Ce este tartrul si cum scapam de el?
Acesta este un subiect important, deoarece acumularea de tartru pe dinti poate afecta tesuturile de sustinere a dintilor si poate conduce la pierderea prematura a acestora. La Neoclinique, credem in ingrijirea dentara holistica, preventiva. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre tartru, precum si sfaturi utile pentru a preveni acumularea tartrului.
Ce este tartrul si de ce apare
Tartrul sau popular, "piatra" de pe dinti este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna, intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara ("de lapte’').
Zilnic, anumite minerale din saliva, in contact cu anumite alimente și substante (in special zahar si amidon), se intaresc pe suprafata dintelui, sub forma de placa bacteriana. Placa dentară este formată din aproximativ 400 de specii diferite de bacterii.
Viteza de formare a tartrului difera de la individ la individ, fiind influentata de compozitia salivei individului, printre altele. Placa bacteriana se inlatura zilnic, prin practicile de igiena orala.
Tartrul nu poate fi indepartat prin igienizarea dintilor, trebuie indepartat regulat, de catre medicul stomatolog, unsa poate fi prevenit prin igiena riguroasa și controale periodice însoțite de igienizarea profesionala la 6 luni.
Acumularea de tartru pe suprafata unui dinte sau subgingival este un teren excelent de reproducere pentru bacterii. Tartrul trebuie indepartat in mod regulat, deoarece depozitele bacteriene provoaca gingivita.
Este dificil sa detectati singur prezenta tartrului, dar uneori suprafețele interioare ale dintilor se pot simti aspre la atingere. Este important sa efectuati periodic controale dentare și detartrajul, ori de cate ori este necesar.
Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti. De aceea detartrajul este recomandat de doua ori pe an, sau chiar mai des daca observati ca s-a acumulat mult tartru.
Depunerea tartrului favorizeaza bolile parodontale (afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os), aparitia cariilor, a halenei (respiratia neplacut mirositoare), mobilitatea dintilor, ducand in final la pierderea danturii.
Tipuri de tartru
Exista doua feluri de tartru: supragingival si subgingival.
• Tartrul supragingival
Tartrul care se acumulează pe dinții deasupra liniei gingivale și este ușor de văzut de către medicul dentist se numește tartru supragingival.
Tartrul supragingival tinde să se formeze preferențial pe suprafața linguală a celor 6 dinți centrali inferiori.
Bacteriile care se dezvoltă în tartrul supragingival sunt bacterii dependente de oxigen, mai puțin periculoase decat cele independente de oxigen, existente in tartrul subgingival.
Detartrajul supragingival este mai facil și se formează mai rapid decat cel subgingival.Tartrul supragingival este stadiul initial, iar daca detartrajul este efectuat regulat, nu se va ajunge la stadii avansate ale depunerii de tartru si la afectarea gingiilor si a tesutului osos.
• Tartrul subgingival
Tartrul care se formează sub linia gingivală și, prin urmare, nu este vizibil imediat, este cunoscut sub numele de tartru subgingival.
Acest tip de tartru este de obicei de culoare maro închis până la negru verzui și poate fi detectat cu instrumentarul stomatologic.
Atunci cand placa bacteriana continua sa se raspandească sub linia gingivala, țesutul gingival incepe in cele din urma sa se indeparteze de dinti, formand spatii numite generic pungi parodontale ("buzunarase" formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat etc.), care se infecteaza. Pungile parodontale mai adanci de 4 milimetri, pot indica faptul ca aveti parodontoza.
Cand tartrul se acumuleaza in pungile parodontale, bacteriile pot distruge structurile osoase si tisulare inconjuratoare. Tratamentul parodontozei implică de obicei detartrajul subgingival, pentru a îndepărta tot tartrul ce afecteaza radacina. Chirurgia parodontala poate fi, de asemenea, necesara pentru tratarea oricarei resorbtii osoase, dar pentru ca intervențiile sa fie noninvazivă se folosește în inclusiv laser-ul.
Bacteriile independente de oxigen, care formeaza tartrul subgingival, sunt mai dăunătoare, în comparație cu bacteriile dependente de oxigen ce formeaza tartrul supragingival. Aceste bacterii pot deteriora gingia și pot provoca parodontoza. Bacteriile subgingivale sunt, de asemenea, legate de o varietate de probleme cardiace, cum ar fi bolile de inimă și problemele renale.
Cum scapam de tartru prin procedura de detartraj
Indepartarea tatrului se face printr-o operatiune simpla si nedureroasa numita detartraj cu ultrasunete.
Aparatul pentru curatarea tartrului foloseste ultrasunetele care sparg doar depunerile de tartru si le indepartaza de pe dinti, fara a afecta smaltul dintilor. Jetul de apa pe care il emite aparatul de detartraj are mai multe roluri: spala dintii de bucatile de tartru, maseaza suprafata gingiilor si raceste dintii avand un efect calmant in timpul procedurii.
