Sigilarea dintilor, Dr. Florentina Cretu
Sigilarea dintilor, Dr. Cretu Florentina, Specialist Pedodontie
Ce este sigilarea?
Sigilarea este o metoda profilactica de prevenire a leziunilor carioase de pe suprafetele dintilor care anatomic prezinta santuri si fosete. Santurile si fosetele reprezinta situsurile de electie pentru caria dentara, cu alte cuvinte, sunt primele locuri in care se adapostesc in profunzime resturile alimentare si placa bacteriana. Metoda este foarte simpla si se caracterizeaza prin aplicarea unei pelicule de rasini dentare la suprafata smaltului.
Cui se adreseaza? In primul rand copilasilor carora le-au erupt dintii definitivi.
Este dureroasa? NU, fiind o manopera simpla, noninvaziva, constand in periaj profesional, aplicarea sigilantului printr-o succesiune de etape profesionale noninvazive si rapide, iar daca avem o buna colaborare cu copilasul se efectueaza intr-o singura vizita la medicul stomatolog cu o durata de 15-20 min.
Ce dinti se sigileaza? Dintii permanenti, iar in cazul dintilor temporari este discutabil, deoarece micul nostru pacient nu coopereaza intotdeauna, ceea ce face ca tehnica sa nu se poata realiza corect - in cazul acestora se prefera fluorizarea.
Sigilarea molarilor de 6 ani
Este foarte importanta, deoarece acesta are un rol deosebit in ocluzie, in dezvoltarea corecta si armonioasa a aparatului dento-alveolar, fara probleme ortodontice sau ocluzale.
Faptul ca acest dinte important erupe la o varsta frageda, cand igiena bucala este deficitara, neputand fi intotdeauna controlata 100%, de asemenea faptul ca alimentatia este bogata in hidrocarbonate rafinate si morfologia ocluzala retentiva (santurile si fosetele de care vorbeam la inceput), toate acestea cresc vulnerabilitatea la carie a dintelui.
Sunt printre primii dinti care se pierd din dentitia permanenta.
Cand venim la control? Controlul periodic este obligatoriu la 6 luni pentru ca medicul sa verifice integritatea sigilarii, sa corecteze tehnica de periaj in cazul unei igiene deficitare, sa identifice problemele care pot aparea fara ca pacientii sa isi dea seama si sa sigileze dintii cu suprafete retentive care vor erupe ulterior.
“ E mai usor sa previi decat sa tratezi”
Sigilarea dintilor, Dr. Cretu Florentina, Medic Stomatolog cu Competențe în Pedodonție
Accesati in continuare:
Alte articole despre igiena dentara a copiilor:
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.