Măsuri de siguranță sanitară la stomatolog în perioada pandemiei

Măsuri de siguranță sanitară la stomatolog în perioada pandemiei

 

     Pandemia de coronaviroză, denumită COVID-19 ca termen cunoscut la nivel global, a izvorât în centrul oraşului Wuhan, China, în data de 12 decembrie 2019. În regiunea respectivă au fost depistate prima oară persoane ce sufereau de pneumonie a cărei cauză era necunoscută. Ulterior, oamenii de ştiinţă au izolat focarul și au constatat apariția virusului 2019-nCoV. În România, primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate pe 26 februarie 2020. Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat faptul că noul coronavirus a atins proporția unei pandemii (boală răspândită pe mai multe continente).

 

      Din pricina pandemiei de COVID-19, multe activități cotidiene ale oamenilor de pretutindeni au fost afectate. Locuri de muncă ce aveau activitatea la birou au trecut în regim online, interacțiunea socială a fost limitată cât mai mult cu putință pentru respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii rapide a noului coronavirus, iar sistemul medical a devenit suprasolicitat de numărul de cazuri de infectare cu boala ce a pus stăpânire pe întreaga omenire. Totuși, deși situația epidemiologică din contemporaneitate ne-a dezvoltat un comportament străin nouă, din pricina căruia comunicăm și interacționăm mai puțin, cu toții ne-am adaptat la metamorfozarea mediului în care trăim și ne-am desfășurat în continuare activitățile zilnice într- altă formă decât cea pe care o cunoșteam deja. Astfel, avem nevoie în continuare de serviciile și procesele de care beneficiam odinioară.

 

     Teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a determinat multe persoane să își ignore probleme de sănătate (indiferent de natura acestora) și să amâne soluționarea lor, fără să se gândească, însă, la consecințele acestei decizii.

    Cum sistemul imunitar este prima noastră barieră de luptă împotriva virusurilor și bacteriilor, trebuie să ne asigurăm de bunăstarea acestuia în integritatea sa și să luăm în considerare toate elementele ce l-ar putea afecta, implicit infecțiile dentare, de exemplu. De asemenea, dacă ne referim la afecțiunile stomatologice, orice amânare poate agrava considerabil amploarea lor, ajungând, în unele cazuri, să implice manopere foarte complexe sau să fie mult mai costisitoare. 

 

Puteți uita de teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la Neoclinique! Ne asigurăm constat de faptul că respectăm cu strictețe măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în toate clinicile noastre. Astfel, conform recomandărilor oferite de Colegiul Medicilor Stomatologi din București, am implementat următoarele reguli:

  1. Pacienții își protejează pantofii cu folie protectoare de unică folosință încă de la intrarea în clinică. 

  2. Orice persoană care trece pragul clinicii noastre își dezinfectează mâinile.

  3. Pacienții semnează declarații pe proprie răspundere că nu se încadrează în cazuri ce impun restricții legate de COVID-19 (nu au intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, nu prezintă semne de răceală, nu au fost diagnosticați cu visusul SARS-CoV-2 în ultimele 14/30 de zile).

  4. Personalul medical poartă mănuși de unică folosință, mască și capelină.

  5. Personalul medical își dezinfectează mâinile ori de câte ori este cazul, dar și după fiecare pacient în parte.

  6. Impunem reguli interne stricte cu privire la curățenia și dezinfectarea spațiilor clinicii (pardoseli bacteriene și antiseptice, aparat de dezinfectare UV pentru aerul din încăperi, scaune dentare dotate cu sisteme speciale de autodezinfecție, filtre biologice pentru alimentarea cu apă, sisteme de ventilație cu biofiltre, instrumentar de unică folosință, câmpuri de unică folosință pentru protecția pacienților și a personalului medical, dar și sterilizare cu vacuum).


