Ce trebuie sa stii despre dintii de lapte ai copilului tau?
Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit cu dintii definitivi. Dintii de lapte se numesc astfel datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte. Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilului. Este bine de stiut ca si dintii de lapte au nervi, nu doar dintii definitivi, asadar afectiunile dintilor de lapte pot da dureri dentare profunde.
Cati dinti de lapte are un copil
Dintii de lapte sunt in numar de 20:
4 incisivi centrali
4 incisivi laterali
4 canini
4 primii molari
4 molari secundari.
Prin comparatie, dantura definitiva este compusa din 32 de dinti. In timp, maxilarul se mareste, facand loc dintilor definitivi.
Dintii definitivi cuprind in plus:
4 primi premolari
4 premolari secundari
4 molari tertiari.
Exista cazuri speciale si foarte rar intalnite cand numarul dintilor de lapte sau cel al dintilor definitivi este mai mic sau mai mare, ori cand dintii lipsesc complet.
Afectiunea caracterizata prin lipsa completa a dintilor se numeste anodontie. Numarul mai scazut de dinti este reprezentat de afectiunile numite hipodontie (1-6 dinti lipsa) si oligodontie (peste 6 dinti lipsa). Hiperdontia reprezinta numarul de dinti mai mare decat normal.
Cand cresc si cand cad dintii de lapte
Cand apar dintii de lapte?
Mugurii lor se formeaza in gingii inca din timpul vietii intrauterine. Eruptia dintilor temporari incepe la fiecare copilas intr-un moment diferit, in general intre 6 si 7 luni, dar uneori primul dintisor poate aparea si la 3 luni, sau chiar la 1 an.
Dintii de lapte apar treptat, cate unul sau mai multi deodata, de obicei cate doi. In mod normal, pana la varsta de 3 ani, copilul va avea toti dintii de lapte.
Acesti dinti temporari apar intr-o anumita ordine, primii fiind incisivii inferiori, apoi urmand incisivii superiori. In acest stadiu, copilasul va avea dinti dragalasi, ca de iepuras. Urmeaza dintii din laterale si din spate. Ultimii care apar sunt molarii secundari.
De ce cad dintii de lapte?
Pe masura ce dintele permanent creste, coborand, pregatit de eruptie, radacina dintilor de lapte se resoarbe, facandu-i loc. Este bine de stiut ca atunci cand dintele de lapte cade, nu veti observa si radacina acestuia. Acest fapt nu inseamna ca dintele s-a rupt, ca radacina a ramas blocata in gingie si va trebui extrasa, ci ca totul este normal si in curand veti observa noul dintisor definitiv erupand in locul celui de lapte, cazut.
Ce probleme pot sa apara la dintii de lapte
Carii dentare
Cariile sunt cea mai frecventa problema de igiena orala cu care ne confruntam la copii. Vestea buna este ca, atunci cand copilul dumneavoastra beneficiaza constant de consulturile regulate, odata la 3 luni, cariile sunt detectate in stadiu incipient si sunt usor tratate, fara sa cream disconfort copilului. Pe de alta parte, daca un copil nu primeste ingrijire dentara regulata si o carie este lasata sa avanseze in dinte, apar o multime de probleme care includ, dar nu se limiteaza la: durere, infectii, probleme de vorbire, malnutritie, probleme de mestecat etc. ..., motiv pentru care diagnosticarea lor din vreme si mentinerea sanatatii orale a copilului dumneavoastra este scopul nostru!
Accidentare
Din pacate, atunci cand aceste accidentari sunt mai grave, pot duce la rani corporale si, uneori, chiar la urgente dentare: dinti taiati, fisurati si chiar lipsa. In calitate de parinte, nu ne putem tine copii in siguranta pe deplin, continuu, dar putem insista asupra unor lucruri precum echipamente de protectie in timpul desfasurarii sporturilor (cotiere, casti etc.), dar si asupra descurajarii unor obiceiuri, cum ar fi mestecarea bomboanele tari.
Probleme de aliniere dentara
Unele probleme nu pot fi evitate, cum ar fi problemele ortodontice, un alt motiv pentru care este indicat sa va aduceti copiii la stomatolog de cel putin doua ori pe an. Medicii din echipa noastra sunt instruiti sa puna la punct planuri de tratament pentru dezvoltarea necorespunzatoare a dintilor, pozitia neobisnuita a dintilor, forma sau dimensiunea lor anormala sau chiar lipsa acestora. Dintii de lapte pot iesi stramb, asadar este necesar tratamentul ortodontic, pentru alinierea lor corecta si evolutia corespunzatoare a dintilor definitivi.
Cum trebuie ingrijiti dintii de lapte
Dintii de lapte trebuie sa fie ingrijiti la fel de bine ca si cei definitivi, pentru ca sanatatea, integritatea si mentinerea lor pe arcada pana la caderea fiziologica sunt esentiale pentru sanatatea viitorilor dinti definitivi.
Se impune controlul stomatologic regulat, odata la 6 luni sau chiar mai des, incepand cu momentul aparitiei primului dinte de lapte. Prevenirea problemelor de sanatate orala, obisnuirea copilului cu medicul stomatolog, cu instrumentarul, cu mediul din clinica, cu ingrijirea regulata a dintilor, toate acestea sunt importante pentru sanatatea si conduita sa preventiva, ca viitor adult.
La Neoclinique ingrijim cu drag dintisorii de lapte si avem grija de confortul psihic si fizic al micilor nostri pacienti.
Medicii nostri pededonti sunt blanzi, rabdatori, specializati in tratarea copiilor si dispun de tehnologii moderne, ce combat fobia de stomatolog.
Photo credits: AI image generator with Dalle-3 in Bing
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.