Cum se realizeaza un periaj dentar corect? Tehnici recomandate
Vrem sa ne asiguram ca pacientii nostri inteleg ce inseamna un periaj dentar corect, dar si importanta curatarii dintilor, gingiilor si a limbii in mod corespunzator.
Curatarea gingiilor si a limbii este esentiala pentru prevenirea cariilor dentare si a bolilor gingivale. Placa, tartrul si bacteriile orale nu se aduna doar pe suprafetele dintilor.
Importanta unui periaj dentar corect
Periajul dintilor este esential, deoarece ajuta la eliminarea bacteriilor orale. Dar bacteriile care traiesc pe limba si pe gingii trebuie, de asemenea, curatate, pentru a va proteja sanatatea bucala. Perierea si curatarea corecta a limbii si a gingiilor sunt importante, deoarece simplul spalat pe dinti nu este suficient pentru a preveni aparitia cariilor si a bolilor gingivale.
Tehnici de periaj dentar cu periuta manuala
Trebuie sa va spalati pe dinti de 2 ori pe zi: dimineata dupa micul dejun si seara dupa cina, inainte de culcare.
Iata care este tehnica corecta de periaj dentar cu o periuta dentara clasica:
Se aplica pasta de dinti pe periuta.
Suprafetele dintilor care vin in contact atunci cand muscam se curata prin miscari circulare in plan orizontal;
Suprafetele dintilor exterioare sau interioare se curata astfel:
-
periuta de dinti se aseaza paralel cu gingia, la un unghi de 45 de grade cu orientarea perilor spre gingie;
-
perii trebuie sa fie in contact cu zona dinte-gingie (nu evitati contactul cu gingia, deoarece acest contact este benefic);
-
se executa apoi o miscare de rotatie a periutei dinspre gingie inspre varful dintelui;
-
pentru suprafata interna a dintilor frontali, periuta se poate pozitiona si perpendicular pe gingie, executandu-se miscari de tragere dinspre gingie inspre varful dintelui;
-
se periaza cu atentie fiecare grup de dinti: 2 grupuri laterale (molarii pana la canin) si un grup frontal (caninii si incisivii):
-
pentru fiecare suprafata a fiecarui grup se executa 8-10 miscari.
La final, se periaza limba, prin 3-4 miscari;
Se clateste gura cu apa si se elimina apa cu gura larg deschisa, pentru a indeparta placa bacteriana;
Auxiliar, va recomandam folosirea atei dentare sau a dusului bucal.
Tehnici de periaj dentar cu periuta electrica
-
Tineti peria la un unghi de 45 de grade fata de linia gingivala, unde se intalnesc gingiile si dintii.
-
Miscati usor peria de-a lungul liniei gingivale, permitandu-i sa curete bine zona. Nu este nevoie sa faceti miscari energice du-te-vino, asa cum ati face cu o periuta de dinti manuala.
-
Folositi o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare. Atentie, nu porniti peria pana cand nu este in gura - altfel, ati putea imprastia pasta de dinti peste tot in baie.
-
Folositi cronometrul. Cele mai multe periute de dinti electrice au temporizatoare incorporate de doua minute. Unele emite un sunet pe parcursul celor doua minute, astfel incat sa puteti petrece o cantitate egala de timp curatind fiecare zona a cavitatii bucale.
Periajul dentar la copii
Periajul dentar la bebelusi poate fi o provocare, deoarece nu este usor sa ii convingi sa deschida gurita, asadar, pana la un an poate fi folosita o perie speciala, un degetar care nu le este incomod, iar pasta de dinti nu trebuie utilizata pana cand nu o poate scuipa copilul.
Asezati-va in spatele copilului, intr-un loc luminat, ideal in fata unei oglinzi. Aceasta ii permite copilului sa vada ce faceti. Este mai usor sa tineti bebelusii si copii mici in poala.
Folositi mana libera pentru a sustine barbia copilului. Rugati-l sa deschida gurita mare. Verificati daca exista semne de deteriorare, cum ar fi o pata alba sau pete maronii pe dinti. Verificati daca exista placa dentara pe dinti, in jurul liniei gingivale.
Folosind mici miscari circulare, periati toate suprafetele fiecarui dinte si gingiile. Periati inapoi si inainte, pe toate suprafetele de mestecat.
Atunci cand periajul este terminat, copilul ar trebui sa scuipe restul de pasta de dinti si sa incerce sa clateasca gura. Clatiti peria si puneti-o undeva la aer, pentru a se usca.
Tehnici de periaj dentar pentru persoanele cu aparat dentar
Pastrati aparatele dentare si dintii curati, prin periaj dupa fiecare masa, iar daca nu puteti face acest lucru, atunci asigurati igiena de cel putin trei ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare data.
Utilizati un temporizator de 2 minute, pentru a va ajuta sa tineti evidenta. Cronometrul nostru preferat este muzica! Alegeti o piesa preferata de cel putin 2 minute si distrati-va in timp ce va periati.
Utilizati o perie moale si periati din mai multe unghiuri, pentru a va asigura ca acoperiti intreaga suprafata a dintilor. Utilizati orice tip de pasta de dinti si periati-va astfel incat sa scoateti orice mancare sau resturi de sub fire.
Utilizati si o periuta de dinti de calatorie, perfecta pentru aducerea la serviciu sau la scoala. Puteti folosi periuta de dinti de calatorie fara pasta de dinti ( apa este suficienta pentru a va curata dintii dupa mese) si puteti face o periere temeinica, seara inainte de culcare.
Recomandam utilizarea dusului bucal, care elimina resturile alimentare si placa bacteriana, prin jetul de apa ce curata suprafetele dentare, cu mare presiune.
Folosirea corecta a atei dentare
Iata cum trebuie curatate suprafetele interdentare ale dintilor, folosind ata dentara:
-
ata dentara se infasoara pe un deget de la mana stanga si unul de la mana dreapta;
-
se intinde pentru a o pune in tensiune si se introduce cu grija, impingandu-se inspre gingii pana se simte ca ata se misca liber;
-
se pliaza in jurul fiecarui dinte si se executa miscari de razuire a suprafetelor interdentare, pentru a elimina placa bacteriana.
Odata la 6 luni, este recomandat consultul stomatologic profilactic, ocazie cu care sunt detectate orice afectiuni incipiente si usor tratate, dar sunt efectuate si un periaj profesional si detartrajul dentar, daca este cazul, pentru indepartarea tartrului acumulat, care nu poate fi indepartat prin periajul dentar zilnic.
Pastrand dintii curati si sanatosi, jucati cel mai important rol dintre toate in mentinerea frumusetii zambetului dumneavoastra!
Digitalizarea în stomatologia modernă - elementul esențial implementat de Neoclinique
Ai parte de un set complet de consultații. Mai mulți specialiști vor evalua multidisciplinar cazul tău. Știi de la început tot ce va urma.
Vezi detaliiKPG (Key Patient Guide) oferă consiliere permanentă pentru pacient, dar și îl ghidează pe acesta pe tot parcursul intervențiilor pe care le va efectua.
Vezi detaliiNu vei avea parte de surprize neplăcute. Vei vedea exact ce formă și ce culoare vor avea dinții tăi înainte să începem planul de tratament.
Vezi detaliiPutem anestezia computerizat cu mare precizie doar zona dintelui la care se realizează intervenția.
Vezi detaliiProgrameaza-te rapid
Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil.