Rezectie apicala, tratamentul granulomului dentar
Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.
La Neoclinique se poate trata prin endodontie la microscop o infectie care altfel ar necesita o procedura chirurgicala numita rezectie apicala. Alegand sa tratati din timp o infectie dentara puteti pastra radacina naturala a dintelui, evitand extractia.
Ce este rezectia apicala
In ce situatii este nevoie de rezectia apicala
- in situatia in care sunteti diagnosticat(a) cu un granulom la radacina dintelui si doriti sa pastrati dintele, alternativa la rezectia apicala fiind extractia dentara si inlocuirea dintelui cu un implant.
- in cazul in care tratamentul endodontic nu se poate finaliza cu succes, de exemplu din cauza unor radacini cu o forma ce nu permite izolarea canalelor
- cand nu se pot obtura canalele dentare datorita prezentei unor factori mecanici, obstacole care blocheaza procedura endodontica
- daca sunt radacini fracturate, fisurate sau chiar blocate de corpuri straine
- uneori obturatia de canal nu are succes: in urma tratamentului si retratamentului endodontic prin tehnici manuale, fara microscop, la radiografia de control se constata o esuare a procedurii si o infectie in varful radacinii (granulom) urmatorul pas este rezectia apicala
- daca infectia la varful radacinii dintelui este prea mare si nu poate fi tratata prin accesarea ei prin canalele dentare
- rezectia apicala pentru rezolvarea infectiei in cazul unor probleme anatomice: calcifiere pe canalul dentar, canale dentare prea stramte, radacini dentare curbate.
- cand s-a aplicat deja o lucrare protetica si nu se poate interveni cu un tratament de endodontie, singura cale de acces fiind prin lateralul dintelui cu o rezectie apicala.
Cat dureaza operatia de rezectie apicala si ce discomfort resimt pacientii?
Rezectia apicala dureaza intre 30 si 60 de minute pe un dinte.
Nu trebuie sa va fie teama de operatia de rezectie apicala. Durerea nu a trebui sa fie prezenta in timpul operatiei si doar ca senzatie usor de suportat dupa rezectia apicala, daca se respecta recomandarile post operatorii de tratament medicamentos.
Se recomanda inainte de rezectia apicala evitarea de bauturi din gama celor ce contin cofeina pentru ca acestea cresc nivelul de adrenalina din corp si diminueaza efectul anesteziei din timpul rezectiei apicale.
Discomfortul consta in tumefierea (umflarea) zonei operate timp de 2-3 zile si o sensibilitate locala temporara, se resimte ca o senzatie de apasare pe zona operata.
Gingia se reface in 7-14 zile dupa rezectia apicala si osul se reface in aproximativ 4 luni.
Este posibil sa observati ca pe cusatura se formeaza o substanta albicioasa, aceasta este cel mai probabil ceva normal, adica filamente de fibrina din sangele care circula prin plaga in timpul vindecarii, insa daca va ingrijoreaza acest aspect puteti reveni la un control.
Granulomul dentar
Este o problema frecvent intalnita in stomatologie, reprezentand o afectiune a pulpei dentare, la nivelul careia se gasesc nervii si vasele de sange care mentin viu dintele. Celulele sistemului imunitar se acumuleaza in jurul unei infectii la baza dintelui, iar acest tesut de protectie nou format se numeste granulom dentar.
Daca lasati o carie netratata , infectia evolueaza de la suprafata dintelui, prin radacina catre varful acesteia, adica apexul radicular. In timp se formeaza granulomul dentar care poate fi depistat la vizualizarea unei radiografii detaliate, iar daca amanati foarte mult tratamentul se ajunge de la granulom dentar la un chist apical care se poate infecta si duce la un abces apical.
Trebuie sa tratati granulomul dentar fiindca pot aparea complicatii din amanarea vizitei la stomatolog: accesul in sange a bacteriilor si infectarea altui organ, afectarea dintilor invecinat, daca aveti granulom dentar pe maselele din partea superioara poate duce la sinuzita maxilara, pierderea dintelui care are granulom dentar tratamentul final fiind extractia radacinilor acestuia pentru curatarea infectiei.
Controlul stomatologic periodic va ajuta foarte mult pentru depistarea la timp a granulomului dentar si tratarea acestuia. Granulomul dentar evolueaza fara simptome de durere si poate fi descoperit doar la inspectarea atenta a unei radiografii recente.
Acum speram ca v-am explicat toate notiunile necesare pentru a va face curaj si a trata acest tip de afectiune. Apelati cu incredere la serviciile de chirurgie oro-maxilo-faciala din Neoclinique. Lucram cu cei mai buni specialisti si cele mai noi tipuri de chipamente. Programati-va la o consultatie la chirurgie ca sa primiti o diagnosticare exacta si mai multe lamuriri referitoare la tratamentul necesar.
Consultati : Lista de preturi pentru serviciile Neoclinique de chirurgie dentara
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.