Aditie de os dentar

Aditie de os dentar

La Neoclinique pacientii beneficiaza de un cabinet de chirurgie OMF in care lucreaza Dl. Asistent Universitar Dr. chirurg Mircea Gheorghita.

Ce reprezinta adaugarea de os pentru dantura?

 

In urma extractiei unui dinte, suportul acestuia adica alveola osoasa se deterioreaza treptat, iar osul se micsoreaza in volum cu pana la 30% in primii 3 ani de la extractia dentara. Ulterior aceasta micsorare a tesutului osos este mai lenta la nivelul unei scaderi de 1% pe an. Pentru a compensa aceasta deteriorare chirurgia dentara moderna permite aditia de os, atat artificial cat si natural cu material provenind de la pacient.

Fara o aditie de os gingia este mai coborata decat baza dintilor inconjuratori si daca s-ar monta o coroana dentar pe implant ar trebui sa fie cu 2-3 milimetri mai lunga decat restul dintilor, ar arata inestetic fara inaltarea suportului osos.

Aditia de os reprezinta o operatie care dureaza maxim 2 ore per dinte, pentru reconstructia suportului alveolar si plasarea de os artificial sau naural, plus o sutura pentru a izola noul material osos de mediul extern.

Daca pacientii sunt mai in varsta, de exemplu peste 35 de ani, operatia pentru aditie de os dentar devine o necesitate daca se doreste un implant dentar, chiar daca s-a facut recent extractia dentara, fiindca in mod natural tesutul osos de sustinere s-a micsorat din cauze biologice datorita varstei.

Procedura de aditie de os dentar si implanturile dentare

Scaderea osului care ar trebui sa sustina un implant are loc atat pe verticala cat si pe orizontala, facand dificila plasarea unui implant dentar in conditii de stabilitate, care sa asigure estetic si functional rolul unui dinte nou.

Inainte sa fie plasat un implant de os dupa aditia de os trebuie sa treaca 3 pana la 6 luni, timp in care osul adaugat se va integra biologic in osul natural formand o suprafata solida, propice pentru sustinerea implantului de titan.

Se poate adauga os pentru implanturi in mai multe situatii: dupa extractii, in timpul unei interventii de sinus lifting adica prin cavitatea sinuzala direct la baza maxilarului superior, sau prin grefe de os.

Boala pardontontala si aditia de os

In foarte multe cazuri, din cauza igienei dentare precare si a evitarii detartrajului bianual, exista pacienti care sufera de o etapa incipienta sau mai avansata a bolii parodontale.

In aceste cazuri placa bacteriana si tartrul care au ajuns la baza danturii erodeaza in mod activ tesutul osos si cel mai probabil medicul chirurg va recomanda aditie de os dentar daca se constata parodontoza pentru a permite inserarea unui implant. In special pe maxilarul superior poate avansa mult parodontoza, fiind necesar si un sinus lifting ca sa inseram un implant dentar pe locul unei masele.

Uneori eroziunea osoasa este prea avansata din cauza parodontozei si in acest caz nu mai ajuta nici aditia de os, fiind nevoie de alte tipuri de lucrari chirurgicale pentru a reface dantura.

Ce inseamna o grefa de os (bone grafting) ?

 

Osul folosit pentru grefa osoasa este 100% biocompatibil si nu va fi respins de organism fiindca este recoltat de la pacient dintr-o zona a maxilarului sau este os de origine animala.

Exista procedura numita regenerare osoasa ghidata, care inseamna utilizarea de membrane de colagen pentru a proteja grefa de os.

Vindecarea zonei de unde se extrage os are loc intr-un timp scurt, in cateva zile. Daca se face si un sinus lifting perioada de vindecare este de 4-10 luni pana cand osul transplantat sa permita inserarea unui implant in zona maxilarului superior.

Implantul tip zygoma este o alternativa rapida de implantare pentru pacientii care doresc sa evite atat sinus lifting-ul cat si grefarea osoasa, care sunt proceduri care necesita un timp mai mare de vindecare.

Cum se determina cel mai bine necesarul de os de adaugat?

Pacientii vor face o analiza numita tomografie computerizata, prin care medicul chirurg poate vizualiza in 3D structura osoasa a maxilarului si poate masura cu exactitate latimea si inaltimea osului in orice punct. Astfel se poate evalua si cantitatea necesara in timpul aditiei de os dentar cat si forma in care trebuie reconstruit osul.

Cat costa operatia de aditie de os dentar?

Tot in aceasta sectiune se gasesc preturile pentru sinus lifting extern si intern.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Retracția gingivală
Retracția gingivală

Retragerea gingiilor este, de obicei, un proces lent și nu foarte ușor de observat  de la începutul apariției. Unii pacienți descoperă această afecțiune în urma unui consult stomatologic,

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie
Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontolo...

Reabilitarea  danturii  cu  sistemul  de  implanturi  dentare All  on  4 si All  on 6
Reabilitarea danturii cu sistemul de implanturi dentare All on 4 si All on 6

Dacă v-ați pierdut dinții sau dacă aveți un număr redus de dinți (cu...

Măsuri de siguranță sanitară la stomatolog în perioada pandemiei
Măsuri de siguranță sanitară la stomatolog în perioada pandemiei

Teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a determinat multe persoane să își ignore probleme de sănătate (indiferent de natura acestora) și să amâne soluționarea lor, fără să se gândească, însă, la consecințele acestei decizii.