Tartru subgingival

Tartru subgingival

Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

 

Ce este tartrul?

Tartrul se referă la depozitele dure, calcificate, care se formează și acoperă dinții și gingiile. Tartrul se formează atunci când bacteriile care apar în mod natural în gură se amestecă cu resturile de alimente și formează o peliculă lipicioasă (placă bacteriană). Dacă este lăsată netratată, placa se întărește, se decolorează și în cele din urmă duce la tartru.

Această afecșiune dentară atacă dinții și gingiile, este inestetic și duce la carii deoarece bacteriile „mâncă” smalțul. În general este de culoare galben-maro și se formează atunci când dinții nu sunt periați o perioadă lungă de timp. Procesul durează de obicei două săptămâni, dar unii oameni pot dezvolta tartru în mai puțin timp.

 

Cum știi că te confrunți cu această problemă

Tartrul pare inițial granulat și poros, iar nuanța sa seamănă cu cea a cretei. După aceea, tartrul începe să se întunece și să devină galben și maro pe măsură ce se întărește (mai ales dacă bei cafea, ceai  sau vin și fumezi). Este ușor de observat când se află deasupra gingiilor, însă când își face simțită prezența sub gingii poate fi prea târziu.

Spre deosebire de placa, care este o peliculă incoloră de bacterii, tartrul este o acumulare ușor vizibilă de minerale pe gingii. Pentru a determina dacă ai tartru, examinează-ți cu atenție dinții într-o oglindă. Dacă dinții și gingiile sunt galbene sau maro, este posibil să vă confruntați cu această problemă, de aceea, singura modalitate sigură de a spune dacă aveți sau nu tartru (și dacă acesta poate fi îndepărtat) este să vizitați medicul dentist.

 

Tipuri de tartru dentar

Există două tipuri de tartru, supragingival și subgingival, în funcție de poziția acestuia (superioară sau inferioară) față de gingii. Când este vizibil deasupra liniei gingivale, se numește supragingival, iar când este ascuns sub linia gingiei, se numește subgingival.

Tartrul supragingival este un depozit  de minerale organice, de culoare alb-gălbui, cu o consistență mai puțin densă la început. Imediat după depunere, este friabil, moale, aspru și se dezlipește ușor.

 Localizare:

 - suprafața interioară a incisivilor inferiori, unde se poate depune în strat continuu;

 - suprafata vestibulara a molarilor superiori;

 - suprafața ocluzală a dinților laterali 

 În timp, consistența și aderența tartrului crește, iar culoarea se schimbă în maro închis datorită  impregnării pigmenților alimentari sau a hidrocarburilor și a nicotinei la fumători.

Tartrul subgingival este de culoare închisă și dur. Mineralizarea tartrului supragingival se datorează salivei, în timp ce mineralizarea tartrului subgingival se datorează prezenței sângelui.

tartrul subgingival afectează nu numai gingiile, ci și  țesuturile subgingivale (dentină, țesut conjunctiv, os). Adesea pacientii nici nu stiu ca suferă de această afecțiune, de aceea este recomandat să mergeși cel puțin o dată pe an la medicul dentist pentru a vă verifica tartrul.

 

Cauzele apariției

Tartrul este o combinație de bacterii și material extracelular care aderă la suprafața exterioară a dinților. Dezvoltarea tartrului începe cu depunerea unei pelicule sau a unui strat subțire de proteine ​​salivare pe suprafața dintelui. Cocii facultativi Gram-pozitivi încep  să se atașeze și să crească pe acea peliculă. Pe măsură ce bacteriile încep să colonizeze suprafața dinților, alte specii, cum ar fi bacteriile Gram pozitive și negative, Veillonella, Actinomyces și Capnocytophaga, încep să contribuie la formarea tartrului. Din prima săptămână până în a treia săptămână, dacă tartrul nu este îndepărta va forma un mediul anaerob. Apoi apar și alte bacterii, precum Porphyromonas gingivalis, care  crește riscul apariției diferitelor boli ale dinților și gingiilor.

Iată câțiva factori care contribuie la acumulări rapide de tartru:

Alimentația nesănătoasă;

Pasta de dinți folosită;

Tehnica necorespunzătoare de periaj;

Fumatul;

Nefolosirea aței dentare;

Gura uscată;

Concentrația mare de uree în salivă;

Tulburări de metabolism;

Ocluzie dentară dezechilibrată (mestecarea alimentelor predominant pe anumiți dinți);

Utilizarea frecventă a anumitor medicamente (cum ar fi antibioticele);

Malpozițiile dentare;

Igienă dentară precară.

 

Urmările tartrului netratat

De ce este tartrul o problemă? În primul rând, din punctul de vedere estetic. Dinții sunt pătați, iar placa albă va arăta inestetic.  În al doilea rând, tartrul vă afectează sănătatea, deoarece vă face dinții și gingiile  mai susceptibili la boli. Pe măsură ce tartrul se răspândește pe suprafața dintelui, acesta începe să descompună smalțuș  și să formeze carii. Smalțul dinților este unul dintre cele mai dure elemente din corpul uman, dar dacă tartrul nu este îndepărtat la timp, se vor dezvolta mici carii. Materialul întărit provoacă multe probleme gingivale (inflamație, sângerare, decolorare, sensibilitate). În cele din urmă, gingiile umflate pot cauza respirația urât mirositoare.

