Aftele bucale: ce sunt, de ce apar si cum se trateaza

Aftele bucale: ce sunt, de ce apar si cum se trateaza

 

O problema des intalnita a cavitatii bucale o reprezinta aftele bucale, mici formatiuni dureroase, care pot cauza un nivel foarte ridicat de disconfort. Afla cate tipuri de afte exista, care sunt cauzele aparitiei acestora, dar si la ce metode de tratament poti apela pentru a le ameliora.

Ce sunt aftele bucale

Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii bucale si au o incidenta ridicata in randul populatiei.  

Stomatita aftoasa apare frecvent primavara si toamna. Peste 20% din oameni au acest tip de manifestari.

Aftele apar sub forma unor eritemato-vezicule (mici leziuni cu lichid dispuse pe fond rosiatic), care se erodeaza repede.

Stomatita aftoasa evolueaza ca mici ulceratii rotunde, cu contur regulat, bine delimitate, acoperite de un depozit alb-galbui, cenusiu si inconjurat de un halou carminat, rosu-viu.

In general, aftele bucale sunt foarte dureroase, apar izolat, cu perioade de acalmie.

Durata unei afte bucale este in mod normal de  7-10 zile, cu vindecare spontana, frecvent fara cicatrici.

Localizarile de la nivelul cavitatii bucale se pot extinde si pe faringe, laringe, esofag.

De ce apar aftele bucale?

Foarte multi pacienti ne intreaba de la ce fac afte bucale. Acesta sunt cauzate de consumarea de substante iritante, toxice, de avitaminoze, surmenaj, boli infectioase. De multe ori, sursa unei afte bucale este infectioasa, iar afectiunea apare de obicei cand organismul devine stresat, iar sistemul de aparare slabit. Tot pe fondul unui sistem imunitar slabit, aftele bucale apar in sarcina, de exemplu.

Stomatita aftoasa poate fi provocata de  tartrul dentar, de iritatii cauzate de consumul de alcool, de substante chimice, condimente, de fumat, sau de o igiena dentara necorespunzatoare. Exista situatii cand aftele bucale se pot asocia cu afte genitale, cu manifestari cutanate, oculare, digestive, respiratorii sau alte semne generale, care completeaza tabloul clinic al aftozelor.

 

Aftele bucale sunt frecvent recidivante. Apar de obicei la indivizi de varsta mijlocie, mai rar la copii, dar chiar si cele ce apar la copii au o incidenta destul de ridicata.

Cel putin 40% dintre persoanele cu stomatita aftoasa au o istorie familiala pozitiva, sugerand ca unii oameni sunt predispusi genetic la ulceratii orale. Persoanele care au un istoric familial pozitiv de stomatita aftoasa tind sa dezvolte o forma mai severa a afectiunii si la o varsta mai mica decat se intampla de obicei.

Aftele bucale sunt contagioase? Nu.

Stresul are efecte asupra sistemului imunitar, ceea ce poate explica de ce unele cazuri se coreleaza direct cu evenimentele stresante. Deseori, la studenti, ulceratia este exacerbata in perioadele de examinare si se diminueaza in timpul  vacantei. 

Tipuri de afte bucale

Aftele pot fi clasificate in:

  • "afta simpla comuna", reprezentand 95% din cazuri, cu 3-6 atacuri pe an, vindecare rapida, durere minima si restrictie a ulceratiei la nivelul gurii; 

  • “aftele complexe", reprezentand 5% din cazuri, unde ulceratia poate fi prezenta si pe mucoasa genitala, vindecarea este mai lenta si durerea este mai severa. 

O tipologie clasica a stomatitei aftoase este realizata in functie de marimea, numarul si localizarea leziunilor, timpul de vindecare al ulceratiilor si daca dupa vindecare ramane o cicatrice.

Ulceratii aftoase minore

Acesta este cel mai frecvent tip de stomatita aftoasa, reprezentand aproximativ 80-85% din toate cazurile. Leziunile sunt in general mai mici de 10 mm in diametru (de obicei aproximativ 2-3 mm) si afecteaza suprafetele mucoase necheratinizate (adica mucoasa labiala si bucala, marginile laterale ale limbii si podeaua gurii). De obicei, apar mai multe ulceratii in acelasi timp, dar sunt posibile si ulceratii singulare. Vindecarea dureaza de obicei 7-10 zile  si nu lasa nicio cicatrice. 

