14 motive pentru care este necesar controlul stomatologic periodic
DE CE ESTE NECESAR CONTROLUL STOMATOLOGIC PERIODIC LA 6 LUNI
Toate campaniile legate de sanatatea dentara recomanda la unison controlul stomatologic preventiv, o data la 6 luni, indiferent daca avem sau nu afectiuni orale nou aparute. Este oare termenul de 6 luni unul arbitrar sau se bazeaza pe statistici medicale?
Teoria spune ca orice "disconfort" avem la nivelul dintilor, trebuie facute verificari, trebuie depistate problema si cauza in timp util si trebuie tratate. Din pacate, majoritatea oamenilor se prezinta la stomatolog de multe ori prea tarziu sau doar in cazul urgentelor: o durere de masea, imposibilitatea utilizarii functiei masticatorii, fracturi ale dintilor frontali, tumefactie, infectie etc. Cele mai frecvente tratamente in urgenta in domeniul stomatologic sunt cauzate de afectiuni odontale (carii dentare) si endodontice prezente la nivelul dintilor, ce apar in urma netratarii cariilor dentare.
Afectiunile descrise mai jos sunt chiar motivul pentru care este necesar controlul stomatologic periodic la 6 luni.
A. Caria superficiala:
Tratament: sigilare largita, obturatie fotopolimerizabila din compozit
Indicatii: igienizare si control la 6 luni, evitarea alimentelor lipicioase si a carbohidratilor, folosirea metodelor auxiliare de igienizare (ata dentara, dus bucal, periuta de dinti electrica, etc.), evitarea obiceiurilor vicioase (fumat, bruxism etc.).
Riscuri: sensibilitate postobturatie
Complicatii: recidiva de carie, carie secundara, pulpita
B. Caria medie:
Tratament: obturatie fotopolimerizabila din compozit, onlay din compozit sau ceramica, incrustatie din compozit sau ceramica, coroana MC, CP, CZ.
Indicatii: igienizare si control la 6 luni, evitarea alimentelor lipicioase si a carbohidratilor, folosirea metodelor auxiliare de igienizare (ata dentara, dus bucal, periuta de dinti electrica, etc.), evitarea obiceiurilor vicioase (bruxism, fumat, consumare dulciuri).
Riscuri: sensibilitate postobturatie
Complicatii: recidiva de carie, carie secundara, pulpita
C. Carie profunda:
Tratament: onlay din ceramica sau compozit, incrustatie din compozit sau ceramica, coroana MC, CP, CZ.
Indicatii: igienizare si control la 6 luni, evitarea alimentelor lipicioase si a carbohidratilor, folosirea metodelor auxiliare de igienizare (periuta de dinti electrica, ata dentara, dus bucal, etc.), evitarea obiceiurilor vicioase care creeaza un mediu favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor (fumat, evitarea igienei dentare zilnice, consumarea de sucuri dulci si dulciuri).
Riscuri: sensibilitate postobturatie
Complicatii: recidiva de carie, carie secundara, pulpita, iar in cazul extirparii, parodontita apicala
D. Hiperemia preinflamatorie
Tratament: Tratamentul cariei simple si coafaj indirect. Tratamentul cariei simple si coafaj direct. Extirpare (indepartarea nervului).
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, dus bucal, periuta de dinti simpla sau electrica, periaj efectuat corect vertical nu orizontal), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, efectuarea radiografiei dentare de diagnostic si de control.
Complicatii: pulpita cronica sau acuta
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma extirparii
E. Pulpita acuta seroasa
Tratament: coafaj direct, extirpare
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, dus bucal, periutae de dinti electrica, etc.), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, efectuarea radiografiei dentare de diagnostic si de control.
Complicatii: pulpita seroasa totala, pulpita purulenta partiala
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma extirparii
F. Pulpita acuta purulenta
Tratament: extirpare cu tratament medicamentos
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, periuta de dinti electrica, dus bucal), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, efectuarea radiografiei dentare simple sau panoramice, de diagnostic si de control.
