Sigilarea dintilor: ce presupune si cand este recomandata
Este normal sa iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau, iar cea mai simpla si necostisitoare metoda pentru a pastra sanatatea orala a puiului tau este preventia. Medicina stomatologica moderna a inteles importanta preventiei si se bazeaza pe acest principiu.
Ce inseamna sigilarea dintilor
Igiena orala si consulturile regulate sunt completate de o tehnica inovatoare, ce previne direct si sigur aparitia cariilor. Este vorba despre sigilarea dintilor, un tratament stomatologic ce se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor.
In ce consta sigilarea dintilor? Acest tratament reprezinta acoperirea, prin sigilare cu o substanta performanta, a santurilor maselelor, locuri unde isi fac loc de cele mai multe ori cariile.
Sigilarea dintilor copiilor este cel mai des intalnita, dar se practica si sigilarea dintilor la adulti.
Cand si de ce este recomandata sigilarea dintilor la copii
De ce sa apelam la acest tratament? Pentru ca, in prezent, cariile afecteaza tot mai multi copii, din cauza alimentatiei si igienei orale necorespunzatoare.
Dintii de lapte se cariaza, desi multi parinti nu iau in calcul aceasta posibilitate. Iar pierderea dintilor de lapte duce la probleme ale dentitiei permanente si la afectarea zambetului viitorului adult.
Si iti doresti, cu siguranta, ca puiul tau sa devina un adult cu o dantura sanatoasa si un zambet care sa cucereasca pe oricine.De ce sa nu preintampini eventualele probleme de sanatate orala, protejand dintii abia aparuti?
Cand se face sigilarea dintilor? Sigilarea dintilor se efectueaza doar pentru dinti perfect sanatosi, care nu au fost afectati si tratati niciodata.
Datorita acestei conditii, sigilarea dentara se realizeaza mai rar la adulti, fiind sanse mult mai mici ca maselele unui adult sa fie impecabile.
Sigilarea dintilor copiilor este indicata imediat dupa eruptia dintelui respectiv, pentru a preveni aparitia unei carii.
Avantajele sigilarii dentare
-
elimina riscul de cariere a dintilor sigilati, in conditiile in care sigiliul este integru;
-
rezista multi ani;
-
daca sigiliul cade, poate fi foarte usor inlocuit;
-
sigilarea dintilor nu este dureroasa si nici invaziva.
In cazul sigilarii dintilor la adulti, putem mentiona unele dezavantaje:
-
dintii sigilati se pot caria in zone care nu au fost acoperite de sigiliu, dar acest lucru este mult mai putin probabil;
-
sigiliul poate cadea, iar cariile se pot forma in locul lui, cu mai mare usurinta.exista riscul aparitiei cariilor sub sigiliu, atunci cand sigilarea nu a fost efectuata corect.
Este important ca sigiliul dentar sa fie aplicat de catre un medic pedodont, specialist in tratarea problemelor copiilor si cu experienta in sigilarea dintilor.
Daca va ganditi la efecte adverse ale sigilarii dintilor, trebuie sa stiti ca acestea nu exista.
Ce presupune sigilarea dintilor
Materialul sigiliului este un fluid mai deschis la culoare decat smaltul, pentru ca integralitatea sa sa poata fi verificata la consulturile stomatologice regulate.
Exista sigilii dentare autopolimerizabile si fotopolimeralizabile, dupa proprietatea materialelor de a se intari singure sau prin expunere la o lumina speciala.
Sigilarea dintilor presupune urmatoarele etape:
-
curatarea dintelui de resturi de mancare si placa bacteriana;
-
uscarea si izolarea dintelui;
-
permeabilizarea dintelui, prin aplicarea unei substante acide, fapt ce va duce la o adeziune optima a sigiliului;
-
aplicarea materialului de sigilare;
-
intarirea acestuia, daca este cazul, cu lampa de fotopolimerizare.
Daca va intrebati cat dureaza sigilarea dintilor, este bine sa stiti ca nu dureaza mai mult de cateva minute sigilarea efectiva a unui dintisor.
Cat timp rezista o sigilare dentara
Un sigiliu dentar poate dura pana la 10 ani. Durata exacta de timp depinde de mai multi factori, inclusiv calitatea tratamentului original de etansare dentara, practicile de igiena dentara de rutina ale pacientului si tipurile de alimente pe care pacientul le mesteca in mod obisnuit.
Primul factor, calitatea tratamentului original de etansare dentara, este extrem de important. De aceea, va recomandam sa realizati un tratament de sigilare dentara la Neoclinique.
Urmatorul factor, referitor la practicile de igiena orala ale pacientului, poate fi asigurat urmand sfaturile de ingrijire orala ale medicului dentist. Atat timp cat urmati sfaturile recomandate de medicul stomatolog pentru curatarea dintilor, folosirea atei dentare si clatire, va puteti astepta ca sigilarea dentara sa aiba cele mai mari sanse sa dureze un timp maxim de 10 ani.
Mestecarea unor lucruri dure, cum ar fi gheata, va provoca in mod natural mai multa uzura a materialului de sigilare dentara. Chiar si alimentele aparent inofensive, precum painea prajita sau floricele de porumb pot provoca accidental deteriorarea sigilantilor dentari. Pentru a ingriji mai bine dintisorii copilului, asigurati-va ca acesta nu rateaza consultatiile stomatologice regulate, astfel incat medicul sa poata interveni in cazul caderii sau deteriorarii unui sigiliu.
Sigilarea dentara va poate ajuta sa protejati sanatatea orala a copilului dumneavoastra.
Daca doriti o consultatie pentru a afla mai multe detalii despre sigilarea dentara, contactati Neoclinique.
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiAi parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.