Afecțiunile pe care le poate provoca tartrul sunt următoarele:

Gingivită;

Carii;

Halenă;

Sângerarea gingiilor;

Retracție gingivală;

Pungi parodontale patologice;

Mobilități dentare;

Pierderea dinților.

 

Cum tratăm tartrul

Tartrul nu este o mare problemă în stadiile incipiente, dar ar trebui îndepărtat În caz contrar, formarea și răspândirea tartrului vor cauza probleme majore Este recomandat să vizitați medicul dentist la fiecare șase luni pentru a detecta și îndepărta tartrul. Trebuie să știți că este imposibil să eliminați tartrul acasă și  doar un stomatolog vă poate ajuta în acest sens

 Există două tehnici principale  care pot fi folosite în cabinetul stomatologic pentru îndepărtarea eficientă a tartrului: utilizarea ultrasunetelor sau  îndepărtarea mecanică.

 

Detartrajul cu ajutorul ultrasunete (air-flow)

 

În acest caz, folosim un aparat special care poate îndepărta atât depunerile de tartru vizibil cât și subgingival din zona de deasupra gingiilor. Detartrajul cu ultrasunete este în prezent cea mai recentă tehnologie folosită în cabinetele stomatologice pentru îndepărtarea depunerilor de tartru.

În urma detartrajului dentar, dinții vor fi curățați de depunerile inestetice și nocive de tartru. Aparatul special folosit pentru detartraj cu ultrasunete folosește un jet de apă permanent, ceea ce previne supraîncălzirea și rănirea structurilor dentare sănătoase.

Detartrajul cu ultrasunete  ajută la prevenirea bolilor parodontale, la menținerea sănătății bucale, la împrospătarea respirației, la îmbunătățirea esteticii dinților și la economisirea banilor prin evitarea agravării problemelor de sănătate cauzate de răspândirea tartrului.Este util și recomandat.

 Cabinetele stomatologice au început recent să utilizeze un proces de demineralizare a dinților care utilizează așa numitul air-flow. Acest lucru elimină murdăria și placa bacteriană de pe suprafețele  greu accesibile. În cele din urmă, curăță, perie și oferă protecție împotriva germenilor.

  Fluxul de aer dentar (air-flow) se realizează folosind un instrument special care curăță temeinic colțurile greu accesibile ale gurii.

 

Îndepărtarea mecanică a tartrului dentar

 

Această a doua metodă presupune utilizarea unei chiurete și dislocarea efectivă a tartrului. Din păcate, această metodă nu este atât de eficientă precum cea care folosește ultrasunetele, pentru că, oricât de experimentat ar fi medicul care execută procedura, tartrul subgingival este dificil de îndepărtat. În plus, pacientul va simți un oarecare disconfort în timpul acestui proces de îndepărtare mecanică a tartrului. De aceea, metoda mecanică este mai rar folosită azi în cabinetele stomatologice.

 

Modalități de prevenire a tartrului dentar

 

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea orală este să vă vizitați regulat medicul dentist. Chiar dacă dinții tăi arată perfect sănătoși, ar trebui să programezi o vizită la dentist cel puțin o dată la șase luni Acest lucru permite medicilor să determine dacă dinții încep să fie afectați de calcul subgingival sau supragingival greu de detectat.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să previi această afecțiune:

Periați dinții și folosiți ață dentară zilnic

Folosiți o periuță de dinți de calitate

Folosiți apă de gură antitartru

Evitați fumatul și alimentele cu zahăr.

 

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

E dureros tratamentul ortodontic?
E dureros tratamentul ortodontic?

E dureros tratamentul ortodontic? In majoritatea cazurilor tratame...

Cum stii daca esti un candidat pentru remodelarea cosmetica a zambetului?
Cum stii daca esti un candidat pentru remodelarea cosmetica a zambetului?

Forma si designul dintilor fiecarui pacient ar trebui sa fie adaptate indiv...

Curs Prim Ajutor 10 Septembrie 2011
Curs Prim Ajutor 10 Septembrie 2011

10.09.2011, intreaga echipa NeoClinique a participat la cursul de prim a...

Cati dinti are un om si de ce?
Cati dinti are un om si de ce?

De fiecare data cand mancam, cand zambim si cand vorbim folosim dintii.

Copilul meu nu vrea sa se spele pe dinți. Unde greșesc?
Copilul meu nu vrea sa se spele pe dinți. Unde greșesc?

Modul în care copilul învață să se spele pe dinți afectează sănătatea sa dentară pentru tot restul vieții.

Diabetul si sanatatea orala
Diabetul si sanatatea orala

Conform studiilor, peste 11% din populatia adulta a Romaniei sufera de diab...