Fatete ceramice versus fatete din compozit
În societatea actuală, succesul socio-profesional este esențial pentru majoritatea dintre noi. Un zâmbet sănătos și mai ales frumos, poate garanta de multe ori acest succes.
Dantura frumoasă oferă un zâmbet agreabil, făcând pe oricine mult mai încrezător în propria persoană, sigur pe sine și nu în ultimul rând, mult mai îndrăzneț.
Fie că vă căutați un job, fie că vă implicați în relații sentimentale, șansele de reușită sunt mult mai mari dacă aveți o dantură perfectă.
Tratamentul cu fațete dentare reprezintă astăzi o metoda importanta de cosmetizare a dinților.
Fațetele dentare pot fi realizate din două tipuri de materiale: ceramică sau compozit dentar. Aplicate corect, ambele pot avea un puternic efect asupra fizionomiei.
Ca să puteți lua decizia corectă, trebuie să cunoașteți exact avantajele si dezavantajele fiecărui tip de material, pentru a putea realiza o comparație de genul fațete ceramice versus fațete din compozit.
Așadar, sa vedem care este diferența dintre cele două tipuri de fațete și care este cea mai bună alegere pentru fiecare caz în parte.
FAŢETELE DIN CERAMICĂ
Fațetele din ceramică ți se potrivesc în oricare dintre următoarele situații, dacă:
- dinții tăi au spații largi între ei
- ai suferit fracturi (dinții sunt ciobiți/ sparți)
- dinții au căpătat o culoare neplăcută
- ai unul sau mai mulți dinții cu forma inestetică
- vrei fațete rezistente care să te țină aproximativ 10 ani
- preferi un material estetic si durabil, bugetul alocat fiind corespunzător calității ridicate
Avantajele fațetelor din ceramică sunt următoarele:
- Culoare naturală și estetică de vârf.
Realizarea fațetelor ceramice prin tehnologia computerizată CAD-CAM oferă o estetică la cel mai înalt nivel și un rezultat precis, eliminând eroarea umana din procesul de fabricare. De asemenea, fațetele din ceramică au o culoare plăcută și naturală, gama de nuanțe de alb fiind foarte variată. Sunt net superioare, din punct de vedere estetic, celor din compozit.
Textura și transluciditatea sunt similare cu cea a dinților naturali.
- Durabilitate ridicată
Ceramica este cel mai folosit material in fațetările dentare, iar acest lucru se datorează nu doar calității, ci și rezistenței pe care porțelanul o are. Rezistă mult mai bine la fracturi si uzură, decât fațetele ceramice.
- Își păstrează culoarea în timp
Fațetele dentare ceramice au o stabilitate coloristica mai buna. Comparativ cu materialul compozit, ceramica are o culoare ce rezistă un timp mult mai îndelungat.
- Non-invazive
Majoritatea fațetelor din ceramică, compozit sau zirconiu se pot aplica prin proceduri de șlefuire minim - invazive, adică cu sacrificare minimala de țesut dentar. Totuși, există cazuri în care fațetele ceramice pot fi cimentate direct pe dinți, fără a șlefui din smalțul acestora.
Fațetele care pot fi aplicate in acest mod poartă denumirea de fațete dentare fără șlefuire (No Prep), ceramica fiind singurul material ce poate îndeplini acest criteriu de non-invazivitate.
- Sunt indicate in majoritatea cazurilor, atât in cazuri în care defectele sunt mai puțin vizibile, cât și in cazuri mai grave.
Intrebarea esențială este ce anume ar fi mai bine să alegeți, fațete ceramice versus fațete din compozit.
Mai ales atunci când modificările estetice care trebuie corectate sunt mai importante, este mai indicat să optați pentru fațete din ceramică, chiar dacă va trebui sa plătiți mai mult. Asemenea situații includ schimbări importante de culoare ale dinților, dinți extrem de scurți și abrazați care urmează a fi corectați prin fațete, înghesuiri mai accentuate sau dacă doriți să vă modificați fizionomia întregii arcade.
Cu ajutorul fațetelor din porțelan putem corecta forma dinților (înguști, sparți, cu spatii între ei), mărimea (scurți, prea lungi, inegali), culoarea (colorați sau pătați) și alinierea (strâmbi și încălecați) dinților.
Dezavantajele fațetelor din ceramică pot fi considerate a fi urmatoarele:
- Costuri mai ridicate.
Comparativ cu fațetele din compozit, ceramica are un cost mare, însă cele două avantaje principale, estetica si durabilitatea, justifică prețul.
- Neindicate in bruxism
Nu sunt indicate pacienților cu bruxism deoarece pot zgâria dinții antagoniști.
- Durată un pic mai mare de finalizare
Necesită două ședințe de tratament.
