Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Dinti de lapte cariati. Ce solutii exista?

Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Da, dintii de lapte se pot caria. De altfel, numarul copiilor care prezinta carii pe dintii de lapte este chiar in crestere.Si ce daca? De ce sa ma stresez si din acest motiv? Pe mine nu m-au dus parintii la dentist pana tarziu. Dar, aparentele insala. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nu toti suntem la fel, iar cercetarile au aratat ca afectiunile dintilor de lapte si pierderea lor prematura pot duce la probleme ale dentitiei definitive.

De ce se cariaza dintii de lapte

Dintii de lapte se cariaza atunci cand gura copilului este plina  cu bacterii ce au actiune acida asupra dintilor. Aceste bacterii se pot transmite de la alti copii sau chiar de la parinti, bunici, bone, prin utilizarea aceleiasi lingurite, prin gustarea mancarii copilului sau prin sarutul pe gurita.

Dar de cele mai multe ori, copilul ajunge sa aiba dinti de lapte cariati din cauza consumului de zahar, de sucuri in loc de apa, de lapte indulcit inainte de culcare, fara ca apoi sa fie spalati dintisorii.

Parintii nu reusesc de fiecare data sa igienizeze corect dintii copilului,  din cauza opozitiei acestuia, copii fiind nerabdatori si nelasand parintii sa ii spele pe dinti asa cum ar trebui, sau chiar deloc, alteori insistand sa se spele singuri de la varste mici.

Cel mai bine este ca parintii sa constientizeze riscurile nespalarii corespunzatoare si regulate pe dinti a copilului, inca de la primul dintisor de lapte. Iar apoi sa ia masuri in privinta asta, incercand  metode noi de convingere a copilului sau de transformare a spalatului pe dinti in joaca. 

Tratamente pentru dintii de lapte cariati

Echipa noastra de medici pedodonti lucreaza pentru a facilita tratamentul cariilor pentru micii si tinerii nostri pacienti. Mai intai, indepartam zona degradata din jurul zonei cariate, pentru a opri raspandirea bacteriilor. Apoi, umplem cavitatea formata cu un material de culoare dintelui. In cazuri rare sau extreme, poate fi necesara o coroana dentara.

Personalul nostru este experimentat in tratarea copiilor, astfel incat acestia sa poata avea o experienta generala pozitiva la noi in clinica. Realizam tratamente nedureroase si lucram in ritmul copilului, pentru a evita formarea fobiei de stomatolog, pentru ca viitoarele vizite stomatologice sa decurga bine.

Tratarea cariilor este absolut necesara, pentru evitarea unui eventual abces dentar la dintii de lapte. Trebuie evitata scoaterea dintilor de lapte la copii, deoarece rolul lor in dezvoltarea unei dentitii definitive sanatoase este unul foarte important.

Daca va ganditi ca dintii de lapte nu pot fi durerosi, trebuie sa stiti ca dintii de lapte au nervi si pot fi supusi tratamentului endodontic, ca si dintii permanenti.

Daca credeti ca copilul dumneavoastra poate avea o carie, programati-va acum, pentru a opri avansarea rapida a procesului carios si pentru a evita durerea. De asemenea, ne puteti contacta daca aveti mai multe intrebari despre optiunile noastre de tratament.

Cum putem preveni aparitia de carii la dintii de lapte

Intrucat stim acum ca majoritatea cariilor dentare sunt cauzate de lipsa vitaminelor esentiale din dieta, puteti imbunatati sanatatea dentara a copilului dumneavoastra prin  cateva modificari dietetice si de stil de viata. Demineralizarea dintilor la copii poate fi evitata prin aceste metode:

Sprijiniti o nutritie corecta, bogata in alimente integrale, neprelucrate, eliminati majoritatea alimentelor procesate sau semipreparate. Sunt de preferat carnea si legumele proaspete. Astfel va veti asigura ca micutii primesc vitaminele si mineralele esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a dintilor. O dieta sanatoasa poate limita sau chiar impiedica formarea cariilor.

Limitati zaharul. Desi nu este nimic in neregula in a rasfata copilul ocazional, consumul de prea multe dulciuri - chiar si zaharuri naturale - poate duce la carii dentare. La nevoie, inlocuiti zaharul cu indulcitori naturali, precum siropul de artar, mierea sau fructe precum bananele si curmalele. Evitati sucurile de fructe, deoarece acestea nu contin fibre si sunt o sursa foarte concentrata de zaharuri. In schimb, oferiti-i copilului apa din belsug. 