Complicatii: parodontita apicala acuta
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma extirparii
G. Pulpita cronica deschisa
Tratament: extirpare
Indicatii: respectarea controlului stomatologic periodic care sa includa o radiografie dentara digitala pentru vizualizarea completa a problemelor dentare, igiena dentara acasa - periaj de 2 ori pe zi minim doua minute si metode suplimentare de igienizare dentara (ata dentara, apa de gura, dus bucal, periutele de dinti electrice sau manuale), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii. Fara aplicarea unei metode de periaj corecte, periaj minim 30 de secunde per hemiarcada, placa bacteriana nu este indepartata suficient.
Complicatii: necroza, gangrena
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma extirparii
H. Pulpita cronica inchisa
Tratament: extirpare
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, periuta de dinti electrica), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, efectuarea radiografiei dentare de diagnostic si de control.
Complicatii: necroza, gangrena
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma extirparii
I. Necroza pulpara
Tratament: tratament endodontic medicamentos etapizat
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, periuta electrica), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, diagnosticul cu ajutorul radiografiei dentare panoramice.
Complicatii: gangrena, fractura dentara cauzata de scaderea rezistentei mecanice
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma tratamentului mecanic
J. Gangrena pulpara
Tratament: tratament endodontic medicamentos etapizat
Indicatii: control periodic la 3 sau 6 luni obligatoriu cu refacerea radiografiei dentare panoramice, igiena dentara obligatorie - periaj de 2 ori pe zi minim 2 minute si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, dusul bucal, periuta electrica), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii.
Complicatii: parodontita apicala, fractura dentara datorata scaderii rezistentei mecanice
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma tratamentului mecanic
K. Parodontita apicala acuta hiperemica
Tratament: tratament endodontic medicamentos etapizat
Indicatii: control periodic la 6 luni, diagnostic dentar radiologic digital, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare pentru indepartarea placii bacteriene (apa de gura cu sau fara clorhexidrina, ata dentara, dus bucal, periuta electrica), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii.
Complicatii: parodontita apicala acuta seroasa sau purulenta, parodontita apicala cronica
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma tratamentului mecanic.
L. Parodontita apicala acuta seroasa
Tratament: tratament endodontic medicamentos etapizat
Indicatii: control periodic de doua ori pe an si diagnostic cu radiografie digitala panoramica, igiena dentara la domiciliu - periaj dentar 2 minute de 2 ori pe zi si metode suplimentare de reducere a placii bacteriene (ata dentara, apa de gura, dus bucal, periuta de dinti electrica), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii.
Complicatii: parodontita apicala acuta purulenta, parodontita apicala cronica, adenopatie loco-regionala (ganglionii mariti de volum), sinuzita, afectarea dintilor vecini la nivel apical.
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma tratamentului mecanic
M. Parodontita apicala acuta purulenta
Tratament: drenaj endodontic si tratament medicamentos etapizat
Indicatii: control stomatologic periodic si diagnostic radiologic digital, igiena dentara zilnica - periaj cate 2 minute de doua ori pe zi, curatare placa bacteriana si resturi alimentare inclusiv cu periuta de dinti electrica, ata dentara, apa de gura sau dus bucal, administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii.
Complicatii: fistulizare, cronicizare
Riscuri: sensibilitate la presiunea in urma tratamentului mecanic, este important ca pacientul sa inteleaga ca tumefierea tegumentelor va ceda dupa drenajul endodontic si a tratamentului medicamentos, de asemenea trebuie instiintat ca durerea nu va ceda imediat ce va pleca din cabinetul stomatologic, durerea se linisteste treptat
N. Parodontita apicala cronica
Tratament: tratament endodontic medicamentos etapizat
Indicatii: control periodic la 6 luni, igiena corespunzatoare - periaj de 2 ori pe zi si metode auxiliare (ata dentara, apa de gura, dus bucal, periutae de dinti lectrica, etc.), administrare antiinflamatoare in cazul sensibilitatii, efectuarea radiografiei dentare de diagnostic si de control.
Complicatii: sinuzite, fracturi ale osului maxilar daca dimensiunea chistului este foarte mare, reacutizari, nevralgii de trigemen
Riscuri: sensibilitate la presiune in urma tratamentului mecanic
Dr. Loredana Zidaru
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.