Copiii la medicul stomatolog

Copiii la medicul stomatolog

Iata o lista de intrebari frecvente legate de vizita la medicul stomatolog a copiilor si raspunsurile noastre:

Cand ar trebui facuta prima vizita la medicul stomatolog?

Un lucru important pentru cei mici este ca familiarizarea cu vizita la medicul stomatolog sa se faca cat mai devreme, deoarece bunele obiceiuri pentru sanatate orala se invata de timpuriu. Noi recomandam ca parintii sa vina la stomatolog cu copilul inca de la aparitia primului dinte, pentru a primi cele mai bune indicatii despre cum sa le ingrijeasca disti.

 

Care sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni dentare la copii?

Cu siguranta raspunsul este “caria dentara”. In cazul copiilor, cariile dentare evolueaza foarte rapid si pot afecta dintii permanenti, chiar daca acestia nu au aparut inca. Varsta la care pot aparea cariile poate parea surprinzatoare: 2 ani si uneori chiar si mai devreme.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei cariei dentare?

Motivele pentru care apar cariile dentare au legatura de multe ori cu factorii genetici, la care se adauga unul sau mai multe din elementele urmatoare: lipsa unei igiene bucale corespunzatoare, o dieta bogata in zahar, adormirea cu biberon cu lapte, suc sau alte bauturi decat apa etc. 

Care sunt principalele masuri pentru prevenirea cariilor?

Preventia problemelor stomatologice se poate face, in functie de grupa de varsta, prin: controale periodice, folosirea produselor de igiena orala potrivite pe grupe de varsta si individualizate. In general, disciplina dentara riguroasa si timpurie este suficienta pentru a avea o dantura sanatoasa: periaj corect efectuat dimineata si seara, controale regulate efectuate la 3-6 luni la medicul pedodont, incurajarea copilului sa manance gustari sanatoase (mar, morcov) etc.

 

Suptul degetului afectează dantura unui copil?

Suptul degetului este un instinct natural, care in general este asociat cu alaptarea sau lipsa acesteia. Instictul de supt al degetului apare uneori chiar din viata intrauterina, deci este foarte puternic imprimat in fondul de gesturi al unui copil. La varste mai mari (peste 6 luni), suptul degetului are un efect calmant in cazul in care copilului ii este foame, sete, somn.

 

Degetul supt este de cele mai multe ori degetul mare si este plasat deasupra limbii, astfel incat degetul impinge in afara dintii superiori si in interior dintii inferiori. Din aceasta cauza suptul degetului poate determina in timp o aliniere anormala a dintilor (malocluzii), care se pot corecta dupa ce copilul inceteaza sa isi mai suga degetul.

 

Cand ar trebui inceput ritualul de ingrijire a dintilor si care sunt etapele?

Inca din perioada bebelusiei trebuie luate masuri de igiena orala. Chiar dinainte de aparitia dintilor puteti peria usor sau curata cu un tifon moale zona gingiilor. Din momentul in care apare primul dintisor, va recomandam sa incepeti periajul de doua ori pe zi, dimineata si seara. Puteti folosi in acest sens periute speciale pentru copii, cele tip degetar, din silicon, care au si efect de calmare si masare a gingiilor si sunt si un bun prilej de a-l obișnui pe copil cu igiena orală.

Dupa varsta de 1 an este obligatoriu periajul dintilor de lapte cu periute si pasta de dinti potrivite segmentului lor de varsta. Pana in 4 ani se recomanda parintilor sa ii lase pe copii sa se perieze singuri, dar sa ii si ajute, pentru un periaj temeinic.

O grija deosebita trebuie acordata molarului de 6 ani, unul din cei mai importanti dinti ai cavitatii orale, cheia ocluziei. Sfatul nostru este ca acest molar sa fie atent supravegheat de medicul stomatolog pana la varsta de 10 ani, cand copilul este suficient de mare sa isi acorde o igiena perfecta. Riscurile aparitiei cariilor pe dintii permanenti sunt foarte mari intre 6 si 10 ani.

Distribuie pe:

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Zana Maseluta, Dr. Ana, NeoClinique si SOS Satele Copiilor, Decembrie 2012
Zana Maseluta, Dr. Ana, NeoClinique si SOS Satele Copiilor, Decembrie 2012

Zana Maseluta, Dr. Ana, NeoClinique si SOS Satele Copiilor, Decembrie 2012...

Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19
Ce este bine sa stii despre noul virus COVID-19

Denumirea noului virus nu este Coronavirus, ci SARS-CoV-2. In 11 februari...

Interviu - Dr. Cristina Toader
Interviu - Dr. Cristina Toader

Am investit în tehnologie, în cursuri pentru noi și in echipa Neoclinique foarte mult, am creat un sistem de organizare al serviciilor astfel încât să se elimine posibilitatea apariției unor erori medicale, ne dezvoltăm în permanență și evoluăm din punct de vedere medical. Și întotdeauna ne ascultăm pacienții și nevoile acestora.

Intrebari frecvente despre estetica dentara si ce sunt fatetete dentare SKYN Concept
Intrebari frecvente despre estetica dentara si ce sunt fatetete dentare SKYN Concept

Consultatia de estetica dentara este un proces rapid si placut format din c...

Cum stii daca esti un candidat pentru remodelarea cosmetica a zambetului?
Cum stii daca esti un candidat pentru remodelarea cosmetica a zambetului?

Forma si designul dintilor fiecarui pacient ar trebui sa fie adaptate indiv...

Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?
Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Da, dintii de lapte se pot caria. De altfel, numarul copiilor care prezinta carii pe dintii de lapte este chiar in crestere.Si ce daca? De ce sa ma stresez si din acest motiv? Pe mine nu m-au dus parintii la dentist pana tarziu. Dar, aparentele insala. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu toti suntem la fel, iar cercetarile au aratat ca afectiunile dintilor de lapte si pierderea lor prematura pot duce la probleme ale dentitiei definitive.