Candidoza bucală: cauze, simptome, tratament

Candidoza bucală: cauze, simptome, tratament

Contactează-ne la numărul 0371000111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

 

Ce este candidoza bucală?

 

Candidoza orală, sau așa cum este cunoscută în mod obișnuit, candidoza bucală sau orofaringiană, este o infecție fungică care afectează gura, limba și esofagul. Candida este de obicei prezentă în corpul uman, dar nu provoacă întotdeauna o infecție și apare atunci când fungii se formează și se dezvoltă necontrolat. Candidoza orală este mai frecventă la sugari și adulții în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă. În cele mai multe cazuri, poate fi tratată și vindecată fără dificultate dacă este descoperită la timp.

 

Care sunt cauzele apariției unei candidoze bucale?

 

Candida este prezentă în organism la nivelul gurii, tractului digestiv, dar și pe piele, asemenea multor alte bacterii și microorganisme. De obicei, sistemul imunitar are rolul de a respinge organismele dăunătoare precum bacteriile, ciupercile și virușii, menținând un echilibru între microbii buni și răi, dar, uneori, aceste mecanisme de protecție eșuează, ducând la creșterea numărului de ciuperci, dezvoltând astfel infecțiile orale.

Cel mai frecvent tip de ciupercă candida este Candida Albicans și este dezvoltată de o serie de factori precum sistemul imunitar slăbit, stresul  sau eventualele tratamente alopate care afectează flora bacteriană, provocând dezechilibre la nivelul acesteia.

 

Alți factori care conduc la apariția candidozei bucale:

 

  • uscăciunea mucoasei bucale;
  • sarcina deoarece modificările hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizând apariția candidozei;
  • igiena orală precară;
  • abuzul de antibiotice favorizează apariția candidozei prin alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale.

 

Categorii de pacienți predispuși la această afecțiune:

 

  • sugarii sunt mai predispuși la apariția candidozei bucale deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat;
  • pacienții HIV pozitivi au risc foarte mare de a dezvolta candidoza bucala;
  • pacienții cu diabet zaharat sunt, de asemenea predispuși la candidoza, deoarece nivelul crescut al glucozei în sânge reprezintă un factor favorizant pentru creșterea în exces a ciupercilor.

 

Simptomele candidozei bucale

 

         Candidoza bucală apare brusc, fără simptome care să indice un debut al infecției. Simptomele comune sunt reprezentate de modificări ale salivei și leziuni pe limbă sau pe interiorul obrazului. Aceste leziuni sunt albe și cremoase ca textură. Ele pot apărea și pe cerul gurii, pe gingii, pe amigdale sau pe esofag.

 

Alte simptome ale candidozei bucale sunt:

 

  • roșeață și durere la nivelul gurii sau în colțurile buzelor;
  • pierderea parțială a gustului;
  • senzația de uscăciune a gurii;
  • durerile și sângerările bucale, ce pot fi provocate inclusiv în timpul curățării dinților. În cazurile mai severe, aceste leziuni se pot extinde către esofag și provoca durere și dificultăți la înghițire.
  • febra, în cazul în care infecția se extinde către esofag.

 

Tipuri de candidoze bucale după aspectul acestora

 

  1. Candidoză pseudomembranoasă – este caracterizată prin apariția petelor albe sau acoperirea totală cu o peliculă albicioasă, care, odată îndepărtată, dezvăluie leziuni eritematoase sau chiar sângerări la nivelul mucoasei.
  2. Candidoza eritematoasă - se manifestă prin apariția unor leziuni deschise și are mai multe subtipuri: stomatită asociată protezei dentare, stomatită unghiulară, glosită romboidă mediană și stomatită indusă de antibiotice.
  3. Candidoza hiperplazică sau nodulară - se manifestă prin apariția unor leziuni nodulare, albicioase și persistente.

 

Tratamentul candidozei bucale

 

       Pentru a trata corect candidoza bucală, este important ca aceasta să fie depistată și diagnosticată la timp și corect de către un medic stomatolog. Specialistul poate diagnostica infecția prin examinarea cavității bucale și a simptomelor, iar, în anumite cazuri, se poate preleva țesut pentru biopsie, pentru confirmarea diagnosticului.

