Maseaua de minte: tot ce trebuie sa stii despre ea

Maseaua de minte: tot ce trebuie sa stii despre ea

Maseaua de minte este cunoscuta in popor ca si maseaua a carei aparitie marcheaza maturizarea, dar si ca o masea ce da batai de cap, prin problemele pe care le poate determina.

Molarii de minte au suferit schimbari majore, in timp. Datorita micsorarii mandibulei, la multe persoane molarul de minte nu mai are loc, sau are loc prea putin pentru a creste drept.

In prezent, hrana noastra este mult diferita, preparata termic, moale, iar maseaua de minte este considerata a fi o relicva evolutiva, inutila in multe cazuri.

Exista totusi cazuri in care maseaua de minte suplineste cu succes lipsa altor dinti de pe arcada, pierduti din diverse motive, sau cand nu dauneaza cu nimic celorlalti dinti si sanatatii orale, in general.

Ce este maseaua de minte si cand apare?

La ce varsta iese maseaua de minte? Ultimul molar permanent apare intre 17 si 25 de ani, in general.

Cate masele  de minte are un om? Patru, doua pe maxilarul superior si doua pe maxilarul inferior. Exceptiile sunt reprezentate de oameni carora le apar la peste 30 de ani. Numarul acestora nu este fix, unele persoane au doar 2, iar altele 4.

Maseaua de minte este greu de curatat, din cauza locului ingust in care se dezvolta.

Uneori, maseaua de minte erupe doar partial, jumatate din ea ramanand in gingie. Acest lucru favorizeaza depunerea de tartru si gingivita. 

Alteori, cand spatiul este foarte ingust, eruperea maselei de minte  pe arcada determina inghesuiri dentare.

Dar exista numeroase cazuri in care maseaua de minte are suficient loc pe arcada, erupe in pozitie normala, pacientul are o igiena orala riguroasa, singura problema cauzata fiind cea a durerii din perioada cand aceasta erupe.

Probleme pe care le poate provoca maseaua de minte

In general, maselele de minte trebuie extrase,  deoarece:

 • sunt greu de igienizat;

 • deseori creeaza probleme de  muscatura;

 • molarii sunt inclusi/semiinclusi (nu au erupt in totalitate sau deloc si afecteaza igiena si dintii vecini);

 • nu mai au spatiu suficient pe arcada.

Sunt si cazuri in care molarii de minte se pot pastra (se decide de catre medic/specialist ortodont).

Maselele de minte care au fost afectate sau nu au erupt complet la suprafata gingiei pot cauza probleme dentare. Alimentele si bacteriile pot fi prinse in zona gingiei, provocând acumularea de placa dentara, ceea ce poate duce la:

 • carii dentare - acestea se dezvolta atunci cand placa incepe sa descompuna suprafața dintelui. Cariile  afecteaza inclusiv dintii din jur;

 • boala parodontala - apare atunci cand placa elibereaza toxine care irita gingiile, provocand inflamatii si durere. Aceasta poate afecta si tesutul osos ce sustine maseaua, dar si dintii din jur;

 • pericoronarita - atunci cand placa provoaca o infectie a tesuturilor moi care inconjoara dintele;

 • abces (numit si infectie la maseaua de minte) - atunci cand bacteriile se acumuleaza in tesutul de sustinere a maselei de minte sau în tesutul din jur;

 • chisturi - foarte rar, o masea de minte care nu a erupt dezvoltă un chist.

Multe dintre aceste probleme pot fi tratate, asadar extractia maselei de minte este recomandata atunci când tratamentul nu a functionat. Contactează-ne la numărul 0371 000 111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Cand este recomandata extractia maselei de minte

La aproximativ 25% din populatie, aceasta masea este absenta. Acest procent indica faptul ca ea nu ne mai este absolut necesara.

De-a lungul evolutiei umane, maxilarul s-a miscorat si a devenit neincapator pentru molarii de minte. Astfel, unii dinti cresc inclusi, neerupand niciodata.

Conduita unui medic stomatolog bun este una preventiva si conservativa, de aceea, desi inutila, maseaua de minte se extrage doar daca este necesar, in situatii precum:

 • masea inclusa, ce nu poate erupe;

 • pentru succesul tratamentului ortodontic;

 • atunci cand maseaua are o pozitie atipica si afecteaza articulatia temporo-mandibulara;

 • atunci cand caria a afectat puternic maseaua;

 • atunci cand maseaua este afectatata de parodontoza;

 • infectarea gingiei.

Un molar de minte bolnav, netratat, poate cauza apariția bolilor gingivale, a chisturilor, fapt ce conduce la extractie.

De asemenea, o durere de dinti este neplacuta, dar durerea de masea de minte este una dintre cele mai crunte.

Vizitele regulate la medicul stomatolog presupun verificarea regulata a evolutiei  maselelor de minte si tratarea sau extragerea acestora, inainte sa apuce sa afecteze alti dinti.

Te doare maseaua de minte? ?

Nu amana, nu are rost sa suporti dureri inutil si sa risti afectarea altor dinti vecini si a sanatatii tale prin prezenta unei infectii dentare puternice. Ca sa scapi de durerea de masea si sa eviti probleme mai grave, nu trebuie sa utilizezi foarte multe calmante puternice pentru masea, evitand consultul stomatologic, ci trebuie sa tratezi problema dentara care este sursa durerii.

Iti este teama de cat dureaza durerea dupa extractia maselei de minte? Tehnica adecvata si expertiza medicului pot asigura o extractie corecta si o vindecare rapida.

Specialistii Neoclinique stiu exact cum sa se ocupe de problemele provocate de maselele de minte.

Tot ce trebuie sa faci este sa te programezi pentru o consultatie intr-una dintre clinicile noastre moderne, din Militari sau Unirii.

Scapa de durere si salveaza-ti dintii!

Contactează-ne la numărul 0371 000 111 pentru a obține toate detaliile de care ai nevoie pentru un plan de tratament personalizat.

Distribuie pe:

Un articol scris de

Georgeana Cogalniceanu
Georgeana Cogalniceanu

Medic Dentist, Specialist Estetica Dentara si DSD, Manager Calitate Radiologie Dentara, Specialist Endodontie, Coordonator Planuri de Tratament, Specialist Ocluzologie

Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique

Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului
Simulăm digital cum va arăta dantura ta la finalul tratamentului

Nu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.

Vezi detalii
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)
Folosim cel mai înalt standard în anestezie (STA)

Putem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.

Vezi detalii
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique
Îți suntem alături la fiecare pas - KPG Neoclinique

KPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.

Vezi detalii
Primul pas: planul de tratament detaliat
Primul pas: planul de tratament detaliat

Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.

Vezi detalii

Programeaza-te rapid

Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.

Articole