Boala parodontala denumita si parodontoza

Boala parodontala denumita si parodontoza

Aflati din acest articol tot ce doreati sa stiti despre parodontita si informatii despre tratamentul parodontozei. Evitati edentatia (caderea completa a dintilor)

Ce este boala parodontontala, cunoscuta si sub denumirile de parodontita, parodontoza?

Este o afectiune a parodontiului, adica structurile ce asigura sustinerea dintilor in oasele maxilare. Parodontiul este format din gingie, cementul radicular, ligamente si osul alveolar. Gingia se numeste parodontiul de invelis. Parodontoza este o infectie bacteriana intr-un stadiu avansat, datorita igienei bucale insuficiente sau incorecte.

Aparitia parodontozei este cauzata in principal de placa bacteriana, aceasta fiind o pelicula insesizabila si lipicioasa alcatuita din bacterii dupa ce au interactionat cu amidonul si zaharul din alimente.

 

Cand placa bacteriana erodeaza osul pe care se sustine dintele, denumit si alveola, apare aceasta afectiune parodontica, care evolueaza in cateva stadii. In etapele incipiente parodontoza poate fi incetinita sau oprita. Se poate face un chiuretaj subgingival pentru curatarea placii bacteriene de sub gingie, din partea de jos a dintilor.

Diagnosticul bolii parodontale

Pungile parodontale (lipsa osului care a fost inlocuit de o gingie inflamata) se vad pe o radiografie dentara si daca au 4 milimetri este gingivita iar intre 5 si 9 milimetri este vorba de boala parodontala.

Pacientii nu se prezinta la timp la medicul stomatolog pentru depistarea parodontozei fiindca nu este dureroasa, astfel boala poate sa avanseze ani de zile, bacteriile distrugand osul si ligamentele dintilor. Insa consecinta parodontitei, faptul ca se ajunge la extractie dentara, ar trebui sa motiveze pacientii bine informati sa aleaga diagnosticul timpuriu si tratamentul.

Efectuarea detartrajului periodic, cel putin o data la 6 luni, inclusiv detartraj subgingival va poate ajuta sa evitati parodontoza sau sa o diagnosticati din timp.

Parodontoza este cauza mai multor extractii dentare decat cariile dentare, la pacientii trecuti de 40 de ani, asadar la primele semne de gingivita, pacientul trebuie sa se prezinte la un control la medicul stomatolog si sa urmeze riguros tratamentul prescris pentru a evita evolutia gingivitei spre parodontoza.

Ce tratamente ofera Neoclinique pentru parodontoza?

Gasiti listate o parte dintre aceste tratamente pe pagina : preturi parodontologie

Este vorba de:

  • Full Mouth Desinfection
  • Chiuretaj in camp deschis (Operatie Parodontala) / Hemiarcada
  • Chiuretaj in camp inchis sau deschis, per dinte

  • Tratament antiseptic pentru pungi parodontale

Inainte de parodontoza se manifesta Gingivita

Gingiile sanatoase au o culoare roz inchis si sunt solide la atingere. Cand devin moi si au alte culori, mai spre alb sau mai spre vanat, in special daca sangereaza, inseamna un inceput de gingivita care trebuie tratat.

Placa bacteriana care se acumuleaza pe dantura contine bacterii care genereaza acizi si toxine. Acestea produc o inflamare a testurilor gingivale. Simptomele gingivitei sunt inrosirea gingiilor, umflarea acestora si sangerarea gingiilor la periaj sau in timpul consumarii unor alimente dure, de exemplu cand muscati dintr-un mar.

Cu cat placa bacteriana si tartrul stau mai mult pe dinti si se acumuleaza in cantitati mai mari, cu atat si gingivita se manifesta mai rapid si mai deranjant.

Gingivita netratata evolueaza de la inflamatie la infectie si se extinde la baza dintelui si a ligamentelor care il sustin in alveola osoasa.

Cum puteti sa recunoasteti un inceput de parodontoza?

  • Daca utilizarea atei dentare provoaca sangerare abundenta interdentar

  • Gingiile sunt neobisnuit de moi la atingere si au o culoare schimbata spre roz

  •  

  •  

  • Fumatul si parodontoza

    Fumatul frecvent si in cantitati mari este un factor important de risc pentru parodontoza. Cu alte cuvinte daca sunteti fumator va veti pierde dintii destul de repede. Chiar si fumatorii pasivi sunt afectati in aceeasi masura de chimicalele nocive, riscand boli dentare.

    Tutunul scade capacitatea sistemului imunitar, astfel infectiile parodontale pot sa evolueze foarte rapid si sa cauzeze un grad de distrugere crescut fata de parodontoza la nefumatori

    Diabetul, alimentatia si parodontoza

    Tot din cauza ca afecteaza sistemul imunitar, diabetul este una din bolile care cauzeaza infectiile bucale si parodontoza. Deasemenea lipsa calciului, a vitaminelor B si C din alimentatia zilnica poate duce la parodontoza. Calciul care este necesar in cantitate de 1 - 1,2 grame pe zi la adulti, in special la cei in varsta, contribuie la mentinerea tesuturilor osoase care sustin dantura.

    Varsta, Medicamentele si parodontoza

    Sunt multe categorii de medicamente consumate frecvent timp de cativa ani, cum ar fi cele pentru raceli, care scad nivelul secretiei de saliva. Deoarece saliva contribuie la curatarea cavitatii bucale si la impiedicarea raspandirii bacteriilor, lipsa acesteia va duce in timp la boala parodontala. Deasemenea odata cu inaintarea in varsta, la peste 45-50 de ani structurile osoase care sustin dantura pot fi afectate mult mai usor de parodontoza cauzand chiar si edentatii complete (caderea tuturor dintilor)

     

     

     

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Welcome package 1
Welcome package 1

Consultație și plan de tratament Test Drive Your Smile Igienizare dentară completă Radiografie panoramică digitală

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri
Stomatologia digitala - CAD/CAM si Estetica prin Skyn-uri

Incepand cu ianuarie 2016 oferim coroane si fatete dentare intr-o singura s...

Dotari, Tehnologie si Tehnici Actuale
Dotari, Tehnologie si Tehnici Actuale

Dotari, Tehnologie si Tehnici ActualeDotarea tehnica corespunde stan...

Paradontoza: Stadiile, Simptomele și Opțiunile de Tratament
Paradontoza: Stadiile, Simptomele și Opțiunile de Tratament

Paradontoza evoluează în mai multe etape, de la inflamația gingiilor până la distrugerea severă a țesuturilor de susținere ale dinților

8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău
8 moduri în care poți proteja dinții copilului tău

Vrei ca copilul tău să zâmbească mereu, mândru de zâmbetul său? Vrei să îl ferești de carii, infecții dentare, boli parodontale și pierderea prematură a dinților definitivi? Cu cât începi mai devreme îngrijirea orală a copilului tău, cu atât îi vei putea proteja dinții mai bine. Iată 7 sfaturi pentru tine.

Retracția gingivală
Retracția gingivală

Retragerea gingiilor este, de obicei, un proces lent și nu foarte ușor de observat  de la începutul apariției. Unii pacienți descoperă această afecțiune în urma unui consult stomatologic,