Consumati alimente ce contin vitamine liposolubile. Vitaminele liposolubile (vitamina A, D, E si K) ajuta la dezvoltarea dintilor puternici si sanatosi si ajuta la procesul de remineralizare care ajuta la repararea smaltului inainte de formarea unei cavitati. Sursele obisnuite de vitamine liposolubile includ ulei de ficat de cod, lactate si carne oua, fructe de mare, somon salbatic, organe si legume verzi intunecate, cu frunze.

Introduceti in alimentatie grasimi sanatoase. Inlocuiti uleiurile vegetale poli-nesaturate si grasimile procesate cu grasimi traditionale, precum untul organic, uleiul de masline, ulei de cocos sau untura de casa.

Vizitati medicul stomatolog specialist pedodont din vreme, inca din frageda copilarie. Una dintre cele mai bune modalitati de a mentine sanatatea orala a copilului este de a detecta potentialele probleme din timp si de a le trata, inainte ca acestea sa devina grave. Stabiliti primul consult stomatologic al copilului dupa ce apare primul sau dinte sau atunci cand acesta implineste un an, oricare ar fi cel mai devreme.

Nu uitati de igiena orala regulata si constanta. Este important sa-l invatati pe copilul dumneavoastra regulile unei igiene dentare bune, de la o varsta frageda si sa ii oferiti un puternic exemplu propriu. Consultati-va cu medicul pedodont despre modalitatea corecta de a realiza igiena dentara a copilului.

De ce este important ca dintii de lapte sa nu se carieze?

Pentru ca aceasta cauzeaza dureri copilului.​

Pentru ca va determina necesitatea tratamentului stomatologic de la varste mici,  lucru neplacut in special pentru copilul neobisnuit cu consulturile stomatologice regulate.

Deseori, parintii ignora necesitatea consulturilor stomatologice regulate, de la varste fragede, iar copii ajung in urgenta, cu dureri mari, la cel mai apropiat cabinet stomatologic, tematori, intr-un loc necunoscut, despre care nu stiu mai nimic. De multe ori,  copiii nu stau ca sa fie tratati sau raman cu fobie de stomatolog.

Pentru ca pot duce la pierderea dintelui.

Caria dintelui de lapte avanseaza mult mai rapid decat caria dintelui definitiv, datorita structurii diferite a dintelui de lapte. Dintii de lapte sunt mai fragili, smaltul acestora fiind mai poros si mult mai usor afectat de carii. Structura dentinala este de asemenea mai fragila, permitand cariei sa avanseze extrem de rapid. Astfel, o carie incipienta poate duce rapid la pierderea dintelui.

Pierderea prematura a unui dinte de lapte va influenta negativ aspectul si regularitatea viitoarei danturi definitive. Dintii sunt in permanenta miscare, incercand sa ocupe spatiile ramase goale, fapt care va dauna capacitatii dintilor definitivi de a erupe in pozitie normala, datorita spatiului ingust sau inexistent. Bacteriile ce provoaca si intretin cariile dintilor de lapte pot fi transmise la dintii definitivi aparuti intre timp.

Pentru ca pot duce la carierea si pierderea altor dinti vecini.

Cariile inseamna bacterii. Bacteriile se pot transmite de la un dinte la altul, cauzand imbolnavirea dintilor vecini. La Neoclinique,problemele copiilor sunt tratate cu maxim profesionalism, de catre specialisti in pedodontie, care au experienta in problemele de sanatate orala ale celor mai mici pacienti.

Durerea nu isi are locul la Neoclinique, fiind evitata prin utilizarea tehnologiilor medicale avansate, prin atitudinea pozitiva a intregului personal si chiar si prin mediul ambient placut si relaxant, modern amenajat.

Sterilizarea minutioasa a instrumentarului asigura evitarea infectiilor nedorite, iar reputatia noastra buna ne precede.

Dedicarea, blandetea si atitudinea prietenoasa a medicului stomatolog pedodont este esentiala pentru formarea atitudinii viitorului adult fata de consultatiile si tratamentele stomatologice.

Ne dorim copii cu dinti sanatosi, cu zambete frumoase, ce vor deveni adulti increzatori in zambetul lor.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Aditie de os dentar
Aditie de os dentar

La Neoclinique pacientii beneficiaza de un cabinet de chirurgie OMF in care...

Interviu - Dr. Cristina Toader
Interviu - Dr. Cristina Toader

Am investit în tehnologie, în cursuri pentru noi și in echipa Neoclinique foarte mult, am creat un sistem de organizare al serviciilor astfel încât să se elimine posibilitatea apariției unor erori medicale, ne dezvoltăm în permanență și evoluăm din punct de vedere medical. Și întotdeauna ne ascultăm pacienții și nevoile acestora.

Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique
Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique

Servicii exclusiviste pentru pacientii clinicilor Neoclinique La N...