Cele patru categorii de dinti si functiile lor

Cele patru categorii de dinti si functiile lor

 

 

------------------------------------

In mod obisnuit, oamenii au 32 dinti permanenti: 16 pe arcul superior si 16 pe arcul inferior. Uneori, din cauza tulburarilor genetice, defectelor congenitale sau problemelor de eruptie, sunt prezenti mai multi sau mai putini dinti.

Dintii sunt impartiti in patru grupe principale, fiecare cu o pozitie si functie bine definite:

 

Incisivii sunt opt ​​dinti in centrul din fata al gurii, patru pe partea inferioara si pe partea de sus. Acestia sunt de obicei primii dinti adulti pe care ii va primi un copil, aparind in momentul in care copilul are intre sase si opt ani. Incisivii sunt dintii pe care ii folosim pentru a musca mancarea. Incisivii sunt cei mai vizibili dintre toti dintii si au un rol estetic pronuntat. Sunt impartiti in doua subcategorii:

 

Incisivii centrali sunt situati in partea din fata a falcilor si, in mod normal, linia mediana a fetei se afla chiar intre ei. Incisivii centrali (in special cei superiori) sunt cei mai vizibili dintre toti dintii. Ca in cazul tuturor dintilor, si incisivii prezinta diverse variatii de dimensiune, forma si culoare.

 

Incisivii centrali superiori (doi la numar) au o forma "de lopata", iar pe partea din spate (partea palatala), prezinta, in mod tipic, un vârf numit creasta incisiva sau margine. Cei doi incisivi centrali maxilari joaca un rol important in pronuntia consoanelor.

 

Incisivii centrali inferiori (doi la numar) sunt mult mai mici decat cei superiori. In ceea ce priveste mestecarea, functia centrala a incisivilor este de a forfeca sau a taia alimentele in timpul mestecarii. Toti incisivii au o singura radacina.

 

Incisivii laterali sunt dinti mici situati intre incisivii centrali si canini. Exista 4 incisivi laterali: 2 superiori si 2 inferiori.

Functia laterala a incisivilor este de taiere a hranei in timpul masticatiei. Ei au si un rol estetic important, desi nu la fel de pronuntate ca incisivii centrali.

 

Incisivii laterali superiori pot, de asemenea, sa joace un rol in pronuntia consoanelor. Incisivii laterali au o singura radacina, de obicei foarte mica si subtire.

Caninii sunt urmatorii dinti care se dezvolta in gura noastra. Sunt folositi pentru a rupe produsele alimentare, sunt dintii cei mai puternici si sunt in numar de patru: doi superiori si doi mai mici. Sunt dinti extrem de importanti din mai multe puncte de vedere, prin urmare, extractia caninului se efectueaza numai atunci când nu sunt disponibile alte variante.

 

"Vârful formei V" din partea de sus a caninilor se numeste cuspid.

Caninii fac tranzitia dintre dintii anteriori (incisivi) si dintii posteriori (premolari si molari) si se afla in locul unde se formeaza curba dentara. Localizarea caninilor reflecta functia lor dubla: completeaza rolul premolarilor si incisivilor in timpul masticarii si, in acelasi timp, au un impact estetic pronuntat.

 

Dintii canini sunt capabili sa reziste la presiunea laterala extraordinara provocata de mestecare; cea mai comuna actiune este ruperea alimentelor.

Caninii au o singura radacina, foarte lunga si bine implantata in maxilar. De fapt, caninul superior este cel mai lung dinte in lungime totala. Ei sunt extrem de rezistenti si se numara printre cei mai importanti dinti de sprijin atunci când este proiectata o punte dentara fixa.

 

 

Premolarii sunt folositi pentru ruperea si zdrobirea alimentelor. Spre deosebire de incisivi si canini, premolarii au o suprafata plata. Avem opt premolari in total.