Ulceratii aftoase majore

Acest subtip reprezinta aproximativ 10% din toate cazurile de stomatita aftoasa. Ulceratiile aftoase majore (aftele majore) sunt similare cu ulceratiile aftoase minore, dar au un diametru mai mare de 10 mm, iar ulceratia este mai profunda. Deoarece leziunile sunt mai mari, vindecarea dureaza mai mult (aproximativ 20-30 de zile) si poate sa lase cicatrici. Fiecare episod de ulceratie produce de obicei un numar mai mare de leziuni, iar timpul dintre atacuri este mai mic decat cel observat in stomatita aftoasa minora. 

Ulceratia aftoasa majora afecteaza in general suprafetele mucoaselor necheeratinizate, dar poate fi implicata si o mucoasa cheratinizata mai putin frecventa, cum ar fi dorsumul (suprafata superioara) a limbii sau gingiva (gingiile). Se poate implica si palatul moale sau fractiunile (partea din spate a gatului), acesta din urma facand parte mai degraba din orofaringe decat din cavitatea orala. In comparatie cu ulceratiile minore aftoase, aftele majore au tendinta de a avea un contur neregulat.

Ulceratiile herpetiforme

Ulceratiile herpetiforme (denumite de asemenea stomatite herpetiforme sau ulceratii asemanatoare herpesului) reprezinta un subtip de stomatita aftoasa in care  leziunile seamana cu o infectie primara cu virus herpes simplex (gingivostomatita herpetica primara). Cu toate acestea, ulceratia herpetiforma nu este cauzata de virusii herpetici. Ca si in cazul tuturor tipurilor de stomatita aftoasa, aceasta nu este contagioasa. Spre deosebire de ulcerele herpetice adevarate, ulcerele herpetiforme nu sunt precedate de vezicule (blistere mici, umplute cu lichid). 

Leziunile herpetiforme au un diametru mai mic de 1 mm si apar in culturi variabile de pana la o suta la un moment dat. Ulcerele adiacente se pot imbina pentru a forma suprafete largi si continue de ulceratii. Vindecarea are loc in decurs de cincisprezece zile, fara cicatrici. Ulceratia herpetiforma poate afecta suprafetele mucoase cheratinizate in plus fata de cele necheratinizate. Leziunea  este adesea extrem de dureroasa si apare  mai frecvent decat ulceratiile minore sau majore aftoase. Recurenta poate fi atat de frecventa incat ulceratia este practic continua. Se intalneste, in general, la persoane mai in varsta  decat celelalte subtipuri, iar femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii.

Ulceratia de tip RAS

Ulceratia orala recurenta asociata cu afectiuni sistemice este denumita "ulceratie de tip RAS” sau "ulceratie asemanatoare aftozei". Stomatita aftoasa apare la persoanele fara boala sistemica asociata. Persoanele cu anumite boli sistemice pot fi predispuse la ulceratii orale, dar acestea sunt secundare altor probleme de sanatate. Acest tip de ulceratie este considerata de unii ca fiind separata de stomatita aftoasa adevarata. Totusi, aceasta definitie nu este strict aplicata. De exemplu, multe surse se refera la ulceratia orala provocata de anemie si/sau deficiente nutritionale ca stomatita aftoasa, iar unele considera ca boala Bechet este o varianta.

Cum scapi de aftele bucale

Ca tratament pentru aftele bucale putem aminti remediile locale, care influenteaza favorabil evolutia leziunilor, dar nu impiedica recidivele.

Pentru un  tratament rapid si eficient, Neoclinique va pune la dispozitie tratamentul cu laser al aftelor bucale.

Principalele avantaje ale tratamentului cu laser sunt:

  • Este o procedura fara durere,  nici macar nu este necesara anestezia.

  • Presupune o tehnica non-invaziva, fiindca actioneaza in stratul epitelial superficial si nu lasa cicatrici sau rani deschise.

  • Are rezultate imediate, iar pacientul pleaca din cabinetul stomatologic complet vindecat, intr-un timp foarte scurt.

  • Studiile au demonstrat ca tratamentul cu laser asupra aftelor bucale reduce recurenta. Desi nu reusim sa vindecam complet aceasta afectiune, prin tratamentul cu laser reusim sa o facem sa reapara mai rar.

Cum functioneaza tratamentul cu laser asupra aftelor bucale

Laserul actioneaza local asupra veziculelor aftoase, asupra virusului care le cauzeaza, il inactiveaza si il elimina, indiferent de stadiul de dezvoltare a leziunii. Astfel se grabeste vindecarea si durerea este redusa,  afta este oprita din evolutie, iar leziunea se retrage si se vindeca. In paralel, terminatiile nervoase sunt desensibilizate, drept urmare simptomele sunt ameliorate (mancarimea, senzatia de arsura si durerea).

