ALIMENTATIA INFLUENTEAZA SANATATEA ORALA - MIT SAU REALITATE ?
Stim cu totii ca un regim alimentar sanatos ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem o stare de sanatate generala buna.
Dar cu totii ne intrebam daca legatura dintre alimentatie si sanatatea orala este reala sau fortata, tinand cont si de influenta factorului genetic.
Putem preveni afectiunile orale, prin reguli de alimentatie?
Ceea ce majoritatea nu realizeaza este ca alimentatia sanatoasa si sanatatea orala buna sunt interdependente.
Astfel, alimentatia este un factor ce determina calitatea structurii dentare, iar integritatea dintilor ne ajuta sa avem o nutritie corespunzatoare.
Asadar, alimentatia influenteaza, fara indoiala, sanatatea orala.
Bineinteles, intotdeauna exista un factor genetic, care ne predispune sau nu afectiunilor orale.
In consecinta, majoritatea pacientilor se gandesc ca nu are rost depunerea de efort, atunci cand ori au un fond genetic foarte bun si nu isi fac griji, ori pot mosteni o sanatate orala precara.
Se stie ca decisive pentru sanatatea orala sunt igiena orala corespunzatoare, controalele medicale regulate preventive, detartrajul regulat, radiografiile performante realizate in caz de nevoie si screening-ul regulat pentru depistarea cancerului oral.
Dar regula pe care foarte multi oameni o uita sau prefera sa nu tina cont de ea….este tocmai principalul, si anume ca suntem ceea ce mancam.
Deseori nu tinem cont ce mancam si in consecinta, dintii, gingiile si structurile osoase ce sustin dintii sunt afectate, lent, dar sigur, la fel ca o masina buna alimentata regulat cu un combustibil de o calitate indoielnica.
Exista alimente daunatoare sanatatii orale?
Pentru a preveni aparitia cariilor si a bolii parodontale este important sa fii atent la ce mananci si cat de des mananci. Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile din alimentele pe care le mananci in acizi si acestia ataca smaltul dintilor, incepand procesul de descompunere.
O dieta echilibrata include o varietate de mancaruri care ofera toti nutrientii necesari organismului.
Vitamine, minerale, proteine si nutrienti – toate ajuta organismul sa functioneze corect si sa invinga bolile. Alimentatia influenteaza sanatatea orala.
Toate alimentele sarace in aceste elemente nu fac decat sa circule inutil prin organismul nostru. Si daca ar fi doar atat…dar de obicei acestea sunt chiar daunatoare sananatii.
Este cazul alimentelor tip fast food si a zaharului utilizat in alimentatie.
Dealtfel, studiile arata ca sanatatea dintilor copiilor este influentata inclusiv de alimentatia mamelor in timpul sarcinii.
Apoi, in frageda copilarie, obiceiurile alimentare determina sanatatea dintilor de lapte, iar apoi a celor definitivi.
La maturitate densitatea structurilor osoase ce sustin dintii este influentata tot de alimentatie.
Asadar, sa mancam sanatos, pentru un zambet frumos si pentru dinti sanatosi!
Dar un regim alimentar sanatos inseamna inclusiv abtinerea de la toate alimentele nesanatoase. Ce viata e asta?
„Mananc ce vreau, imi traiesc viata cum vreau….Ce-o fi o fi. Macar traiesc fericit.”
Fiecare dintre noi auzim asta zi de zi. De la copii nostri, de la prietenii nostri sau de la simple cunostinte.
Insa…oare chiar poti trai fericit cand nu poti zambi, pentru ca nu mai ai toti dintii?
Adevarul este ca toate cercetarile efectuate vreodata arata ca alimentatia influenteaza sanatatea orala, in mod decisiv.
Sanatatea dintilor este deseori ignorata sau tratata superficial de catre copii si cei tineri, care nu resimt atat de puternic efectele problemelor de sanatate orala.
Dar in timp, cariutele se transforma in carii profunde, se ajunge la dureri, se produce afectarea pulpei dentare si ulterior devitalizarea dintelui.
Asa se ajunge uneori la extractia dintilor ce nu mai pot fi salvati. Azi un dinte, peste un an inca un dinte si tot asa, de obicei se ajunge ca la varsta de 35-40 de ani pacientul sa nu mai poata zambi si ca tratarea unora dintre dintii sai si inlocuirea celorlalti sa necesite investitii financiare mari.
Pacientii deseori nici nu realizeaza ce au pierdut, pana cand, intr-o zi, dau peste o poza din trecut, cu ei zambind larg si fericiti, si realizeaza cat de mult i-a schimbat abtinerea de la ceva atat de natural ca zambetul larg si rasul.
Dintii tai naturali sunt cei mai buni, motiv pentru care, mai presus decat orice, medicina moderna aduce in prim plan comportamentul preventiv.
Da, medicina dentara a avansat atat de mult, incat nu exista situatie fara iesire, privind problemele de sanatate orala.
Da, exista implanturi dentare, fatete dentare, proteze fixe pe implanturi, tratamente laser, albire performanta, coroane dentare ce imita foarte bine smaltul dentar.
Da, tratamentele stomatologice ale prezentului sunt non-invazive, foarte estetice si lipsite de durere.
Dar preventia este intotdeauna pe primul loc. Iar datorita faptului ca alimentatia influenteaza sanatatea orala, aceasta joaca un rol cheie in preventia afectiunilor orale.
Pentru ca rolul unui bun medic stomatolog este sa trateze, dar in primul rand sa previna afectiunile orale, Neoclinique se implica activ in educatia pentru sanatate orala a fiecarui pacient in parte.
Alimentatia sanatoasa este un stil de viata, iar specialistii Neoclinique il practica si il promoveaza zi de zi, dar si in cadrul evenimentelor organizate in cadrul clinicii, precum Fresh Friday.
Specialistii Neoclinique sunt aici pentru tine, ca sa te ajute in fiecare etapa, pentru obtinerea si mentinerea unui zambet frumos si sanatos.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.