Dacă medicul suspectează o candidoză esofagiană, acesta va preleva o probă tamponată din gât sau poate folosi endoscopia pentru confirmarea diagnosticului. Prelevarea probei din gat se va face cu ajutorul unui tampon din bumbac steril, urmând ca acesta să fie ulterior trimis pentru testare în laborator.  

În cazul endoscopiei, specialistul va folosi un tub subțire cu o cameră atașată, pe care îl va introduce prin gură, pentru examinarea esofagului. Este posibilă și prelevarea de țesut pentru analize ulterioare, în cadrul endoscopiei.

Pentru a trata medicamentos, medicul stomatolog poate recomanda medicamente antifungice cu substanțe active precum fluconazol, clotrimazol, itraconazol sau amfotericina B (recomandată, de regulă, pentru tratarea candidozelor bucale severe).

Pe lângă tratamentul alopat care vă este administrat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda câteva măsuri suplimentare pentru combaterea candidozei bucale. Igiena orală adecvată joacă un rol important în evitarea dezvoltării unor astfel de infecții, de aceea este necesară schimbarea periuței de dinți după terminarea tratamentului alopat, periajul trebuie realizat în mod  corect și, de asemnea, se recomandă evitarea zonelor afectate de leziune, precum și evitarea spray-urilor și apelor de gură dacă nu au fost recomandate de către medicul stomatolog.  

 

Modalități de prevenire a candidozei bucale

 

  • clătirea gurii după mese sau după administrarea medicamentelor
  • o igienă orală adecvată danturii și un periaj corect și complet
  • igienizarea corectă a protezelor dentare
  • controale stomatologice periodice
  • atenția la alimentație
  • reducerea cantității de zahăr
  • sterilizarea regulată a suzetelor și biberoanelor în cazul sugarilor

 

În concluzie, candidoza bucală, asemenea tuturor afecțiunilor dentare, trebuie tratată corect sub supravegherea atentă a medicului stomatolog, de aceea sfatul nostru este să vă adresați medicului dumneavoastră la apariția oricărui simptom enumerat pentru ca aceasta să poată fi ținută sub control și pentru a nu degenera în cazuri mult mai grave.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Mircea Gheorghita
Mircea Gheorghita

Medic Specialist Chirurgie Oro Maxilo Faciala, Implantologie, As.Universitar Facultatea de Medicina si Farmacie Craiova

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Welcome package 2
Welcome package 2

Welcome package 2 Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Tomografia computerizată CBCT

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?
Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Da, dintii de lapte se pot caria. De altfel, numarul copiilor care prezinta carii pe dintii de lapte este chiar in crestere.Si ce daca? De ce sa ma stresez si din acest motiv? Pe mine nu m-au dus parintii la dentist pana tarziu. Dar, aparentele insala. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu toti suntem la fel, iar cercetarile au aratat ca afectiunile dintilor de lapte si pierderea lor prematura pot duce la probleme ale dentitiei definitive.

Interviu - Dr. Radu Daniel
Interviu - Dr. Radu Daniel

Am ales stomatologia pentru că imi place să lucrez cu oamenii, să ii ajut, să le transmit din energia și pasiunea mea pentru meserie

Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei
Ce este caria dentara si cum putem preveni aparitia ei

Caria dentară este o afectiune care poate duce la probleme dentare grave, daca nu este tratata. Un diagnostic de carie dentara se pune in timpul unei examinari clinice, iar medicul dentist va recomanda următorii pasi, in functie de severitatea afectiunii. In acest articol vom discuta despre ce sunt cariile dentare, de ce apar, modul in care le tratam si strategiile de prevenire ale acestei afectiuni.

Fisa Dentara si Prima Vizita
Fisa Dentara si Prima Vizita

 Fisa Dentara si Prima VizitaDaca ati decis sa deveniti pacient N...

Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea
Extractia dentara: cand este necesara, ce presupune si cum este recuperarea

Dintii sunt foarte importanti nu doar pentru a vorbi si a manca, ci si pentru mentinerea fortei si structurii osului maxilarului si a cavitatii bucale. Acesta este motivul pentru care, ori de cate ori este posibil, medicul dentist va recomanda restaurarea dintilor in locul extractiei dentare.

Implantul Dentar
Implantul Dentar

Implantul DentarNeoclinique Bucuresti ofera servicii de implantologie ...