FAŢETELE DIN COMPOZIT
Pentru a putea face o comparație eficientă fațete ceramice versus fațete din compozit, trebuie să cunoaștem avantajele si dezavantajele fiecărui tip de fațete in parte.
Fațetele din compozit sunt realizate dintr-un material de umplutură special. Atunci când compozitele dentare doar apăruseră, calitatea si proprietățile acestora erau departe de a fi perfecte.
Acum, unele materiale compozite abordate au proprietățile apropiate ceramicii. Multe dintre compozite conțin ca masa de umplutură și ceramica.
Fațetele din compozit ti se potrivesc in oricare din următoarele situații, dacă:
- dinții tai nu au spatii foarte largi intre ei
- ai dinții ușor ciobiți/ sparți
- dinții au căpătat o culoare ușor neplăcuta
- ai unul sau mai mulți dinți cu forme sau poziții ușor inestetice
- curând ai un eveniment si ai nevoie ca fațetele să fie gata rapid
- nu te deranjează să schimbi fațetele după aproximativ 1- 2 ani
- bugetul alocat fațetelor este foarte important pentru tine
Avantajele fațetelor din compozit sunt următoarele:
- Invazivitate minimă.
Fațetele compozite directe pot fi aplicate parțial sau pe întreaga suprafața dentară, nu totdeauna necesită preparația mecanică a suprafeței dentare, după aplicarea sistemului adeziv se va ajusta forma și culoarea dintelui prin aplicarea directă a materialelor compozite.
De cele mai multe ori, fațetele din compozit se aplică prin frezarea minimă a stratului de smalț dentar, metoda fiind minim-invazivă.
- Cost scăzut.
Fațetele din compozit sunt mult mai ieftine decât cele ceramice. Atunci când vorbim de fațetarea dinților, compozitul este materialul cu cel mai mic preț. Mai exact, fațetele din compozit au un cost de aproximativ 5 ori mai redus decât zirconiul sau ceramica, acestea din urmă situându-se la un nivel de preț relativ asemănător.
- Tratament mai rapid.
Pot fi finalizate în aceeași ședință.Așadar, pacienții cu un timp scurt la dispoziție pentru finalizarea tratamentului ar putea opta pentru aceste fațete.
- Timp redus
Spre deosebire de ceramică și zirconiu, compozitul este singurul material care poate fi folosit uneori direct de către medic, într-o singură etapă, fără intervenția tehnicianului dentar. Astfel, nu doar costul, ci și timpul total se scurtează considerabil, deoarece se elimină toate celelalte etape de pregătire, trimitere și realizare a fațetelor la cabinetul de tehnică dentară.
Dezavantajele fațetelor din compozit sunt următoarele:
- Durabilitate scăzută
Nefiind tratată la temperaturi de 1500 de grade (așa cum este cazul ceramicii, de exemplu), fațeta din compozit nu are o durabilitate foarte mare, tinde să se ciobească. Durata lor de viată este deci mai scurtă.
- Se pot păta și își modifică culoarea în timp
Principalul dezavantaj al fațetelor din compozit ar fi rezistența scăzută a culorii în timp, fapt care necesită reintervenirea asupra lor periodic, printr-o refinisare/lustruire. Majoritatea pacienților schimbă aceste fațete după 1 an de folosință, in principal datorita modificărilor coloristice.
- Întreținerea mai atentă.
Spre deosebire de porțelan sau zirconiu, compozitul este un material mai poros ce atrage o cantitate mai mare de placă bacteriană. Astfel, este necesară o întreținere/ igienă mai atentă din partea pacientului.
- Utilizare mai restrânsă.
Fațetele din compozit sunt eficiente doar în cazul unor schimbări mici in structura dinților, cum ar fi fisuri sau schimbări mici de culoare pe suprafața acestora sau ușoare încălecări sau schimbări de poziție a unui dinte sau grup de dinți.
Așadar, fațete ceramice sau fațete din compozit ?
Compozitul nu poate restaura spatiile prea mari, dinții foarte scurți sau cu mari fracturi/ ciobituri. Toate aceste probleme trebuie să fie minime, pentru ca materialul compozit să poată fi utilizat în fațetare. Daca dinții sunt afectați mai serios este indicat să se opteze pentru fațetele din ceramică.
Fațetele ceramice sunt cele mai utilizate fațete dentare în clinicile de stomatologie și cosmetică dentară. Cu o rezistență remarcabilă și un aspect uimitor, ce depășește aproape în toate cazurile, orice variantă de material, ceramica este ideală atunci când ne dorim un zâmbet natural, strălucitor și plin de încredere.
În general, specialiștii sunt de acord că fațetele din compozit (chiar dacă au cunoscut o dezvoltare remarcabilă) nu ating încă nivelul estetic și de rezistență la uzură al fațetelor ceramice.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.