Dinții de lapte sunt importanți?

Dinții de lapte sunt importanți?


 

La Neoclinique, stomatologii noștri specialiști în pedodonție știu cât de important este să ai grijă de dinții copilului tău la o vârstă fragedă.

Până când copilul va atinge vârsta de 3 ani, ar trebui să aibă aproximativ 20 de dinți de lapte. Aceștia încep să cadă în jurul vârstei de 5 sau 6 ani, pentru a face loc dinților lor definitivi. Odată ce acești dinți temporari cad, dinții definitivi ai copilului tău încep să erupă.

În clinică, suntem deseori întrebați: „Din moment ce dinții de lapte sunt temporari, nu trebuie să ai grijă la fel de multă grijă de ei ca și de dinții definitivi, nu?”. Aceasta este o întrebare pe care stomatologii pediatrici o aud frecvent de la părinți, așa că, dacă ești sceptic cu privire la importanța dinților de lapte ai copilului tău, nu ești singurul. 

Adevărul este că dinții de lapte contează la fel de mult ca și dinții definitivi. Aceștia joacă un rol esențial în dezvoltarea fizică, socială și emoțională a copilului tău.

Iată doar câteva moduri în care dinții de lapte sănătoși pregătesc copilul pentru o viață cu o sănătate orală bună:

  • Sănătatea dinților definitivi 

În timp ce dinții de lapte pot părea complet independenți de dinții definitivi ai copilului, dinții adulți cresc de fapt chiar sub rădăcinile acestor dinți temporari. Dacă dinții de lapte sunt pierduți prematur, acest fapt determină restul dinților de lapte să se deplaseze în acel spațiu gol.

În această situație rămâne foarte puțin spațiu pe arcadă pentru creșterea dinților permanenți ai copilului. Fără suficient spațiu pentru a erupe, dinții definitivi pot crește nealiniați sau strâmbi, ceea ce le sporește vulnerabilitatea la cariile dentare.

  • Alinierea și poziția corectă a dinților

Dinții de lapte ghidează dinții adulți ai copilului în poziția corectă, astfel încât să fie aliniați cu restul dinților. Dacă un dinte de lapte se pierde din cauza degradării, deteriorării sau rănirii, dinții din jur încep să se deplaseze în spațiul gol. Acest lucru face dificilă creșterea dinților permanenți drepți.

Dinții strâmbi pot duce la o serie de probleme dentare, inclusiv la probleme de ocluzie. De asemenea, aceștia cresc șansele copilului tău de a avea nevoie, la un moment dat, de aparat dentar.

  • Vorbirea adecvată

Știai că dinții, limba, obrajii și buzele funcționează împreună pentru a forma modele de vorbire? Fără dinți netezi și drepți din care să devieze vorbirea, copilul poate dezvolta probleme de vorbire, cum ar fi o vorbire slabă sau ușor neclară.

  • Forma feței

O structură dentară sănătoasă ajută la susținerea dezvoltării mușchilor faciali ai copilului, care modelează fizionomia. Fără dinți sănătoși, mușchii feței nu se pot dezvolta la fel de bine, ceea ce duce la o formă anormală a feței și la o dezvoltare slabă a maxilarului.

  • Stima de sine

Cu numeroasele surprize și schimbări ce apar pe parcursul dezvoltării copilului, nu este de mirare că a avea dinți strâmbi, acum și în viitor, poate avea un impact negativ asupra stimei sale de sine. 

Pentru o viață de zâmbete sănătoase și fericite, dinții de lapte sănătoși pot avea o influență pozitivă asupra încrederii copilului tău,  pe măsură ce crește.

Pentru a menține dinții bebelușului tău sănătoși și puternici, apelează la echipa experimentată de pedodonți de la Neoclinique!

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii
Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata
Remodelarea cosmetica a zambetului: ce presupune si cand este recomandata

O remodelare cosmetica a zambetului va poate intineri aspectul. Aceasta transformare a zambetului implica modificari non-chirurgicale, prin care zambetul este armonizat cu fizionomia, dintii sunt luminati, iar buzele sunt facute sa para mai pline.

Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare
Halitoza sau halena: ce trebuie sa stiti despre respiratia urat mirositoare

Daca va loviti de persoane care va fac sa va retrageti un pas in spate (mirosul neplacut se simte de la cel putin 10 cm), daca va apare respiratia urat mirositoare si nu stiti care este explicatia, atunci trebuie sa aflati cateva lucruri despre halena.

PACIENTUL DIGITAL
PACIENTUL DIGITAL

Stomatologia digitală oferă în prezent o precizie de neegalat şi c...

Sigilarea dintilor: ce presupune si cand este recomandata
Sigilarea dintilor: ce presupune si cand este recomandata

Este normal sa iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau, iar cea mai simpla si necostisitoare metoda pentru a pastra sanatatea orala a puiului tau este preventia. Medicina stomatologica moderna a inteles importanta preventiei si se bazeaza pe acest principiu.

Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu
Fatete dentare, Dr. Eliza Munteanu

Ce sunt fatetele? Fatetele ceramice sunt foite subtiri de ceramica...