Mit și realitate privind îngrijirea orală a copiilor

Mit și realitate privind îngrijirea orală a copiilor

 

Unul dintre cele mai mari mituri despre îngrijirea dentară a unui copil este acela că dinții de lapte nu necesită o atenție specială. Pentru majoritatea copiilor, dinții de lapte încep să cadă în jurul vârstei de șase ani. Deci, care este marea afacere? De ce să te deranjezi să ai grijă de sănătatea dentară a unui copil până când dinții permanenți încep să crească? Ei bine, a crede în mituri de acest tip poate compromite sănătatea orală a copilului tău. Iată cinci mituri cu care medicii stomatologi se luptă constant:

  • Prevenția în cazul dinților de lapte nu ajută la nimic. La stomatolog trebuie să apelezi doar în caz de durere dentară.

Adevărul este că dinții de lapte contează. Aceștia sunt vitali pentru sănătatea și dezvoltarea corectă a structurilor cavității orale. Aceștia creează și mențin spațiul necesar erupției dinților permanenți care cresc deja, chiar dacă nu pot fi observați decât la radiografii. Dacă un copil își pierde un dinte de lapte prea devreme, dinții alăturați și cel antagonist se vor îndrepta către acel spațiu gol, în tendința de a-l umple. În lipsa spațiului necesar, dintele permanent corespunzător ar putea erupe în maxilar sau putea erupe în poziție anormală. În afară de asta, luarea de măsuri preventive, din vreme, te asigură că îi înveți obiceiuri sănătoase pe care le vor folosi pentru viață.

 

  • Este bine să întârzii cât mai mult cu primul consult stomatologic al copilului

Medicii stomatologi și pediatrii din întreaga lume recomandă cu tărie ca seria consulturilor stomatologie regulate să fie inițiată după erupția primului dinte și nu mai târziu de prima zi de naștere, deși mulți par să creadă mitul că pot aștepta până la faza timpurie a adolescenței pentru a merge la dentist. Consulturile regulate vor detecta cariile din stadiu incipient, dar și alte probleme de dezvoltare. Medicul pedodont  va ajuta la combaterea oricărei probleme de sănătate orală și îi va învăța pe părinți cum să practice igiena orală corect și să evite obiceiurile dăunătoare, cum ar fi suptul degetului mare și a suzetei.

  • Dinții de lapte nu contează deoarece cad oricum

Dinții de lapte sunt mai importanți decât ai putea crede. Acest lucru se datorează faptului că nu numai că acționează ca adjuvant pentru erupția în poziție corectă a dinților permanenți, dar pot semnala de timpuriu  anomalii de mușcătură. 

Dinții de lapte sunt esențiali pentru dezvoltarea copilului, deoarece:

  • Ajută copilul să învețe cum să mănânce corect. Dinții de lapte deteriorați pot face ca masticația să fie dureroasa sau pot determina o nutriție deficientă;

  • Ajută la dezvoltarea vorbirii copilului. Poziționarea greșită sau pierderea prematură a dinților de lapte poate afecta modul în care copilul pronunță cuvinte noi. 

  • Copilul nu are nevoie de igienizări profesionale regulate pe durata tratamentului cu aparat dentar  

Chiar dacă puiul tău are aparat dentar și vă vedeți ortodontul la fiecare șase săptămâni pentru ajustări, trebuie totuși să consultați și dentistul la fiecare șase luni, pentru igienizări regulate. Acest lucru se aplică chiar și celor care poartă Invisalign. Este mai important ca niciodată să țineți pasul cu igienizările, din cauza potențialului pericol provocat de resturile de mâncare ce pot fi blocate în aparatul dentar. În plus, folosirea atei dentare poate fi dificilă atunci când sunt implicate fire, ceea ce poate duce la niveluri excesive de placă dentară la copiii cu aparat dentar.

Cariile pot fi prevenite atunci când copilul practică obiceiuri sănătoase, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare și menținerea unei diete sănătoase, fără alimente dulci și lipicioase, băuturi carbogazoase. 

În prezent, peste 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între doi și 11 ani suferă de carii dentare. Acest lucru poate fi ușor prevenit nedând crezare miturilor, căutând și consultând un medic pedodont. 

Permite-ne să te ajutăm să deschizi calea copilului tău spre o viață bună de sănătate dentară. 

Contactează-ne astăzi pentru a programa prima vizită a micuțului tău la Neoclinique.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Curs Prim Ajutor 10 Septembrie 2011
Curs Prim Ajutor 10 Septembrie 2011

10.09.2011, intreaga echipa NeoClinique a participat la cursul de prim a...

SOS Satele Copiilor Romania!
SOS Satele Copiilor Romania!

Mama si tata te-au invatat in copilarie ca nu ai de ce sa iti fie frica de ...

Digital Smile Design (DSD)
Digital Smile Design (DSD)

Ce este DSD?DSD, urmatorul nivel in stomatologia moderna. Veti s...

Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?
Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?

Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit cu dintii definitivi. Dintii de lapte se numesc astfel datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte. Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilului. Este bine de stiut ca si dintii de lapte au nervi, nu doar dintii definitivi, asadar afectiunile dintilor de lapte pot da dureri dentare profunde.

Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri
Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri

Incepand cu ianuarie 2016 oferim coroane si fatete dentare intr-o singura s...

Dotari, Tehnologie si Tehnici Actuale
Dotari, Tehnologie si Tehnici Actuale

Dotari, Tehnologie si Tehnici Actuale Dotarea tehnica corespunde stan...