Tot ce trebuie sa stii despre durerea dentara

Tot ce trebuie sa stii despre durerea dentara

Durerea este definita ca un stimul neplacut, care este perceput de catre minte. Perceptia durerii incepe la un proces de conductivitate electro-chimica din zona dureroasa catre creier. Reactia la durere implica un mecanism complex, care difera in functie de varsta, sex, oboseala, stare emotionala si experiente trecute.

Tipuri de dureri dentare

O durere de dinti poate fi usoara, moderata sau severa. 

Durerea creste in intensitate atunci cand dintele este in contact cu apa fierbinte sau rece, precum si in timpul masticatiei alimentelor. 

Unele tipuri de durere necesita o atentie imediata a medicului dentist. Daca simtiti o durere ascutita atunci cand muscati, de exemplu, este posibil sa aveti o carie, un dinte spart sau pulpa dentara afectata. 

Daca durerea persista mai mult de 30 de minute dupa consumul de alimente calde sau prea reci poate indica, de asemenea, probleme ale pulpei dentare, fie datorita unei carii profunde, fie a unei lovituri a dintelui. 

Durerea de dinti constanta si severa, tumefierea si sensibilitatea sunt cu siguranta semne de necaz. Poate fi o infectie dentara ce se poate raspandi la gingie si chiar pana in os.

Cauze ale  durerii dentare

Daca suferiti de oricare dintre urmatoarele probleme, probabil veti simti o durere la nivelul dintilor sau maxilarului:

Carii dentare 

Daca nu aveti grija de dinti in mod corespunzator, in timp acestia se pot deteriora si pot necesita chiar extractie. Bacteriile pot determina aparitia cariilor dentare, ce determina formarea de cavitati care expun pulpa si, eventual, radacina dintelui. Aceste parti componente ale dintilor sunt extrem de sensibile, iar aceasta expunere duce adesea la o durere ascutita atunci cand mancati, muscati sau inspirati. Dintii fisurati sau ciobiti duc, de asemenea, la acest tip de durere.

Bruxism

Multi oameni sufera de bruxism. De fapt, stresul si anxietatea sunt factori care contribuie la aceasta afectiune. Deci, daca sunteti stresat sau anxios, este mai probabil sa scrasniti dintii - mai ales noaptea, aceasta fiind una dintre manifestarile de baza ale bruxismului.

Aceasta miscare repetitiva pune multa presiune pe dinti si pe maxilar. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu constientizeaza faptul ca scrasnesc dintii in somn. Daca va treziti si aveti o durere maxilara, dureri de cap sau dureri ale dintilor, este posibil ca acestea sa fie cauzate de bruxism.

In plus, aceasta afectiune poate duce la alte probleme cu dintii. De exemplu, daca nu puteti corecta cauzele bruxismului, ati putea sa va fracturati accidental dintii, ceea ce va provoca dureri suplimentare.

Tulburari ale articulatiei temporomandibulare

Aceasta problema va afecteaza maxilarul mai degraba decat dintii, dar durerea este adesea asemanatoare cu durerea de dinti. In esenta, articulatia temporomandibulara este articulatia care conecteaza maxilarul la craniu. Aceasta articulatie va permite sa va miscati maxilarul, astfel incat sa puteti manca, mesteca, vorbi si deschide gura confortabil.

Cand articulatia sau muschii care inconjoara articulatia se deterioreaza sau sunt utilizati in exces, aveti o multime de dureri in zona. In mod obisnuit, va fi mai greu sa deschideti gura sau sa va miscati maxilarul. Desi aceasta afectiune nu va duce de obicei la probleme mai severe, disconfortul va ingreuneaza indeplinirea sarcinilor normale.

