Ingrijirea si curatarea protezei dentare: sfaturi pentru cei care o folosesc
Toate suprafetele cavitatii bucale, dintii naturali, aparatele ortodontice si protezele dentare, au tendinta de a fi acoperite cu placa - un film transparent, lipicios, format din bacterii si particule alimentare. Atunci cand ingrijirea orala nu este efectuata in mod regulat, placa incepe sa se intareasca, ceea ce face dificila indepartarea ei. Acest fapt poate duce la afectarea gingiilor.
Este, asadar, important sa respectati regulile de intretinere pentru protezele dentare mobile. Asa cum este cazul dintilor naturali, spalarea protezelor si a gingiilor, cel putin o data pe zi, ajuta la indepartarea particulelor de alimente si a placii, ceea ce va mentine o sanatate orala buna. Acest lucru impiedica formarea petelor pe proteza si respiratia urat mirositoare.
Desi protezele dentare inlocuiesc functiile dintilor naturali, exista cateva diferente cheie de care trebuie sa fiti constient atunci cand curatati proteza dentara, pentru a-i mentine stralucirea pentru o lunga durata de timp.
Reguli de urmat imediat dupa montarea protezei
In perioada initiala de adaptare:
nu scoateti proteza din gura in primele 24 ore, deoarece medicul stomatolog va va programa in ziua imediat urmatoare celei in care au fost gata protezele;
senzatia de "gura plina" si cresterea salivatiei vor trece cu timpul;
senzatia de voma poate dispare daca sugeti o bomboana;
in timpul acestei perioade pot aparea puncte dureroase in gura;
daca aveti senzatia ca mancarea nu are gust consumati mancaruri sau bauturi calde, cu aroma si miros mai usor sesizabile.
Cum sa mancati atunci cand purtati proteza dentara
taiati mancarea in bucati mici cu ajutorul cutitului;
incercati sa mestecati in ambele parti in acelasi timp;
daca muscati cu dintii din fata, protezele se vor misca si vor fi afectate si gingiile;
evitati mancarurile lipicioase;
dureaza un timp sa invatati sa mancati cu protezele. Nu o sa fie la fel de bine ca atunci cand aveati dinti naturali, insa cu exercitiu si obisnuita, in timp nu veti mai simti ca aveti proteza.
muschii trebuie reeducati astfel incat in final vor mentine si ei proteza;
limba isi va gasi pana la urma locul ei.
Ce sa evitati cand purtati proteza dentara
nu purtati protezele in timpul noptii decat daca medicul va recomanda expres acest lucru;
folositi substante adezive numai la sfatul medicului stomatolog;
cand tusiti sau stranutati protezele se pot desprinde, ceea ce poate crea o situatie jenanta, care poate fi evitata prin acoperirea gurii cu o batista sau cu mana;
nu incercati niciodata sa adaptati sau sa reparati singuri protezele;
prezentati-va regulat la medic pentru un control de rutina, cel putin de 2 ori pe an.
Igiena orala pentru cei care poarta proteza dentara
Persoanele care poarta proteze dentare trebuie sa se spele pe dinti si sa foloseasca ata dentara cel putin de doua ori pe zi. Acest lucru se datoreaza acumularii placii bacteriene, care poate duce la afectiuni gingivale daca nu este mentinuta igiena orala.
Curatati si masati zilnic, in scop profilactic, gingiile, cu o periuta moale.
Curatarea corecta a protezei dentare
frecati protezele cu o perie si cu sapun obisnuit;
nu folositi niciodata pasta de dinti pentru a curata proteza dentara, deoarece e prea abraziva;
este bine ca in timpul igienizarii proteza sa fie tinuta deasupra unui recipient cu apa. Daca proteza aluneca, apa va amortiza caderea;
lasati proteza peste noapte in una din urmatoarele solutii: solutie de curatat protezele sau o lingurita de otet la un pahar de apa.
Daca purtati proteza dentara, regulile de curatare sunt o parte importanta a rutinei dumneavoastra de igiena. Am evidentiat sfaturi pentru a va ajuta sa incepeti acest proces, astfel incat proteza dentara sa dureze cat mai mult timp si dumneavoastra sa aveti o sanatate orala buna.
Programeaza o vizita acum, contactandu-ne online sau prin telefon la 0371 000 111, pentru mai multe informatii despre cum te putem ajuta!
Photo credits: AI image generator with Dalle-3 in Bing
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.