Eroziunea dentara: ce este, de ce apare si cum se tratează
Contactează-ne la numărul 0310 051 240 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.
Ce este eroziunea dentara
In timp ce din ce in ce mai multi oameni cunosc importanta periajului zilnic si a folosirii atei dentare pentru a-si mentine sanatatea orala, nu atat de multi oameni stiu cum sa-si protejeze dintii de o alta amenintare pentru sanatatea bucala.
Eroziunea dentara este un proces care slabeste smaltul dintilor si poate duce, in cele din urma, la formarea cariilor. De multe ori trece neobservata de aproape oricine, cu exceptia stomatologilor, dar poate provoca sensibilitate dentara, afectarea smaltului si decolorare, in unele cazuri.
Pentru a intelege ce este eroziunea dentara, trebuie mai intai sa aruncam o privire asupra smaltului dentar, care este o structura cristalina formata din molecule de calciu si fosfat. Aceasta structura dura, alaturi de faptul ca smaltul este compus din 96% minerale, face din smaltul dintilor cea mai puternica substanta din corpul uman.
Din pacate, totusi, smaltul dintilor nu este indestructibil si are un inamic major. Atunci cand este expus la acizi, concentratia minerala a smaltului scade si determina slabirea sa. In principiu, smaltul se poate remineraliza dupa expunerea zilnica la acid. Cu toate acestea, in cazurile in care exista o concentratie excesiv de mare de acid, smaltul nu se poate remineraliza complet si va continua sa fie slabit.
De ce apare eroziunea dentara
Care sunt cauzele eroziunii dentare?
- Mineralizare scazuta
- Aciditate salivara determinata de:
- Alimente
Anumite alimente, precum mere, rubarba, fructe de padure si citrice contin cantitati mai mari de acid decat altele. Daca mananci regulat aceste alimente, expui smaltul tau la cantitati mai mari de acid. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa evitati aceste alimente. Mai degraba, acestea ar trebui consumate cu masura.
- Bauturi
La fel cum unele alimente sunt mai acide decat altele, la fel si bauturile. Sucurile de fructe, in special sucurile de mere si de citrice, sunt unele dintre acele bauturi care contin cantitati mai mari de acid. O alta categorie obisnuita de bauturi cu o cantitate mare de acid sunt bauturile racoritoare care contin acid citric sau fosforic. Din nou, este important sa consumati aceste bauturi cu moderare, pentru a preveni eroziunea smaltului.
- Afectiuni de sanatate generala a organismului si anumite medicamente
Exista anumite conditii de sanatate care va pot expune, de asemenea, dintii, la cantitati mai mari de acid. Datorita acidului stomacal este probabil ca dintii sa fie expusi in mod regulat la acid stomacal sau la aciditatea excesiva a salivei. In plus, alte conditii de sanatate pot duce, de asemenea, la eroziune dentara daca provoaca varsaturi frecvente.
- Xerostomie
Sindromul gurii uscate consta intr-o productie scazuta de saliva, care poate contribui si la eroziunea dentara. Acest lucru se datoreaza faptului ca saliva joaca un rol important prin reglarea nivelurilor de acid din gura si furnizarea mineralelor necesare smaltului, pentru a se remineraliza. Cu toate acestea, mai putina saliva inseamna in cele din urma o capacitate scazuta de a regla acizii si mai putine minerale pentru remineralizare.
- Periajul excesiv
- Tulburari emotionale severe
- Exercitii fizice intense
- Bruxism. In mod colectiv, macinarea si inclestarea dintilor sunt cunoscute sub numele de bruxism. Bruxismul este singura cauza de eroziune dentara, care nu se bazeaza pe cauze determinate de acid. In schimb, bruxismul pune o presiune excesiva asupra smaltului, ceea ce il determina sa se uzeze mai repede. Din pacate, acest lucru face ca smaltul sa fie mai susceptibil la eroziunea ulterioara cauzata de acid.
Simptome ale eroziunii dentare
Simptomele eroziunii smaltului pot varia, in functie de gradul de afectare a dintelui. Unele simptome pot include:
- Sensibilitate dentara. Anumite alimente (dulciuri) si temperaturi ale alimentelor (calde sau reci) pot provoca durere, in stadiul incipient al eroziunii smaltului.
- Ingalbenire, decolorare. Pe masura ce smaltul se erodeaza si este expusa mai multa dentina, dintii pot parea galbeni.
- Fisuri si ciobiri. Marginile dintilor devin mai aspre, neregulate si zimtate, pe masura ce smaltul se erodeaza.
- Durere puternica. In etapele ulterioare ale eroziunii smaltului, dintii devin extrem de sensibili la temperaturi si dulciuri.
Atunci cand smaltul se erodeaza, dintele este mai susceptibil la carii dentare. Cand caria dentara patrunde in smalt, integritatea intregului dinte este amenintata.
Posibile complicatii
Eroziunea dentara, daca nu este tratata, poate duce la afectarea progresiva a suprafetei dintelui. Avansarea eroziunii dentare poate necesita un tratament stomatologic complex si de lunga durata, care sa implice obturatii, fatete, coroane si tratament al canalelor radiculare.
Cand sunt detectate semnele eroziunii dentare, este foarte important sa se determine cauza si sa fie inlaturata.
Cum se trateaza eroziunea dentara
Medicul ti-ar putea recomanda un tratament suplimente ce contin fluor.
Tratamentul local cu fluor este rapid si de multe ori poate fi efectuat la sfarsitul consultului stomatologic..
Spalarea dintilor de doua ori pe zi cu o marca de pasta de dinti cu fluor este, de asemenea, o modalitate excelenta de a creste expunerea la fluor.
S-ar putea sa doriti sa luati in considerare si modificarea dietei pentru a reduce sau a reduce alimentele si bauturile acide.
Saliva este o puternica aparare naturala impotriva eroziunii. Saliva poate spala acizii din gura in stomac, poate neutraliza acidul si poate repara etapele incipiente ale eroziunii dentare, prin demineralizarea smaltului. Cu toate acestea, nu poate reface tesutul dentar pierdut.
Un flux redus de saliva poate creste riscul de eroziune dentara. Deshidratarea poate reduce cantitatea de saliva pe care o produceti, asa ca beti multa apa fluorurata.
Daca aveti gura uscata constant, este posibil sa aveti un risc crescut de eroziune dentara. Discutati cu medicul dentist pentru a identifica precis caFuza eroziunii dentare.
Cum poate fi prevenita eroziunea dentara
- evitarea contactului dintilor cu produse acide
- schimbarea modului de alimentatie
- minimizarea consumului de mancaruri si bauturi acidulate
- evitarea substantelor acide seara, tarziu
- guma de mestecat trebuie consumata maxim 5 min dupa mese (mai mult creste secretia gasrica si fluxul salivar, care sunt de asemenea cariogene)
- ultima masa cu cel putin 4 ore inainte de culcare
- scaderea consumului de alcool
- clatiri cu apa de gura si bicarbonat de sodiu pentru schimbarea pH-ului mediului bucal
Daca dintii dumneavoastra s-au erodat, este posibil sa fie necesara refacerea structurii dintelui prin obturatii, coroane dentare sau fatete dentare.
Va invitam sa programati un consult stomatologic in cadrul Neoclinique, astfel incat sa putem identifica precis cauzele aparitiei eroziunii dentare si apoi sa colaboram cu dumnevoastra pentru a dezvolta strategii care sa previna eroziunea dentara.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.