 

    Încă din incipit, normele de igienă și curățenie reprezentau o prioritate pentru noi și au fost respectate atât pentru siguranța personalului medical, cât și a pacienților. În urma declanșării pandemiei de COVID-19, protocoalele noastre în acest sens au fost doar îmbunătățite cu reglementările autorităților competente, existând deja în activitatea noastră zilnică. Încă de la înființare, am implementat și impus angajaților norme stricte de menținere a unui mediu steril și sigur atât pentru ei înșiși, cât și pentru pacienți. De asemenea, ne adaptăm constant noilor măsuri sanitare impuse de Organizația Mondială a Sănătății, dar și de autoritățile naționale și locale. Astfel, dorim să le oferim tuturor pacienților ce ne trec pragul un mediu în care siguranța și sănătatea sunt pe primul plan!


 

     Vă garantăm că depunem toate eforturile ce depind de noi pentru a vă asigura o experiență sigură și confortabilă la stomatolog! Totuși, vă recomandăm să respectați și în viața cotidiană următoarele măsuri de siguranță sanitară:

  1. Spălați-vă mâinile de mai multe ori pe zi.

  2. Evitați interacțiunea cu persoane ce prezintă simptome specifice de infecții respiratorii acute.

  3. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile, fără a vă spăla pe mâini și a vă dezinfecta în  prealabil.

  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți.

  5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripție medicală.

  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. 

  7. Utilizați masca de protecție așa cum este reglementat de normele impuse de autoritățile competente.

  8. Apelați serviciul de urgență 112 dacă acuzați: febră, tuse, respirație greoaie sau dacă v-ați întors dintr-o zonă în cadrul căreia s-a înregistrat un număr mare de cazuri în ultimele 14 zile.

 

   Sănătatea este pe primul plan în vremurile actuale. Astfel, toate problemele pe care le identificăm și ce ne-ar putea afecta într-o mai mică sau mai mare măsură integritatea fizică trebuie soluționate din timp. Nu lăsa afecțiunile stomatologice netratate.

Vino cu încredere la Neoclinique și bucură-te de un mediu în care profesionalismul și responsabilitatea sunt pilonii colaborării dintre personalul medical și pacient!




 

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii

Aveți întrebări sau doriți o programare?

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole

Sigilarea dintilor: ce presupune si cand este recomandata
Sigilarea dintilor: ce presupune si cand este recomandata

Este normal sa iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau, iar cea mai simpla si necostisitoare metoda pentru a pastra sanatatea orala a puiului tau este preventia. Medicina stomatologica moderna a inteles importanta preventiei si se bazeaza pe acest principiu.

Ce trebuie să știi despre erupția dentară?
Ce trebuie să știi despre erupția dentară?

Procesele de erupție dentară pot fi inconfortabile pentru bebelușul tău, dar cu cât știi mai multe despre această etapă a dezvoltării organismului, cu atât îl poți ajuta pe copilașul tău să se adapteze schimbărilor și să se bazeze pe sprijinul tău emoțional.

New #Neoclinique's baby 2015, 2 Sali de tratament nou noute si Centru de Perfectionare Neoclinique Pro
New #Neoclinique's baby 2015, 2 Sali de tratament nou noute si Centru de Perfectionare Neoclinique Pro

New #Neoclinique's baby 2015, 2 Sali de tratament nou noute si Centru d...

FII SIGUR DE CUM VEI ARATA CU FATETE DENTARE.  TEST DRIVE YOUR SMILE!
FII SIGUR DE CUM VEI ARATA CU FATETE DENTARE. TEST DRIVE YOUR SMILE!

Ti-ai propus sa incerci sa iti infrumusetezi zambetul prin fatete dentare?...

Tot ce trebuie sa stii despre durerea dentara
Tot ce trebuie sa stii despre durerea dentara

Durerea este definita ca un stimul neplacut, care este perceput de catre minte. Perceptia durerii incepe la un proces de conductivitate electro-chimica din zona dureroasa catre creier. Reactia la durere implica un mecanism complex, care difera in functie de varsta, sex, oboseala, stare emotionala si experiente trecute.

Abces dentar - Urgenta stomatologica pentru o masea umflata
Abces dentar - Urgenta stomatologica pentru o masea umflata

La Neoclinique ajung si pacienti cu abces dentar, ...

Candidoza bucală: cauze, simptome, tratament
Candidoza bucală: cauze, simptome, tratament

Candidoza orală, sau așa cum este cunoscută în mod obișnuit, candidoza bucală sau orofaringiană, este o infecție fungică care afectează gura, limba și esofagul.