 

Dintii premolari, sau bicuspizi, sunt dinti de tranzitie localizati intre canini si dintii molari. Premolarii au proprietati ai caninilor anteriori si ai molarilor posteriori, astfel incat alimentele pot fi transferate de la canini la premolari si, in final, la molari pentru macinare, in loc sa fie direct de la canini la molari.

Premolarii au doi cuspizi. Functia premolarilor este de a rupe si macina hrana in timpul mestecarii. in mod normal, primul premolar superior are 2 radacini, iar restul premolarilor o singura radacina. Cu toate acestea, exista variatii in acest sens.

 

Molarii sunt cei mai mari dinti ai nostri. Functia lor este similara cu cea a premolarilor, de a macina, a rupe si a zdrobi alimentele. Molarii au o suprafata mare de muscare, care ii face perfecti pentru acest rol.

 

Molarii sunt dinti localizati cel mai in spate si cel mai complicat tip de dinti. In mod normal, adultii au 12 molari, in patru grupe de cate trei, in spatele gurii.

 

Primul molar situat imediat in spatele (posterior) celui de-al doilea premolar. Erupe in jurul varstei de 6 ani, chiar in spatele ultimilor molari de "lapte".

Al doilea molar situat imediat in spatele (posterior) primului molar. Erupe in jurul vârstei de 12 ani.

Al treilea molar sau dinte de minte este cel mai din spate molar si este ultimul dinte care apare, rupandu-se prin partea din fata a gingiei la varsta de 20 de ani, desi aceasta variaza de la individ la individ. Uneori, dintii de minte pot provoca diverse probleme.

 

Molarii au 4 sau 5 cuspizi. Principala functie a molarilor este macinarea mancarii in timpul masticarii. Molarii pot avea un numar variat de radacini (de la una la patru, chiar cinci). In general, primii molari superiori au trei radacini, in timp ce molarii inferiori au doua radacini.

 

Molarii sunt dinti extrem de puternici si puternici. La fel precum caninii, acestia sunt ancore importante in sustinerea diferitelor reconstructii dentare.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Avantajele principale ale protezei cu surub
Avantajele principale ale protezei cu surub

Avantajele principale ale protezei cu surub Pentru a atasa o prote...

Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală
Cum trebuie utilizat dusul bucal pentru o buna igiena orală

Este important sa ne ingrijim dintii si gingiile in fiecare zi. S-a dovedit faptul ca doar periajul dentar corect efectuat de 2 ori pe zi nu este suficient pentru o igienizare eficienta a dintilor, dar mai ales a spatiilor interdentare si a santului gingival. Dupa un periaj complet al danturii, efectuat cu o periuta manuala sau electrica exista spatii in care raman resturi de mancare si placa bacteriana neindepartata. Folosirea atei dentare in completarea periajului este potrivita, dar daca vreti intr-adevar ca igiena orala sa fie si mai riguroasa, ar trebui sa luati in considerare folosirea unui dus bucal.

Este remodelarea smaltului daunatoare pentru dinti?
Este remodelarea smaltului daunatoare pentru dinti?

Este remodelarea smaltului daunatoare pentru dinti? Remodelarea sm...

Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri
Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri

Incepand cu ianuarie 2016 oferim coroane si fatete dentare intr-o singura s...

Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei
Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

Caria dentară este o afectiune care poate duce la probleme dentare grave, daca nu este tratata. Un diagnostic de carie dentara se pune in timpul unei examinari clinice, iar medicul dentist va recomanda următorii pasi, in functie de severitatea afectiunii. In acest articol vom discuta despre ce sunt cariile dentare, de ce apar, modul in care le tratam si strategiile de prevenire ale acestei afectiuni.

Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii
Punte Dentară sau Implant Dentar: Alegerea Între Refacerea Danturii

Indiferent de alegerea pe care o faci, atât puntea dentară, cât și implantul dentar au potențialul de a-ți restabili zâmbetul și încrederea în tine, contribuind la o viață mai sănătoasă și mai fericită.