pot fi tratate cu succes cu fluor, prin remineralizare, ceea ce elimina necesitatea tratamentului invaziv, prin obturarea dintelui.

 

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie, Clinica Unirii

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Reabilitarea danturii cu sistemul de implanturi dentare All on 4 si All on 6
Reabilitarea danturii cu sistemul de implanturi dentare All on 4 si All on 6

Dacă v-ați pierdut dinții sau dacă aveți un număr redus de dinți (cu...

Workshop gratuit Fatete Dentare 28 octombrie 2018
Workshop gratuit Fatete Dentare 28 octombrie 2018

Pe data de 28 Octombrie 2018, am organizat in cadrul clinicii un Works...

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19
Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

Denumirea noului virus nu este Coronavirus, ci SARS-CoV-2. In 11 februari...

Boala parodontala denumita si parodontoza
Boala parodontala denumita si parodontoza

Aflati din acest articol tot ce doreati sa stiti despre parodontita si info...

Cum se mentin rezultatele unui tratament ortodontic?
Cum se mentin rezultatele unui tratament ortodontic?

Cum se mentin rezultatele unui tratament ortodontic? Contentia (me...

Albire dentara profesionala la Neoclinique
Albire dentara profesionala la Neoclinique

De ce albire dentara profesionala?Pentru ca este cea mai sigura metoda de...

Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema
Caria dentara la copii: tot ce trebuie sa stii despre aceasta problema

Caria dentara la copii afecteaza atat dintii temporari (de lapte), cat si pe cei definitivi.

Servicii de estetica dentara la Neoclinique
Servicii de estetica dentara la Neoclinique

Servicii de estetica dentara la Neoclinique De ce oare atunci can...