CE ESTE PARADONTOZA/PARADONTITA?

CE ESTE PARADONTOZA/PARADONTITA?

Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Parodontita este un nume comun pentru diferite boli parodontale. Acestea pot afecta parodonțiul - gingia, ligamentul parodontal, cimentul și osul alveolar - dinții din jur, ceea ce duce la probleme semnificative de sănătate dentară. 

Gingivita este adesea cauza principală a acestei probleme. Placa bacteriană și tartrul se acumulează pentru a forma baza acestei probleme și trebuie abordate de către un dentist. 

Paradontoza este un termen general folosit pentru a descrie starea țesutului gingival care a devenit inflamat și voluminos. Este de obicei observată în urma unor tratamente stomatologice precum chirurgia parodontală, radioterapie, la pacienții care au terapie de canal și, de asemenea, la persoanele care suferă de gingivita. 

Paradontoza poate împinge dinții, ceea ce poate duce la mobilitatea dinților și poate crește sensibilitatea la temperatură, presiune, vibrații și forțe de mestecat. Este important să nu ignorați această problemă, deoarece se poate agrava dacă este lăsată netratată, creând o pierdere crescută a dinților.

TIPURI DE PARADONTOZA

În primul rând, această afecțiune este cauzată de o infecție bacteriană care afectează țesuturile și oasele din jurul dinților.

 Gingivita este adesea primul simptom al bolii parodontale, evidențiat prin sângerarea gingiilor, respirație urât mirositoare și disconfort la nivelul gingiilor. Este important să menționăm că în faza de gingivită, boala este încă reversibilă prin urmare este esențial să vă adresați medicului stomatolog imediat ce observați simptomele descrise mai sus.

Acordarea atenției semnelor de avertizare inițiale este esențială în evitarea bolilor ireversibile legate de gingii, cum ar fi parodontita marginală cronică, care poate fi fie superficială, fie profundă.

 Pe lângă simptomele remarcate în cazul gingivitei, apar retracția gingivală, mobilitatea crescută a dinților și apoi pierderea acestora.

 După cum s-a văzut în cazurile de gingivita, există destul de multe simptome îngrijorătoare, cum ar fi retracția gingivală, creșterea mobilității dinților și eventual pierderea dinților. 

Parodontita agresivă este foarte rară, afectând în primul rând anii din copilărie până la vârsta adultă timpurie. Este interesant de observat că poate exista o componentă genetică, deoarece tinde să se desfășoare în familii. Cu toate acestea, cu tipul de tratament potrivit, este posibil să opriți și chiar să inversați pierderea osoasă și deteriorarea dinților cauzate de această afecțiune.

 

Boala parodontală cronică, întâlnită în primul rând la pacienții adulți, evoluează adesea lent și poate provoca retractie gingivală, mobilitate dentară, respirație urât mirositoare și în cele din urmă duce la pierderea spontană a dinților. Din fericire, cu intervenție în timp util și îngrijire adecvată poate fi gestionată. Deși nu este întotdeauna dureroasă, parodontita cronică poate duce uneori la episoade de parodontită acută, în timpul cărora gingiile pot deveni sensibile, umflate și dureroase.

 

Boala parodontală necrotică (ulcer-necrotică) este o urgență dentară, deoarece afectează țesutul gingiilor, ligamentele și osul de susținere din cauza lipsei de aport de sânge, ducând la o infecție. Acest lucru necesită o intervenție medicală urgentă pentru un management eficient. Persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu HIV sau cancer, și malnutriție pot experimenta acest tip de infecție. Poate fi și rezultatul erupției molarilor de minte.

CUM IMI DAU SEAMA CA AM PARADONTOZA

Vizitarea regulată a dentistului este cea mai bună modalitate de a asigura o sănătate orală optimă și de a detecta din timp orice schimbări. 

Sângerarea gingiilor poate fi un indiciu al problemelor parodontale, iar alte semne, cum ar fi retragerea gingiilor sau inflamația, ar trebui să vă determine să vă programați la dentist pentru un control. 

Alte simptome pe care le puteți avea sunt carii, umflarea sau sensibilitatea obrajilor. Cu cât aceste simptome sunt detectate mai devreme, cu atât este mai ușor să evitați lucrările stomatologice costisitoare și planurile de tratament!

Care sunt soluțiile terapeutice în paradontoză?

Tratamentele parodontale sunt individualizate în funcție de amploarea leziunilor. 

Semnele de avertizare timpurie pot fi gestionate prin igiena optimă și utilizarea localizată a antibioticelor. Formele complexe de tratament implică adesea incizii atente pentru îndepărtarea țesuturilor afectate parodontal și, uneori, includerea de bioproduse, cum ar fi oase artificiale, membrane de colagen etc., în locul țesuturilor lipsă. . 

Gingivita este cea mai ușoară formă de boală parodontală, caracterizată prin înroșirea gingiilor și sângerare la periaj. Tratamentele sunt axate în primul rând pe igiena și împrospătarea respirației

În stadii mai avansate, este posibil să fie necesară implementarea unor modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat sau renunțarea la consumul de alcool. 

Antibioticele pot fi, de asemenea, utile în gestionarea simptomelor în acest moment. În formele moderate de parodontită, tehnici precum detartrajul și planarea radiculară pot fi utilizate pentru a îndepărta fizic placa.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Herpesul Bucal. Simptome. Diagnostic. Tratament
Herpesul Bucal. Simptome. Diagnostic. Tratament

poate fi declanșat de o varietate de factori, inclusiv stresul, oboseala, expunerea la soare, menstruația, anumite alimente și băuturi (cum ar fi alcoolul sau ciocolata), precum și răcelile sau alte infecții.

Digital Smile Design (DSD)
Digital Smile Design (DSD)

Ce este DSD?DSD, urmatorul nivel in stomatologia moderna. Veti s...

Boala parodontala denumita si parodontoza
Boala parodontala denumita si parodontoza

Aflati din acest articol tot ce doreati sa stiti despre parodontita si info...

Maseaua de minte - ce trebuie sa stii despre ea
Maseaua de minte - ce trebuie sa stii despre ea

Maseaua de minte este cunoscuta in popor ca si maseaua a carei aparitie m...

Măseaua de Minte: Tot ce Trebuie să Știi Despre Ultimul ”Dințisor”
Măseaua de Minte: Tot ce Trebuie să Știi Despre Ultimul ”Dințisor”

Dacă ai orice semn că maselele de minte îți cauzează probleme, nu ezita să consulți un medic dentist pentru evaluare și recomandări personalizate