Ce este insulina
Pacientii informati sunt pacienti care stiu sa previna imbolnavirea. Iar afectiunile dentare sunt foarte des intalnite in prezent, motiv pentru care profilaxia si informarea a devenit o parte importanta a medicinei dentare moderne.
Se vorbeste despre tratarea holistica a bolilor, dar rareori se practica in cadrul medicinei alopate.
Inclusiv afectiunile dentare au radacini si explicatii mult mai adanci si mai complexe decat cei mai multi dintre noi ne iti inchipuim.
Multe boli au influenta negativa asupra sanatatii orale. Astazi iti vom povesti despre insulina si importanta pastrarii balantei glucidice in organism.
Pentru sanatatea ta in general, dar si pentru sanatatea dintilor tai.
Ce este insulina?
Insulina este un hormon secretat de pancreas, cu un rol foarte important in reglarea functiilor organismului.
Insulina este cel mai important hormon in metabolismul glucidelor.
Alti hormoni care detin un rol important in metabolismul glucozei sunt: ACTH-ul, glucocorticoizii, adrenalina si tiroxina.
Glucoza serveste ca sursa de energie primara pentru creier si intreg organismul.
Glucoza este combustibilul care sta la baza energiei de care dispunem zi de zi, insa nivelul crescut al acesteia in sange poate da peste cap metabolismul si duce la instalarea afectiunilor.
Un fapt interesant este acela ca exista mai putina insulina in pancreasul femeilor decat al barbatilor.
Cum apare insulina?
Pancreasul este un organ localizat in partea stanga a cavitatii abdominale, sub stomac si este o glanda anexa a tubului digestiv.
Are dubla functie, de participare la digestie (secreta sucul pancreatic) si una endocrina, bazata pe producerea hormonilor ce regleaza cantitatea de glucoza din sange.
Acesta produce mai exact doi hormoni, cu functii opuse (antagoniste), ce au rolul de a nu permite ca nivelul glucozei sa scada, dar nici sa creasca prea mult. Acesti hormoni sunt insulina si glucagonul.
Ambii hormoni sunt produsi de celulele pancreasului numite insulele lui Lagerhans. Insulina este produsa de celulele beta, iar glucagonul de celulele alfa.
Insulina scade glucoza din sange, marind permeabilitatea membranei celulare pentru glucoza.
Glucagonul creste nivelul glucozei in sange, stimuland ficatul sa transforme rezervele sale de glicogen in glucoza, care este imediat eliberata in sange.
De ce este insulina necesara?
Insulina este un hormon ce regleaza cantitatea de glucoza din sange, prin micsorarea acesteia la nevoie.
Pentru ca organismul nostru sa functioneze corect, este necesara mentinerea unui echilibru al cantitatii de glucoza.
Glucoza rezulta din digestia carbohidratilor si este un furnizor indispensabil de energie pentru a realiza procese specializate, cum ar fi digestia si respiratia celulara.
Sub influenta sa, sinteza proteinelor si a grasimilor este accelerata.
Transportul de glucoza in tesuturi este complet dependent de insulina. Aceste tesuturi sunt de o importanta capitala pentru corpul uman si sunt responsabile de functii importante, cum ar fi respiratia, miscarea, circulatia sangelui si formarea unei rezerve de energie.
Afectiuni cauzate de productia deficitara de insulina
Atunci cand corpul nu secreta suficienta insulina, glucoza ramane in sange in loc sa intre in celule.
Hiperglicemia apare atunci cand nivelul de glucoza din sange creste peste normal. Aceasta afectiune provoaca urinare frecventa, sete excesiva si un nivel ridicat de glucoza in sange si urina.
Diabetul, despre care cu totii stim ca este legat de insulina, este o boala a pancreasului ce apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce insulina deloc, sau o produce in cantitati prea mici.
Diabetul este mai exact boala in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie.
Aceasta afectiune este periculoasa pentru organism, inclusiv pentru sanatatea orala.
Diabeticii sunt mai predispusi afectiunilor dentare si gingivale. Mai multe despre diabet si sanatatea orala aici.
Insulina de sinteza artificiala
Pentru ca insulina este atat de importanta pentru organism, iar imposibilitatea organismului de a o sintetiza are efecte grave, medicina a cautat o modalitate de obtinere a ei pe cale artificiala.
Astfel, in perioada 1963-1965, trei grupe de cercetatori americani, germani si chinezi au reusit sinteza artificiala a insulinei prin intermediul a 170 de reactii chimice. Totusi, la acel moment, datorita procedeului complicat de obtinere, a fost imposibila producerea insulinei pe cale industriala.
Mai tarziu, prin tehnologia ADN recombinat s-a obtinut insulina umana pentru uz terapeutic.
Dar noile tehnologii industriale de obtinere a insulinei umane au devenit posibile odata cu extragerea genei insulinei, in anul 1980, de catre W.Gillbert si colaboratorii sai si crearea moleculelor recombinate de ADN.
Tine insulina sub control si protejeaza-ti sanatatea orala
Insulina are o rata ridicata de actiune, deci este sintetizata intr-o ora de la momentul producerii acesteia. Stimularea producerii hormonului este consumul de alimente cu o cantitate mare de carbohidrati, ceea ce duce la o crestere a valorilor glicemiei.
Insulina este un hormon foarte sensibil.
Functionarea corecta a pancreasului si producerea insulinei in cantitati normale, este ajutata de:
• alimentatie;
• somn;
• miscare.
Fiecare dintre acesti factori este la indemana noastra, zi de zi.
Alimentatia incorecta poate duce la suprasolicitarea pancreasului si aparitia deficitului de insulina.
Daca despre somn si miscare stim cu totii, despre alimentatia corecta multe informatii raman necunoscute. Alimentatia corecta ajuta la mentinerea unui nivel de glucide corect, care sa nu oboseasca pancreasul, necesitand producerea insulinei in ritm alert si sustinut.
Indicele glicemic este un element cheie al alimentatiei sanatoase.
Consumarea regulata de alimente cu indice glicemic crescut duce spre mentinerea unui nivel ridicat de glucoza in organism, ceea ce mentine pancreasul in actiune, obosindu-l. De asemenea, aceste alimente nu dau senzatia de satietate, fapt ce determina instaurarea senzatiei de foame foarte curand.
Rezultatul este ingrasarea exagerata si energia scazuta, dar nu numai. Sanatatea dintilor si gingiilor tale este amenintata de mesele dese si glucidele in exces.
Igiena orala corespunzatoare, dublata de alimentatia sanatoasa, odihna, sportul si tratarea problemelor dentare din timp, va da stralucirea aceea sanatoasa zambetului tau.
Mentinerea unei bune relatii cu medicul tau stomatolog si vizitele regulate sunt foarte importante, dar stilul tau de viata contribuie in mod major la sanatatea ta orala.
Te asteptam la Neoclinique pentru sfaturi bune si tratamente de profilaxie si estetica dentara ce iti vor face zambetul frumos si sanatos: periaj profesional, detartraj profesional, albire dentara.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.