Alimentatia copiilor pentru dinti sanatosi

Alimentatia copiilor pentru dinti sanatosi

Nimic nu este mai important pentru parinti decat sanatatea copiilor.

Cu toate astea, de multe ori nutritia corecta este ignorata, la fel ca si legatura ei cu sanatatea dintilor.

Pe motiv ca orice copil pofteste, ca nu poti sa il opresti din a manca ceea ce ii place atat de mult, sau ca efectiv nu mananca altceva, deseori chiar si parintii care sunt corect informati cedeaza si ignora regulile unei nutritii sanatoase pentru organismul copiilor.

Adevarul este ca atunci cand sunt mici, copiii sunt maleabili, ca un lut in mainile noastre, iar modul in care ii hranim creeaza fundatia sanatatii lor ca adulti.

Dar…ati putea spune, macar acum sa manance tot ce isi doresc, cand sunt foarte mici iar dintii definitivi inca nu au erupt. 

 

Sanatatea dintilor de lapte chiar conteaza?

Atunci cand dintii de lapte se cariaza, se poate ajunge la abcese mult mai rapid decat in cazul dintilor definitivi ai adultilor.

Numerosi copiii foarte mici intampina probleme dentare si dureri, iar acest fapt le poate crea o repulsie fata de medicul stomatolog. Este bine sa ferim copiii de probleme dentare cat mai mult timp, inclusiv pentru ca un copil mai mare intelege altfel durerea si faptul ca medicul ii face bine, nu rau.

De asemenea, este important ca copilul sa nu piarda prematur dintii de lapte, pentru ca acest lucru poate cauza un dezechilibru al muscaturii atat in prezent, cat si pentru viitorii dintii definitivi.

O problema des intalnita este faptul ca parintii nu stiu ca primele maselute definitive erup in jurul varstei de 6 ani. De aceea igiena orala este ignorata, mai ales in acea zona mai greu accesibila si prin urmare, deseori, molarii de 6 ani sunt pierduti de la varste mici. Ceea ce cauzeaza probleme ale dentitiei permanente, necesitatea aparatelor dentare si dezechilibre ale muscaturii.

 

Nutritie corecta pentru dinti definitivi sanatosi

Este foarte important ca in perioada eruptiei dintilor definitivi sa asiguram o nutritie optima copiilor, pentru ca dintii sa se formeze sanatosi si puternici.

In prima faza dupa erupere, dintii au suprafete poroase si nu sunt complet mineralizati, fiind mai expusi carierii.  

Alimentatia conteaza. Si conteaza foarte mult. Dintisorii copiilor sunt din ce in ce mai cariati in ultimii ani, in special din cauza alimentatiei.

Copii in prezent consuma din ce in ce mai mult dulciuri, de la varste foarte fragede, iar zaharul din foarte multe alimente din comert predispun dintii la aparitia cariilor.

Iar oferirea in exces, de alimente pasate, pana la varste inaintate, dauneaza dezvoltarii normale a dentitiei si maxilarelor.

Copii trebuie sa invete sa mestece si trebuie sa invete sa manance sanatos.

Chiar si faptul ca parintii studiaza etichetele alimentelor si selecteaza atent produsele cumparate educa micii copilasi pentru un trai sanatos.

Alimentele acide cauzeaza eroziuni ale smaltului fragil al dintisorilor de lapte si a celor definitivi, abia erupti.

Acidul demineralizeaza smaltul si al doilea pas este eroziunea sau aparitia cariilor.

Smaltul dentar este acel strat foarte dens, care protejeaza dintele de agentii externi. Importanta sa este vitala pentru sanatatea dintelui, caci bacteriile ce trec de el pot distruge usor dintele. Smaltul dentar este format din calciu si fosfor. Tesutul osos care sustine dintii pe arcade este format din calciu, fosfor, carbon, fluor, magneziu si alti compusi.

De aceea este important aportul crescut al acestora in organism in frageda copilarie, atunci cand se formeaza mugurii dentari si tesutul osos este in plina dezvoltare.

Sursele de calciu sunt laptele, iaurtul, branzeturile, galbenusul de ou, patrunjelul, somonul, sardinele, migdalele, broccoli, spanac, smochine.

Fosforul se regaseste in oua, peste, lapte, fructe, branza, cascaval, paine neagra, nuci.

Fluorul intareste smaltul dentar si previne formarea cariilor. Asimilam fluorul in principal din apa de baut, asa ca, din punct de vedere al sanatatii orale este importanta hidratarea copiilor, atat pentru aportul de fluor cat si pentru curatarea cavitatii bucale de resturi alimentare.

Nutritia conteaza, atat pentru copii cat si pentru adulti. Dar noi, adultii, avem indatorirea de a veghea sanatatea copiilor nostri. Iar sanatatea dintilor creeaza premisele pentru o viata sanatoasa din punct de vedere fizic si emotional.

Aspectul financiar este si el important, caci costurile unei alimentatii corecte si al consultatiilor regulate la stomatolog sunt infime comparativ cu costurile aferente tratamentelor complexe necesare in cazul afectiunilor dentare agravate si netratate.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Despre bucurie.
Despre bucurie.

Vă propun un exercițiu de imaginație: Imaginați-vă o lume în care toți oamenii din jurul vostru sunt foarte fericiți,

Follow @neoclinique pe Instagram
Follow @neoclinique pe Instagram

Urmariti-ne pe instagram ca sa vedeti cele mai frumoase rezultate ale munci...

Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos
Tratamentul Pungilor Parodontale: Restaurarea Zâmbetului Sănătos

Utilizăm instrumente avansate cu ultrasunete pentru îndepărtarea eficientă a tartrului și a plăcii bacteriene..

Retracția gingivală
Retracția gingivală

Retragerea gingiilor este, de obicei, un proces lent și nu foarte ușor de observat  de la începutul apariției. Unii pacienți descoperă această afecțiune în urma unui consult stomatologic,

Albirea dentara este periculoasa?
Albirea dentara este periculoasa?

In primul rand, trebuie sa tragem o linie foarte clara intre albirea dentar...

Program Internship 2016 la Neoclinique Militari
Program Internship 2016 la Neoclinique Militari

Esti student la Stomatologie in anul 1, 2 sau 3?Iti doresti sa inveti...