Sănătatea orală în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, datorită schimbărilor hormonale, dar și a scăderii imunității, gravidele sunt mult mai predispuse la apariția afecțiunilor dentare, de aceea li se recomandă să acorde o atenție deosebită igienei orale pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
În primul rând, la gravide, putem observa o creștere a hormonilor de estrogen și progesteron, care afectează modul în care gingiile reacționează la placa dentară. Dacă placa nu este îndepărtată corespunzător, pot apărea gingivite, mai exact sângerări ale gingiilor, ceea ce reprezintă o problemă pentru majoritatea pacientelor însărcinate, dar care poate deveni dificilă din cea de-a doua lună de sarcină. Gingivita netratată sau neglijată se poate agrava în timpul sarcinii, motiv pentru care femeile trebuie să aibă grijă să nu ajungă la o problemă mai gravă și anume parodontoza, care se manifestă prin respirație urât mirositoare, retracții gingivale, dureri la mestecarea alimentelor, mobilitatea dinților.
Totodată, poate să apară și hiperplazia gingivală localizată, rezultând tumori gingivale în sarcină. Acestea apar adesea pe baza factorilor iritanți, dar și a modificărilor hormonale suferite de-a lungul sarcinii.
Cum pot evita femeile însărcinate problemele enumerate mai sus?
Ei bine, medicii recomandă utilizarea unei paste de dinți cu fluor de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, este indicat să folosească ață dentară în fiecare zi, deoarece aceasta îndepărtează resturile de mancare la care se ajunge cu dificultate chiar și cu periuța interdentară. Un alt beneficiu al utilizării aței dentare este că aceasta stimulează gingia, daca este folosită corespunzator și regulat.
Există posibilitatea ca periajul dentar dimineața să atragă grețuri sau stari de disconfort viitoarelor mămici, în aceste cazuri le este recomandat să utilizeze apă de gură și de ce nu un duș bucal. Un aliat de încredre îl reprezintă și alimentația în combaterea acestor boli dentare, de aceea gravidele sunt sfătuite să aibă o alimentație bogată în vitaminele C și B12, legume, fructe, produse lactate, cereale, ouă, carnea, pește deoarece conține vitamine (A, C, D), calciu și fosfor. Cu alte cuvinte acestea sunt sfătuite să aibă o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și să evite zahărul în cantități mari.
Cu siguranță următoarea întrebare care se află acum pe buzele mămicilor este aceea dacă gingivita afectează în vreun fel fătul.
În urma unor studii, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că există o legătură între greutatea mică a copilului la naștere și gingivita care și-a făcut simțită prezența în cele 9 luni de sarcină. Explicația acestora este una pe cât de simplă în aparență pe atât de complexă la nivel medical. Bacteria poate intra în circulația sanguină de la nivelul gingiilor, traversează uterul și poate ajuta la producerea prostaglandinelor, substanțe care sunt responsabile de inducerea nașterii premature.
Și dacă totuși apar probleme dentare în timpul sarcinii ce e de făcut?
Chiar dacă sarcina vine la pachet cu o serie de restricții, medicii stomatologi asigură femeile însărcinate că își pot efectua lucrări dentare precum plombe sau coroane în cel de-al doilea trimestru de sarcină dacă nu pot suferi amânare, acest trimestru fiind cel mai sigur pentru făt din punct de vedere medical.
De ce sunt excluse primul și al treilea trimestru de sarcină?
În primul trimestru sunt excluse intervențiile, dentare în cazul nostru, deoarece este cea mai importantă etapă din dezvoltarea fătului, pe parcursul acesteia având loc formarea creierului, organelor și membrelor și nu se dorește afectarea dezvoltării acestuia.
Cel de-al treilea trimestru este exclus mai mult din motive de confort deoarece poziția pe spate pe o perioadă de timp îndelungată poate deveni dificilă și poate cauza dureri gravidei.
Concluzionând cele prezentate mai sus, viitoarele mămici sunt sfătuite să aibă parte de un control stomatologic înainte de a rămâne însărcinate pentru a evita și rezolva, dacă este cazul, posibilele afecțiuni dentare, pe parcursul sarcinii aceastea să acorde o deosebită atenție îngrijirii orale și alimentației și să aibă măcar odată pe trimestru o vizită la doctorul stomatolog.
Programează-te acum la 0371.000.111 și fă din sănătatea ta orală o prioritate!
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.