Stiai ca infectiile dentare iti pot afecta glandele suprarenale?
------------------------------------------------
Infectiile dentare sunt departe de a fi tratate de catre pacienti cu atentia necesara.
Atunci cand afli despre o infectie in organism, iei imediat masuri. Cu totul altfel sta treaba cand vine vorba despre infectii dentare. Acestea sunt de multe ori tratate empiric si ignorate, odata ce simptomele deranjante (durerea sau abbcesul) dispar.
Dar cauza infectiei ramane prezenta, iar tesutul va fi din ce in ce mai afectat de bacterii, infectia trecand si la alti dinti si chiar in sange.
Infectiile dentare
Bacteriile transmise in sange de catre infectiile dentare pot afecta inima, rinichii, sinusurile, articulatiile, pot provoca nasterea prematura si in cazuri foarte grave, septicemia.
Infectiile dentare sunt des intalnite si in trecut au reprezentat una dintre cauzele principale de mortalitate. Tratamentele stomatologice, imbunatatirea igienei orale, accesul pacientilor la informatii, radiografiile si antibioticele au schimbat aceasta situatie radical.
Acestea apar atunci cand bacteriile ajung la pulpa dintelui si se raspandesc in tesuturile apropiate, afectand si testutul osos.
Dar iata ceva ce poate nu stiai. Infectiile dentare suprasolicita glandele renale, ducand in timp la oboseala suprarenala si dereglarea functiilor specifice acestora.
Prezenta unei infectii in organism declanseaza un semnal de alarma si reactii de aparare si de lupta, pentru limitarea infectiei si inlaturarea sa.
Glandele suprarenale intra in actiune atunci cand apare o infectie, iar suprasolicitarea lor, prin persistenta acestei infectii sau chiar a mai multora, este iminenta.
Ce sunt glandele suprarenale
Aceste glande sunt parte a sistemului endocrin, ce coordoneaza activitatea intregului organism, atat la femei cat si la barbati.
Cele doua glande endocrine, aflate la polul superior al fiecaruia dintre cei doi rinichi, acopera practiv partea superioara a rinichilor, ca doua caciuli.
La om, glandele sunt situate la nivelul vertebrei a XII-a toracice.
Aceste micute glande au dimensiuni de 3-5 cm lungime, 2-3 cm latime, 4-6 cm grosime si o greutate de 4-5 kg.
Au forma triunghiulara si culoare maro-galbuie.
Ambele glande primesc sange prin vase de sange ce vin din diafragma, rinichi si aorta. Impreuna cu glanda tiroida, glandele suprarenale sunt cele mai drenate organe din corp, fiecare glanda suprarenala fiind puternic vascularizata.
Structura acestora este formata din 2 straturi: cortex si maduva. Cortexul acopera si protejeaza maduva, iar ambele secreta hormoni foarte importanti.
Rolul glandelor suprarenale
Glandele suprarenale secreta hormoni esentiali pentru functionarea corpului, mentinerea echilibrului hormonal si, prin urmare, a sananatii intregului organism.
Aceste glande coordoneaza raspunsul corect si prompt al organismului la infectii.
Maduva glandei suprarenale produce adrenalina si aldosteron, care controleaza nivelul de tensiune arteriala.
Cortexul, invelisul maduvei, produce cortizolul, hormon al carui dezechilibru este asociat cu depresia, cresterea in greutate, bolile cardiace sau reducerea densitatii osoase
Micutele glande regleaza starile de stres.
Asigura un nivel corespunzator de energie organismului, regland metabolismul. Metabolismul cuprinde sistemele proprii organismului, de transformare a energiei.
Regleaza echilibrul dintre hormonii androgeni (masculini) si estrogeni (feminini).
Buna functionare a glandelor suprarenale este indispensabila sanatatii tale.
Un bun echilibru hormonal are numeroase beneficii: asigura un somn odihnitor, stare psihica buna, energie suficienta, libido crescut si functionarea optima a sistemului imunitar si reproducator.
Ai grija de sanatatea dintilor tai, pentru ca intreg organismul tau sa functioneze corect!
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiAveți întrebări sau doriți o programare?
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.