Tratamentul dureaza aproximativ 2 minute si, in functie de stadiul si intinderea leziunii, el poate fi repetat. Nu este nevoie de anestezie, iar dupa tratament zona tratata este usor amortita, senzatie care poate fi resimtita chiar cateva zile de la interventie.

Tratament clasic al aftelor bucale

Tratamentul clasic sau complementar al aftelor se bazeaza pe solutii dezinfectante, preparate imunostimulatoare, vitaminizante, intretinerea igienei gurii si evitarea substantelor iritante.

Cu ce se pot trata aftele bucale, mai precis? Se pot face bai bucale cu solutii care contin glicerina boraxata ori glicerina cu hidrocortizon acetat. In acelasi scop se utilizeaza aspirina efervescenta.

Aceste procedee, repetate de 3-4 ori pe zi, duc la vindecarea leziunilor minore in 2-3 zile.

Cu ce trec aftele bucale, in afara de aceste remedii? Se pot aplica badijonari cu violet de gentiana 1%, xilina 2%.

  • Tratament naturist pentru aftele bucale  Se pot face bai bucale cu solutii alcaline (o lingurita de bicarbonat de sodiu la un pahar de apa calduta).

  • Gargara de 3-4 ori pe zi cu solutii slab antiseptice, cu infuzie de musetel.

Obligatoriu, in cazul in care apar afte bucale, trebuie tratate  tulburarile digestive, evitate alimentele acide, condimentele, citricele, laptele si produsele din lapte.

Retineti, daca v-ati confruntat cu afte bucale:

  • Terapia generala este indicata doar in aftozele extensive, recurente, fiind inutila in aftele izolate, banale.

  • Se pot utiliza analgezice si sedative.

  • Este utila vitamino-terapia cu: vitamina B6, vitamina C, acid folic.

  • Terapia generala cu antibiotice sau corticoizi va fi stabilita doar de medicul dermatolog, care poate indica si tratamente de imunoterapie nespecifica pentru aftele bucale.

Cum poti preveni aparitia aftelor

Preveniti aftele bucale si afectiunile dentare programandu-va la un control stomatologic periodic, de doua ori pe an, la Neoclinique. 

Exista o serie de alte recomandari pentru prevenirea aftelor orale la persoanele care sunt mai predispuse la aparitia acestora. Este important sa aveti grija de dinti si gingii, precum si de mucoasa gurii si sa evitati ranirea zonei respective.

Iata ce  puteti incerca:

  • Folositi o periuta de dinti cu perii moi.

  • Curatati spatiile dintre dinti: indepartati cu grija placa si bucatile de alimente, avand grija sa evitati ranirea mucoaselor.

  • Utilizati o apa de gura antiseptica;

  • Nu ratati consultatiile stomatologie regulate, cel putin o data pe an. Medicul dentist va poate ajuta cu recomandari privind igiena orala si prevenirea aftelor bucale.

  • Ingrijirea corespunzatoare a protezelor. Daca purtati proteze, creste riscul aparitiei aftei bucale. Din acest motiv, protezele trebuie curatate in mod regulat.

  • Pe langa o igiena orala buna, este important sa beti suficiente lichide.

Noi, la Neoclinique, am ales SIROLaser Sirona, pentru rezultatele exceptionale in chirurgie, implantologie, tratament parodontal, afta, herpes si alte leziuni orale, albire, endodontie, terapia durerii si estetica zambetului. SIROLaser este cea mai buna alegere medicala pentru pacientii nostri, mai ales datorita tehnologiei sale noninvazive, chiar prietenoase. In cazul in care suferiti de recurenta a aftelor bucale, va recomandam tratamentul cu laser.

Dr. Georgeana Cogalniceanu

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Reabilitarea Orala Totala
Reabilitarea Orala Totala

Reabilitarea Orala Totala Acesta este un concept care, dupa o examin...

Perfectionare Continua in cadrul NeoClinique in toata luna Octombrie 2012, ce are in prim plan doua teme distincte:
Perfectionare Continua in cadrul NeoClinique in toata luna Octombrie 2012, ce are in prim plan doua teme distincte:

Perfectionare Continua in cadrul NeoClinique in toata luna Octombrie 2012, ...

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie
Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontologie

Parodontologia pe intelesul tuturor, Dr. Alina Dima, Specialist Parodontolo...

Psoriazisul Oral: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament
Psoriazisul Oral: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament

Psoriazisul oral este o afecțiune inflamatorie a mucoasei bucale, caracterizată prin leziuni roșii, inflamate și acoperite cu scuame argintii