ZAHARUL, CARIILE SI PARODONTOZA
Zaharul chiar dauneaza dintilor – gaselnita moderna sau realitate?
A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi fost, nici nu s-ar mai povesti, un filozof grec numit Aristotel. Acesta a vorbit pentru prima oara despre cum consumul de fructe foarte dulci si lipicioase, precum smochinele, ar duce la aparitia cariilor.
La sfarsitul secolului al 17-lea, medicul francez Pierre Fauchard, parintele stomatologiei moderne, a explicat de ce zaharul si acizii din fructe sunt principalii vinovati de aparitia cariilor.
In zilele noastre, oricine stie ca zaharul dauneaza sanatatii orale.
Dar, iata, acest lucru nu a fost cunoscut dintotdeauna. La fel cum nici spalatul pe dinti nu a existat dintotdeauna. Primele periute de dinti produse de o firma specializata erau considerate articole de lux ale celor bogati.
Asadar, durerile de dinti si problemele de sanatate orala au chinuit dintotdeauna oamenii, chiar mult mai mult decat in prezent
De atunci, au fost efectuate foarte multe studii de catre cercetatori din domeniul stomatologic, dar si nutrionisti, pentru a gasi cauzele si a limita aparitia problemelor dentare.
Se pare ca raspunsul a fost inca de la inceput foarte simplu. Totul incepe de la alimentatie, asa cum Aristotel i-a prevenit pe inaintasii nostri, cu foarte mult timp in urma.
Cum provoaca zaharul aparitia cariilor si a bolilor parodontale?
Zi de zi, dupa periaj, in urma meselor, in gura se acumuleaza bacterii si resturi de alimente, ce in aproximativ 4-12 ore de la ultimul periaj, formeaza placa bacteriana.
Asadar, placa bacteriana este un depozit de bacterii lipicios si incolor, care se formeaza constant pe suprafata dintelui.
Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile descompun zaharul in acizi ce ataca smaltul.
Caria dentara apare in momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid si se produce o cavitate.
Odata ce a trecut de smalt, caria devine dureroasa, inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa, producand inflamatia si infectia dentara, ce se poate solda cu pierderea dintelui.
Conteaza foarte mult periajul dintilor dupa fiecare masa si limitarea numarului de gustari dintre mese.
Odata ce alimentele dulci au patruns in cavitatea bucala, sarurile din saliva incep actiunea de reparare a smaltului.
Acest proces dureaza in jur de 40 de minute.
Cariile apar datorita atacurilor acide repetate, cand saliva nu reuseste sa restabileasca echilibrul.
In timp, placa bacteriana neinlaturata corespunzator, se mineralizeaza, formand tartrul dentar, care este daunator pentru gingii. Bacteriile provoaca inflamatia, inrosirea si sangerarea gingiilor, care se numeste gingivita.
Gingivita netratata se agraveaza, ajungand la parodontita, numita si parodontoza. Tartrul se extinde si avanseaza subgingival, cauzand detasarea gingiilor de dinte, afectand stabilitatea acestuia pe arcada si ducand, in ultim stadiu, la caderea dintelui.
Zaharul nu dauneaza numai dintilor, ci si intregului tau organism.
Ca orice altceva in natura, consumul sau excesiv este total neindicat. Zaharul care este adaugat in alimente reprezinta calorii goale, care nu fac altceva decat sa produca energie.
Glucoza este combustibilul care sta la baza energiei de care dispunem zi de zi, insa nivelul crescut al acesteia in sange poate da peste cap metabolismul si duce la instalarea diabetului.
Ingerarea de mai mult zahar decat are nevoie organismul nostru ca sa asigure un nivel de energie satisfacator, obliga organismul sa il transforme in grasime, pe care o depoziteaza pentru vremuri grele. Asa se ajunge, incet-incet, la obezitate.
O parte din aceasta grasime ajunge in sange, generand colesterolul. Cu timpul, acest colesterol formeaza placi care blocheaza arterele si provoaca atacuri de cord.
Pe langa favorizarea obezitatii, diabetului si afectiunilor cardiovasculare, consumul de zahar creste totodata riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard si totodata directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.
Zaharul creeaza dependenta, asa ca limitarea puternica a consumului acestuia este dificila la inceput.
Insa efectele consumului exagerat de zahar sunt, indiscutabil, grave, iar efortul de a limita prezenta sa in alimentatie, merita atentia ta.
Ma spal pe dinti de 2 ori pe zi= sunt protejat ?
Bineinteles, nu este cazul meu, nu am cum sa sufar vreodata de parodontoza, vei spune. Sau sa am dantura afectata de multe carii. Eu ma spal pe dinti de doua ori pe zi, sunt protejat.
Dar nu e chiar asa. Daca ar fi asa, persoanele care se spala pe dinti regulat nu ar avea nici o carie.
In primul rand, ca sa fii protejat de carii, ar trebui sa te speli pe dinti foarte bine si corect, dupa absolut fiecare masa si gustare, sa mergi la consulturile stomatologice regulate, o data la 6 luni si sa faci periaj profesional si detartraj regulat.
Dar, mai presus de toate, este profilaxia nutritionala. Totul pleaca de la alimentatie.
De ce sa tratam, cand putem preveni?
In loc sa bombardam dintii cu zaharul si carbohidratii care ataca smaltul zi de zi, am putea sa limitam consumul acestora la strictul necesar.
Citirea etichetelor, informarea cu privire la natura si efectele ingredientelor de pe listele mult prea lungi de ingrediente este un mare pas inainte. Indicele glicemic spune totul despre cat de binefacator este un aliment asupra sanatatii.
Urmatorul pas ar fi limitarea puternica a consumarii mancarurilor tip fast-food, patiserie si cofetarie, pline de zaharuri si substante inutile si daunatoare organismului.
Specialistii Neoclinique iti sunt alaturi in calatoria ta spre o viata sanatoasa, prin controale stomatologice regulate, periaje profesionale, detartraje regulate si sfaturi sanatoase.
Tu si Neoclinique, impreuna pentru o sanatate orala perfecta si un zambet cuceritor!
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.