Deteriorarea obturatiilor dentare

Obturatiile acopera cavitatile formate de bacteriile implicate in procesul carios. Ele etanseaza cavitatea si impiedica aerul, bacteriile si particulele de alimente sa patrunda in interiorul dintelui. Dar daca obturatia se detaseaza sau se deterioreaza, straturile sensibile ale dintelui, precum dentina, devin expuse. Ca urmare, este posibil sa simtiti o durere ascutita in dinte si o sensibilitate la alimentele calde si reci.

Deteriorarea pulpei sau a radacinii dentare

Asa cum am mentionat anterior, dintele este alcatuit din smalt, dentina si pulpa. Dar daca oricare dintre aceste structuri se deterioreaza, veti simti adesea o durere profunda, radianta, care se poate extinde pana la maxilar, gat si urechi. Dintii devin, de asemenea, sensibili la mestecarea alimentelor calde si reci. Daca ceva irita  pulpa deja sensibila, ai putea simti o durere si mai severa.

Tratamente pentru durerea dentara

Tratamentele depind de cauza durerii, de aceea,  in primul rand, este important sa diagnosticam problema de sanatate orala care sta la baza durerii. 

Daca aveti nevoie de un medicament pentru durerea de dinti, este bine de stiut ca doar medicul stomatolog poate recomanda aceste medicamente, dupa un consult stomatologic. 

Va intrebati cat dureaza durerea de dinti? Pana cand cauza va fi inlaturata. Medicamentele cum sunt antibioticele vor reduce extinderea infectiei si vor determina ameliorarea inflamatiei, dar nu vor opri procesul de alterare a tesuturilor. Medicamentele de reducere a durerii vor elimina simptomele, dar nu vor inlatura cauza lor, nu vor opri procesul carios. 

Primul pas real in tratarea durerii dentare este consultul stomatologic, in cadrul caruia se vor efectua investigatii radiologice, pentru corectitudinea  diagnosticului. Neoclinique va pune la dispozitie servicii de radiologie, pentru diagnostice rapide si corecte, in cadrul clinicii. 

Ulterior, in functie de cauza durerii:

  • Cariile se trateaza prin obturatii dentare;

  • Daca procesul carios este foarte avansat, este necesar tratamentul endodontic;

  • Daca este vorba de un abces dentar, este necesar tratamentul endodontic sau chiar chirurgical;

  • Obturatiile deteriorare sunt inlocuite cu unele noi;

  • Bruxismul se trateaza prin gutiere de bruxism si inlaturarea cauzelor;

  • Dintii cu pronostic total negativ sunt extrasi;

  • Tulburarile articulatiei temporomandibulare se trateaza prin proceduri ortodontice de aplicare a aparatelor dentare.

 

Evitati durerea severa de dinti, programand consulturi stomatologice regulate la Neoclinique. 

Contactati-ne astazi pentru a stabili o programare!

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii
Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii

Indiferent de alegerea pe care o faci, atât puntea dentară, cât și implantul dentar au potențialul de a-ți restabili zâmbetul și încrederea în tine, contribuind la o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Aparatul dentar INVIZIBIL
Aparatul dentar INVIZIBIL

Alignerele, sau aparatele dentare tip gutiera, sunt de mult timp cunoscute...

Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală
Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală

Este important sa ne ingrijim dintii si gingiile in fiecare zi. S-a dovedit faptul ca doar periajul dentar corect efectuat de 2 ori pe zi nu este suficient pentru o igienizare eficienta a dintilor, dar mai ales a spatiilor interdentare si a santului gingival. Dupa un periaj complet al danturii, efectuat cu o periuta manuala sau electrica exista spatii in care raman resturi de mancare si placa bacteriana neindepartata. Folosirea atei dentare in completarea periajului este potrivita, dar daca vreti intr-adevar ca igiena orala sa fie si mai riguroasa, ar trebui sa luati in considerare folosirea unui dus bucal.

Despre bucurie.
Despre bucurie.

Vă propun un exercițiu de imaginație: Imaginați-vă o lume în care toți oamenii din jurul vostru sunt foarte fericiți,