Daca este necesar, sedinta de detartraj este urmata de o etapa de periaj profesional in care, utilizand o periuta rotativa si o pasta speciala, se elimina ultimile resturi, se lustruiesc dintii si se intarzie, astfel, viitoarele depuneri de tartru. In general dupa ce se foloseste airflow-ul nu mai este necesar periajul.
De asemenea, se utilizeaza in locul periutei cu pasta abraziva si air flow-ul, care completeaza etapa de detartraj curatand inclusiv interdentar. Indepartarea tartrului se face numai de catre medicul stomatolog sau igienistul dentar, in cadrul unei programari pentru un detartraj complet, o igienizare profesionala completa cu instructajul aferent, personalizat fiecărui pacient în parte.
Pentru mentinerea unei igiene bucale adecvate si prevenirea problemelor dentare ulterioare trebuie vizitat medicul stomatolog sau igienistul dentar pentru control cat si pentru efectuarea unui detartraj, in mod regulat, o data la 6 luni, iar fumatorii sau cei cu probleme parodontale în general, o data la 3 luni.
Beneficii ale detartrajului cu ultrasunete
Oprind dezvoltarea placii bacteriene, diminuati sangerarile gingivale si probabilitatea de a avea carii in zonele afectate de tartru.
Restaurati aspectul estetic natural al dintilor, dantura va arata mult mai bine dupa ce eliminati tartrul adunat dupa 6 luni sau mai mult.
Prin profilaxia dentara, adica suma de proceduri de preventie a bolilor dentare care include si detartrajul, evitati boala parodontala, o afectiune care creste mobilitatea dintilor si duce la caderea acestora, o cauza a ei fiind si acumularea excesiva de tatru subgingival.
Profitati de o procedura simpla, nedureroasa cum este cea de detartraj cu ultrasunete, care va ajuta in mai putin de 1 ora sa eliminati sursa multor probleme dentare. De exemplu daca aveti masele de minte, acestea pot fi curatate eficient de placa bacteriana doar cu instrumentele din cabinetul stomatologic.
Odata cu detartrajul se face si o inspectare vizuala a sanatatii danturii dvs. si aflati exact ce probleme dentare trebuie tratate urgent, pentru a va pastra dantura sanatoasa.
Am nevoie de un detartraj?
Ce ati raspunde la urmatoarele intrebari:
• consumati foarte rar alimente care pateaza sau erodeaza dintii, cum ar fi cafea, coca cola, dulciuri, ceaiuri?
• sunteti nefumator?
• periajul dentar zilnic decurge fara sangerari gingivale?
• va spalati pe dinti de 2 ori pe zi minim 2 minute cum este recomandat? • dupa spalarea pe dinti utilizati ata dentara si apa de gura?
• ati mai fost la un detartraj in cabinetul stomatologic in ultimele 12 luni?
Daca raspunsul este "Nu" la cel putin jumatate din aceste intrebari, este nevoie sa faceți o programare la un control de rutina și o igienizare profesionala în clinica.
Cum putem preveni reaparitia tartrului
• Periati cel puțin de doua ori pe zi;
• Folositi o tehnica adecvata de periere. Tineți periuta de dinti la un unghi de 45 de grade, utilizand miscari mici, blande, circulare. Periati timp de 2 minute;
• Folositi zilnic ata dentara sau dusul bucal. Ata indepartează placa ce se acumuleaza intre dinți, unde periuta de dinți nu poate ajunge;
• Fiți atenți la ce mâncați. Zaharul hraneste bacteriile care formeaza tartrul, asa ca cel mai bine este sa evitati zaharurile și carbohidratii rafinati, prelucrati. Legumele crude pot ajuta la indepartarea zilnica a placii dentare;
• Igienizari profesionale regulate. Va asteptam de doua ori pe an pentru igienizari dentare profesionale. Ca parte a rutinei obisnuite de igiena orala, acesta este cel mai eficient mod de a preveni acumularea de tartru;
• Utilizati o periuta de dinti de inalta calitate. Desi nu sunt absolut necesare, va recomandam si utilizarea periutei de dinti electrice, in paralel cu cea clasica, deoarece aceasta tinde să fie mai eficienta la indepartarea placii;
• Opriti fumatul;
• Incercati sa consumati ceai verde. Ceaiul verde controleaza bacteriile si scade aciditatea salivei, reducand acumularea placii dentare.
Neoclinique va ofera servicii complete si corecte de igienizare dentara si profilaxie: detartraj supragingival si subgingival + airflow, proceduri efectuate in cabinetul stomatologic.
De multe ori pacientii sunt surprinsi de cat de bine arata dintii lor dupa ce a fost curatat tartrul si placut impresionati de faptul ca detartrajul nu a fost dureros si nici scump. Iar durata procedurii de igienizare este de maxim 1 ora.
Igienizarea dentara are atat de multe beneficii pentru mentinerea sanatatii dentare incat nu exista niciun motiv pentru care sa o amanati. Accesati : pagina de preturi pentru Detartraj si programati-va apeland 0371.000.111.
Cu siguranta va intereseaza si :
Lista de preturi pentru detartraj cu ultrasunete si airflow
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.