Ce trebuie sa stii despre abraziunea dentara?
Abraziunea dentara este una dintre cele mai frecvente leziuni dentare pe care le diagnosticam in clinica. Din pacate, deseori problema trece neobservata de pacienti, fiind total ignorata. Astfel, persoanele care sufera de abraziune dentara ajung la medic abia atunci cand intervin dureri sau cand au o alta urgenta stomatologica, iar dintii au fost deja afectati puternic de abraziune.
Ce este abraziunea dentara
Abraziunea dentara inseamna uzura sau tocirea dintilor, in conditii de frecare a dintilor intre ei sau a unui corp strain cu dintii, fenomen care determina eroziunea smaltului.
Periajul puternic poate provoca abraziune dentara si poate slabi smaltul. Probleme medicale precum refluxul gastric, bulimia sau varsaturile excesive si consumul de alimente acide pot provoca, de asemenea, abraziune dentara.
Procesul de abraziune dentara modifica ocluzia, determinand afectarea intregii danturi, nu doar a dintilor abrazati, dar si a articulatiilor temporo-mandibulare si a muschilor maxilari (care vor sta în tensiune);
Tipuri de abraziune dentara
Abraziunea dentara apare frecvent din cauza tehnicilor de igiena orala defectuoase sau a utilizarii unei paste de dinti cu o putere abraziva ridicata. De aceea, leziunile sunt frecvente la fetele vestibulare ale caninilor si premolarilor si, uneori, si la molarii superiori, din cauza unei perieri orizontale necorespunzatoare. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa cunoasteti tehnica adecvata de periere.
In mod similar, pot aparea si alte abraziuni, ca urmare a unor obiceiuri cum ar fi rosul unghiilor, despicarea semintelor de floarea soarelui sau a semintelor de dovleac. In acest caz, leziunile sunt de obicei la marginea unuia sau a ambilor incisivi superiori si a antagonistului inferior al acestora.
Cum se trateaza abraziunea dentara
Tratamentul efectuat de specialistii Neoclinique pentru aceasta afectiune este, in prima instanta, eliminarea cauzelor ce au determinat uzura dentara. De exemplu, tratamentul ortodontic va corecta ocluzia anormala, ce determina frecarea dintilor si tocirea lor. Tratarea bruxismului va determina incetarea actiunii de scrasnire a dintilor si, implicit, stoparea deteriorarii lor.
Identificarea obiceiurilor daunatoare si eliminarea lor determina stoparea procesului de abrazie dentara.
Urmatorul pas este reconstructia dintilor tociti, prin cele mai conservatoare tratamente de stomatologie. In anumite cazuri, coroanele dentare sau fatetele ceramice sunt utilizate pentru a realiza o restaurare completa a dintelui, din punct de vedere functional si estetic.
Cum poate fi prevenita abraziunea dentara
Cum prevenim abraziunea dentara?
-
printr-o igiena bucala corespunzatoare, cu tehnici corecte de periaj prin miscari circulare, in care se evita punerea de presiune mare pe dinti in timpul periajului;
-
prin utilizarea unei paste de dinti bine alese, nu foarte abraziva;
-
printr-o alimentatie corecta, evitand consumul excesiv de alimente cu consistenta dura sau acide;
-
prin utilizarea unei periute de dinti cu peri moi;
-
prin neamanarea tratamentului ortodontic;
-
prin tratarea bruxismului, atunci cand este diagnosticat.
Consultul regulat, o data la 6 luni, este recomandat pentru profilaxie si pentru diagnosticarea din timp, in stadiu incipient, a oricarei afectiuni orale.
Va asteptam la Neoclinique.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.