Ce trebuie să știi despre erupția dentară?

Ce trebuie să știi despre erupția dentară?

Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.


 

Procesele de erupție dentară pot fi inconfortabile pentru bebelușul tău, dar cu cât știi mai multe despre această etapă a dezvoltării organismului, cu atât îl poți ajuta pe copilașul tău să se adapteze schimbărilor și să se bazeze pe sprijinul tău emoțional.

Această experiență poate fi diferită pentru fiecare copil în parte, dar în continuare vom răspunde la cele mai frecvente întrebări ale părinților despre erupția dentară.

 

La ce vârstă începe erupția dentară?

Primul dinte al bebelușului tău poate apărea încă de la trei luni, dar inițierea procesului de erupție poate întârzia până la un an sau mai mult. Vârsta medie a apariției primului dințișor este de aproximativ șase luni.

Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, este probabil ca și procesul de erupție dentară să întârzie corespunzător. 

 

Cât durează?

Erupția unui dinte va provoca de obicei disconfort cel mult câteva zile, dar poate dura mai mult pentru unii bebeluși. 

Întregul proces de erupție a dinților de lapte este de obicei finalizat până la vârsta de doi, până la trei ani.

 

Erupția este întotdeauna dureroasă?

Erupția dentară la bebeluși este asociată cu durerea, dar nu este întotdeauna cazul. Bebelușii sunt mai afectați de durerea dentară din timpul erupției, deoarece sunt mai puțin obișnuiți să facă față disconfortului.

 

Cum îți dai seama că bebelușului tău încep să îi apară primii dințișori?

Primul semn pe care cei mai mulți părinți îl observă este că copilul lor este ușor iritabil. Dar există mai multe semne care trebuie avute în vedere, inclusiv:

salivare excesivă;

gingii roșii, umflate sau bombate;

roșeață pe obraji sau bărbie;

creșterea tendinței de a mușca, de a mesteca și de a suge;

respingerea alimentelor;

somn tulburat;

frecarea feței sau tragerea de urechi.

Dacă copilul tău are câteva dintre aceste simptome simultan, este probabil din cauza erupției dentare, dar aceasta poate să nu fie singura cauză.

 

Durerile sunt mai puternice noaptea?

Copilul tău poate părea deranjat de disconfortul dentar mai ales pe timp de noapte, când există mai puține distrageri. Durerile cauzate de erupția dentară pot determina unii copii să se trezească de mai multe ori pe parcursul nopții.

 

Ce remedii calmează gingiile dureroase?

Dacă copilul tău are dureri cauzate de erupția dentară, există multe remedii și produse pe care le poți încerca, ca să calmezi durerile gingiilor. Acestea includ:

Masaj gingival: asigurându-te că degetele sunt curate, freacă ușor zonele inflamate ale gingiilor bebelușului. Această contrapresiune le poate oferi o ușurare temporară.

Jucării pentru dinți: jucăriile moi de bumbac, plastic și cauciuc sunt sigure pentru ca bebelușul tău să le mestece și i-ar putea calma durerea de gingii.

Cârpă de bumbac umezită si ținută în frigider: Răciți o cârpă umedă și curată în frigider sau congelator și lăsați-o copilul să o roadă. Acest lucru poate ameliora o parte din presiune și umflături.

Medicament: dacă remediile casnice nu funcționează, întreabă medicul pediatru sau pedodont despre opțiunile sigure de ameliorare a durerii.








 

Colierele pentru dinți sunt sigure?

Colierele și brățările din chihlimbar au devenit un remediu popular pentru ameliorarea durerii dinților, dar afirmațiile științifice ale acestor produse nu au fost confirmate.

Ele pot fi, de asemenea, un pericol de sufocare și strangulare, astfel încât colierele de dinți nu trebuie utilizate niciodată fără supraveghere.


 

Mai pot alăpta?

Unii bebeluși preferă să se hrănească mai des în timpul erupției dentare, pentru confortul pe care îl oferă, în timp ce pentru alții, acțiunea de supt poate agrava durerea.

Dacă ești îngrijorat de faptul că bebelușul te-ar putea mușca, masează-i ușor gingiile din când în când, folosind un deget sau o articulație curată, pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului și dacă te mușcă, retrage-ți brusc degetul si arată-i că te doare. 

