Mituri despre tratamentul cu aparat dentar
Cu totii ne dorim dinti albi, drepti, un zambet cu care sa ne mandrim si care sa exprime sanatate si exuberanta. Tratamentul cu aparat dentar ne poate oferi zambetul mult visat.
De-a lungul timpului, au aparut anumite mituri, preconceptii gresite privind aparatele dentare, fapt ce poate induce profund in eroare pe oricine.
Este esential sa avem informatii corecte, pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.
Toate aceste mituri care circula, ce contin informatii eronate, pot conduce la renuntarea in mod nejustificat la tratamentul cu aparat dentar.
Iar decizia aceasta poate dauna profund sanatatii orale, aspectului fizionomic si increderii in sine a pacientului.
Asadar, sa explicam pe rand realitatea din spatele miturilor legate de tratamentul cu aparat dentar.
1. Aparatele dentare sunt doar pentru copii si adolescenti
Realitatea este cu totul diferita. Ideea preconceputa conform careia aparatele dentare functioneaza doar la copii si adolescenti, este total falsa.
Adevarul este ca aparatul dentar poate aduce rezultatele dorite, indiferent de varsta, singurul factor de care trebuie tinut cont fiind sanatatea gingiilor si a osului care sustine dintii.
In plus, odata cu avansul in domeniul ortodontiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic si nici nu mai produce disconfort. Exista aparate dentare complet invizibile si foarte confortabile. Aşadar, de ce sa ne resemnam sa avem dintii aglomerati sau nealiniati, cand putem obtine oricand zambetul perfect, atat de ravnit intotdeauna?
2. Purtarea aparatului dentar doare
Adevarul este ca la inceputul tratamentului, atunci cand acesta este montat si ajustat, aparatul poate crea un anume grad de disconfort.
Dupa acest moment initial, cei mai multi dintre pacienti considera ca purtarea aparatului dentar nu creeaza nici un disconfort in plus. Bracketii realizati acum cu ajutorul tehnologiilor avansate actioneaza mult mai eficient, aplicand o presiune usoara, in mod constant.
3. Sa porti aparat dentar inseamna ca nu mai poti manca tot ce iti place
Aparatul dentar nu inseamna neaparat restrictii alimentare si in nici un caz restrictii majore.
Anumite tipuri de aparate se indeparteaza in timpul meselor, asa ca nici vorba de restrictii alimentare.
In cazul aparatelor cu braketi, exista anumite restrictii, in privinta alimentelor foarte lipicioase, de genul caramelelor, gumei de mestecat, jeleurilor sau alimentelor foarte tari, de genul covrigeilor uscati.
Dealtfel, aceste restrictii sunt chiar sanatoase, consumul alimentelor pline de zahar nefiind oricum recomandat intr-o dieta sanatoasa, iar consumul alimentelor foarte tari putand oricand fractura dintii sanatosi.
4. Aparatele dentare cu bracketi imi vor afecta vorbirea
Adevarul este ca in cazul aparatelor dentare linguale, la inceputul tratamentului este necesara o perioada scurta de acomodare, timp in care vorbirea poate fi usor afectata.
Daca ne referim la aparatele dentare clasice, situate pe fata exterioara a dintilor, sau la cele Invisalign, nu este cazul sa iti faci griji.
Asadar, chiar si in cazul afectarii vorbirii, aceasta e doar temporara, nu constituie o problema reala pe toata durata tratamentului cu aparat dentar.
5. Aparatul dentar produce carii
Multi parinti si pacienti adulti se tem ca aparatul dentar produce carii.
Atat timp cat igiena dentara este efectuata normal si corect, nu exista nici o predispozitie la carii, data de aparatul dentar.
Iar aparatul dentar Invisalign elimina din start orice posibilitate de aparitie a unui risc oricat de mic, fiind inlaturat, igiena orala putand fi efectuata in mod obisnuit.
Realitatea este ca riscul aparitiei cariilor este la fel de mare la orice persoana, indiferent ca poarta aparat dentar sau nu.
Cariile apar daca igiena orala nu este efectuata riguros, iar consumul de bauturi acidulate sau alimente care produc inmultirea bacteriilor este crescut.
Ba mai mult, inghesuirile dentare netratate nu permit curatarea corecta, asadar chiar evitarea aparatului dentar produce carii.
6. Dupa scoaterea aparatului dentar fix raman urme pe dinti
In cazul aparatelor linguale sau Invisalign, acest risc este evident inexistent.
In cazul aparatelor cu braketi, dupa indepartarea bracketilor de asemenea nu raman niciun fel de urme pe dinti. Nu exista nicio modificare de culoare a dintelui in zona in care au fost lipiti braketii si nici urme de adeziv.
In cazuri extrem de rare, in care igiena dentara a fost foarte deficitara, pot aparea pe locurile pe care a ramas vreme indelungata placa bacteriana pete albicioase sau galbui-maronii, care pot fi usor indepartate.
7. Simt ca mi se misca dintii. Aparatul dentar slabeste stabilitatea dintilor.
Pe parcursul tratamentului ortodontic, dintii sunt deplasati prin os. In partea din care ei s-au deplasat, osul se resoarbe (topeste), iar in locul in care au ajuns inca nu s-a depus os, deoarece formarea acestuia necesita timp. Acesta este motivul pentru care simtim ca dintii se misca atunci cand ii atingem.
In timp ei se vor fixa in os in noua pozitie, asa ca nu este niciun motiv de ingrijorare.
8. Tratamentul ortodontic dureaza mult
In ciuda convingerii generale ca aparatul dentar se poarta cel putin 2-3 ani, un medic cu experienta va sti sa conduca tratamentul astfel incat, chiar si la adult sau in cazurile dificile, acesta sa fie rezolvat in 6-18 luni si doar un procent mic din cazuri sa depaseasca 1 an si jumatate.
9. Aparatele dentare au un aspect inestetic
Realitatea este cu totul alta, caci s-au dus vremurile cand aparatul dentar avea un aspect nu tocmai placut. Aparatele folosite in prezent sunt aproape invizibile.
Cele cu braketi pe partea vizibila a dintelui pot fi accesorizate cu elastice colorate, pentru cei care apreciaza moda aparatelor dentare.
Iar pentru cei care nu doresc ca aparatul sa fie observat, exista aparate cu braketi pe interiorul dintilor, aparate putin vizibile, de culoarea dintelui, sau invizibile.
Expertii Neoclinique proiecteaza si dau viata celor mai frumoase si sanatoase zambete, prin cele mai moderne tehnologii.
Programati-va acum la tel. +4 0371.000.111, sau accesand formularul de programare online, pentru o consultatie de ortodontie, in una dintre cele doua clinici ale noastre din Unirii si Militari.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.