8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău

8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău

 

 

Vrei ca copilul tău să zâmbească mereu, mândru de zâmbetul său? Vrei să îl ferești de carii, infecții dentare, boli parodontale și pierderea prematură a dinților definitivi? Cu cât începi mai devreme îngrijirea orală a copilului tău, cu atât îi vei putea proteja dinții mai bine. Iată 7 sfaturi pentru tine.

1. Inițiază îngrijirea orală a copilului tău încă de la naștere. 

Curățarea cavității orale a bebelușului, încă din stadiu de nou-născut, este importantă. 

2. Obișnuiește-ți copilul cu periuța și pasta de dinți încă de la apariția primului dințișor, pentru a imprima obiceiuri sănătoase. 

Igiena orală se efectuează constant, de două ori pe zi, dimineața la trezire și seara la culcare, efectuând corect mișcările recomandate de medic. 

3. Ai grijă ca copilul tău să beneficieze de consulturi stomatologice regulate, odată la 3 sau 6 luni, în funcție de recomandarea medicului. 

Ar fi bine să alegi cu grijă clinica și să te asiguri că medicul este specialist pedodont. Medicul pedodont are o vastă pregătire și experiență în lucrul cu copiii.

4. Evită apariția cariilor de biberon. 

Nu îți obișnui bebelușul să adoarmă cu biberonul de lapte, suc sau ceai îndulcit. Băuturile dulci aderă la smalț, iar bacteriile se lipesc mai ușor de ei și se hrănesc cu dulciuri. 

Dacă copilul simte nevoia să bea ceva la culcare, încearcă să înlocuiești alte băuturi cu apa.

5. Trebuie să reduci consumul de suc.

Mulți părinți consideră că sucul este o alegere sănătoasă pe tot parcursul zilei pentru o băutură, dar de fapt este un lichid sărăcit de fibrele sănătoase, plin de zaharuri, care poate favoriza apariția cariilor dentare.

Limitează consumul de suc al copilul tău. Oferiți băuturi și alimente fără zahăr la ora mesei și folosiți suc doar ca delicatese.

6. Limitează utlizarea Cănii de tip „Sippy cup”.

O cană de tip „sippy” îi poate ajuta pe copii să treacă de la o sticlă la un pahar, dar nu-i lăsați să bea din el toată ziua. Utilizarea acesteia prea mult poate duce la deteriorarea spatelui dinților din față, dacă băuturile sunt zaharate.

7. Evită suzeta sau, cel puțin, elimin-o până când copilul împlinește 2 ani.

Știm că ai o mulțime de motive întemeiate pentru a-i permite copilului să folosească o suzetă, dar pe termen lung, aceasta poate afecta modul în care se aliniază dinții lor. De asemenea, poate schimba forma gurii.

Discută cu medicul pedodont, dacă copilul tău încă mai folosește o suzetă la vârsta de 2 ani+.

8. Ferește-ți copilul, pe cât posibil, de medicamentele și remediile naturale dulci.

Medicamentele pentru copii sunt, de obicei, aromate și dulci. Dacă se lipesc de dinți, șansa apariției cariilor crește. Copiii care iau medicamente pentru afecțiuni cronice, cum ar fi astmul și problemele cardiace, au adesea o rată de cariere a dinților mai mare.

Antibioticele și unele medicamente pentru astm pot provoca un dezechilibru al florei bucale, care poate duce la apariția de afte orale – pete albe. 

Discută cu medicul pedodont despre cât de des să îți speli copilul, dacă acesta ia medicamente pe termen lung. Ar putea fi de patru ori pe zi.

Neoclinique este aici pentru tine, prin echipa sa de medici pedodonți răbdători, blânzi si pasionați de lucrul cu copiii !

Programează-ți copilașul pentru un prim consult pedodontic, în cadrul Neoclinique.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19
Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

Denumirea noului virus nu este Coronavirus, ci SARS-CoV-2. In 11 februari...

Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală
Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală

Este important sa ne ingrijim dintii si gingiile in fiecare zi. S-a dovedit faptul ca doar periajul dentar corect efectuat de 2 ori pe zi nu este suficient pentru o igienizare eficienta a dintilor, dar mai ales a spatiilor interdentare si a santului gingival. Dupa un periaj complet al danturii, efectuat cu o periuta manuala sau electrica exista spatii in care raman resturi de mancare si placa bacteriana neindepartata. Folosirea atei dentare in completarea periajului este potrivita, dar daca vreti intr-adevar ca igiena orala sa fie si mai riguroasa, ar trebui sa luati in considerare folosirea unui dus bucal.

Herpesul Bucal. Simptome. Diagnostic. Tratament
Herpesul Bucal. Simptome. Diagnostic. Tratament

poate fi declanșat de o varietate de factori, inclusiv stresul, oboseala, expunerea la soare, menstruația, anumite alimente și băuturi (cum ar fi alcoolul sau ciocolata), precum și răcelile sau alte infecții.

Interviu - Dr. Cristina Toader
Interviu - Dr. Cristina Toader

Am investit în tehnologie, în cursuri pentru noi și in echipa Neoclinique foarte mult, am creat un sistem de organizare al serviciilor astfel încât să se elimine posibilitatea apariției unor erori medicale, ne dezvoltăm în permanență și evoluăm din punct de vedere medical. Și întotdeauna ne ascultăm pacienții și nevoile acestora.

Intrebari frecvente despre aparatele dentare
Intrebari frecvente despre aparatele dentare

1. Cand si cui ii este recomandat aparatul dentar?Multe persoane au dinti...

Apneea- Inamic al sănătății orale
Apneea- Inamic al sănătății orale

Apneea în somn poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale. În special, apneea de somn obstructivă (OSA) poate duce la următoarele probleme dentare și ale cavității bucale:

Detartrajul și Influența Asupra Smalțului Dinților: Mit sau Realitate?
Detartrajul și Influența Asupra Smalțului Dinților: Mit sau Realitate?

Detartrajul îmbunătățește aspectul estetic al dinților și previne halitoza (respirația urât mirositoare)