 

În ce ordine cresc dinții unui bebeluș?

Dinții erup de obicei în perechi și urmează o rutină în funcție de vârsta copilului, dar nu este întotdeauna cazul.

Incisivii centrali inferiori sunt în mod normal primii care apar la aproximativ șase luni, urmați câteva luni mai târziu de incisivii centrali superiori. Aceștia sunt urmați de dinții cei mai apropiați lor (incisivi laterali inferiori și superiori) două luni mai târziu.

Primii molari apar de obicei la 12 până la 14 luni. Aceștia sunt cei mai masivi dinți din gură și pot provoca cel mai mare disconfort atunci când erup. Aceștia sunt urmați de cei patru dinți canini în jurul vârstei de 18 luni și molarii secundari în jurul vârstei de doi ani.

Dar acestea sunt doar îndrumări aproximative. Fiecare copil este diferit și s-ar putea să descoperi că un copil mai mic are deja un dinte pe care copilul tău nu îl are. Nu îți face griji, este normal.

 

Bebelușii dinții mănâncă mai puțin?

Unii bebeluși pot găsi mâncare incomodă atunci când gingiile le sunt umflate, în timp ce alții ar putea dori să mănânce mai des pentru a simți contrapresiunea asupra gingiilor.

Dacă greva foamei sau greva pentru asistență medicală persistă câteva zile, trebuie să discutați cu medicul pediatru.

 

Efecte adverse intestinale în perioada erupției dentare?

Erupția dentară nu ar trebui să provoace nicio modificare a numărului de scutece murdare. O explicație a acestei concepții greșite este faptul că mulți părinți încep să-și hrănească copiii cu alimente solide încă de la șase luni, cam în aceeași perioadă în care începe erupția dentară. Aceasta este adesea ceea ce afectează de fapt orice modificare în acest sens.

Dacă copilul tău are diaree mai mult de 24 de ore, trebuie să te asiguri că bea multe lichide și este necesar să îl programezi la medicul pediatru.


 

Primul consult stomatologic

Copilul tău ar trebui să facă primul control dentar atunci când i-a erupt primul dințișor, sau până când împlinește un an. 

Este bine ca copilul tău să fie consultat regulat, o dată la 6 luni, de un medic stomatolog pedodont. 

Acesta se va asigura că copilul tău se simte cât mai confortabil posibil, în timp ce verifică dacă dinții și maxilarul său se dezvoltă corect și caută semne de probleme de sănătate orală.

De asemenea, pedodontul te poate sfătui cu privire la cea mai bună tehnică de periere și sfaturi despre nutriție.

Specialiștii Neoclinique îți stau la dispoziție pentru consulturi stomatologice pedodontice, într-un cadru modern și sigur, în București, în cadrul clinicilor Neoclinique.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?
Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Da, dintii de lapte se pot caria. De altfel, numarul copiilor care prezinta carii pe dintii de lapte este chiar in crestere.Si ce daca? De ce sa ma stresez si din acest motiv? Pe mine nu m-au dus parintii la dentist pana tarziu. Dar, aparentele insala. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu toti suntem la fel, iar cercetarile au aratat ca afectiunile dintilor de lapte si pierderea lor prematura pot duce la probleme ale dentitiei definitive.

Detartrajul și Influența Asupra Smalțului Dinților: Mit sau Realitate?
Detartrajul și Influența Asupra Smalțului Dinților: Mit sau Realitate?

Detartrajul îmbunătățește aspectul estetic al dinților și previne halitoza (respirația urât mirositoare)

Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii
Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii

Indiferent de alegerea pe care o faci, atât puntea dentară, cât și implantul dentar au potențialul de a-ți restabili zâmbetul și încrederea în tine, contribuind la o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Aparatul Invizibil INCOGNITO, Tehnica Linguala
Aparatul Invizibil INCOGNITO, Tehnica Linguala

INCOGNITO    Este denumirea pentru un tip special de tratament ...

Doctor Nutu Toader si Doctor Cristina Toader
Doctor Nutu Toader si Doctor Cristina Toader

Povestea Neoclinique a început în anul 1996 ca o afacere de familie....

Ce este un aparat ortodontic fix?
Ce este un aparat ortodontic fix?

Ce este un aparat ortodontic fix? Indreptarea dintilor necesita o ...